17 ani de la cutremurul din 2004. Ce pagube au fost înregistrate la Constanța
17 ani de la cutremurul din 2004. Ce pagube au fost înregistrate la Constanța
27 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1760
Marime text
- Pe 27 octombrie 2004, în Vrancea, se producea un cutremur cu o intensitate 6
- La Spitalul Judeţean Constanța, la secţia de Obstetrică Ginecologie, într-un salon, s-a rupt din tavan o bucată mare de tencuială ce s-a prăbuşit peste un pat
- Bucata de tencuială avea o suprafaţă de peste doi metri pătraţi
Pe 27 octombrie 2004, în Vrancea, se producea un cutremur cu o intensitate 6 pe scara Richter și o intensitate în zona epicentrală de 7 pe scara Mercalli. Nu au fost victime sau pagube material.
Cutremurul din 2004 din zona Vrancea a fost un cutremur cu magnitudinea de 6 pe scara Richter. El s-a produs pe 27 octombrie 2004, la ora locală 23:34; epicentrul acestui cutremur a fost localizat în apropierea celui din martie 1977, în partea de nord-est a Munților Vrancei. Adâncimea focarului a fost calculată ca fiind de 98–105 km. Cutremurul a fost resimțit în zona epicentrală cu intensitatea de VI–VII grade pe scara Mercalli, iar la București cu intensitatea de VI grade pe scara Mercalli.
Cutremurul nu a fost urmat de replici notabile, dar a indus activități seismice de tip crustal în zona Râmnicu Sărat. A fost cel mai important cutremur produs în Vrancea după 1990, dar nu a provocat pagube materiale importante, și nici victime omenești în România, deși a fost resimțit pe o arie destul de largă, cuprinzând cea mai mare parte a teritoriului țării, estul Bulgariei, mare parte din Republica Moldova, chiar și în Turcia la Istanbul.
Potrivit seismologilor din cadrul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, cutremurul de atunci (produs într-o zi de miercuri, când, conform calendarului creştin ortodox, este prăznuit Cuviosul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului) a fost cu mult mai puternic decât cel înregistrat în 1990, acesta având o magnitudine de 6 pe scara Richter şi o intensitate de 5,8 grade pe scara Mercalli. Momentul maxim al cutremurului a fost înregistrat de seismografe cu 22 de secunde înaintea producerii. Durata maximă a cutremurului, de la momentul detectării primelor mişcări şi până la vârful maxim, a fost de 15 minute.
Efecte la Constanța
La nivelul judeţului Constanţa, cutremurul din acea zi a fost resimţit fără a fi înregistrate pagube materiale însemnate. Cele mai notabile evenimente înregistrate la Constanţa au fost cele petrecute la Spitalul Judeţean, unde, la secţia de Obstetrică Ginecologie, într-un salon, s-a rupt din tavan o bucată mare de tencuială ce s-a prăbuşit peste un pat. Bucata de tencuială avea o suprafaţă de peste doi metri pătraţi, o grosime de aproximativ zece centimetri şi o greutate de aproape 40 de kilograme. Din fericire, o minune a făcut ca, la momentul desprinderii acelei bucăţi de zidărie, salonul să fie gol, paturile fiind neocupate. Incidentul a fost semnalat de două asistente medicale care intenţionau să pregătească mai multe paturi din acel salon pentru câteva paciente ce tocmai născuseră în acea dimineaţă. Alte evenimente au fost înregistrate în localităţile Valu lui Traian şi Basarabi, unde au fost semnalate întreruperi temporare de alimentare cu energie electrică. De asemenea, o perioadă bună de timp, telefonia mobilă atât în sistem GSM, cât şi în celelalte sisteme a fost întreruptă. În rest, populaţia a semnalat producerea de mici fisuri în ziduri, în special ale imobilelor vechi.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
27 octombrie 2004 - cel mai mare cutremur al ultimilor zece ani din România
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii