18 mai - Ziua Internațională a Muzeelor
18 mai - Ziua Internațională a Muzeelor
18 May, 2022 10:46
ZIUA de Constanta
1258
Marime text
Ce evenimente s-au petrecut pe data de 18 mai, în lume, de-a lungul istoriei
- 332: Constantin cel Mare a anunțat distribuirea gratuită a hranei cetățenilor din Constantinopol.
- 872: Ludovic al II-lea al Italiei este încoronat pentru a doua oară ca Împărat Roman la Roma, la vârsta de 47 de ani. Prima sa încoronare a fost cu 28 de ani mai devreme, în anul 844, în timpul domniei tatălui său, Lothair I.
- 1152: La opt săptâmâni după anularea căsătoriei cu Ludovic al VII-lea al Franței, Eleanor de Aquitania se căsătorește cu Henry Plantagenet, Conte de Anjou și Duce de Normandia (viitorul rege Henric al II-lea al Angliei), care era cu unsprezece ani mai tânăr decât ea.
- 1388: S-a încheiat zidirea bisericii mari a Mânăstirii Cozia din Vâlcea, România.
- 1565: Începe Marele asediu al Maltei, în care forțele otomane încearcă însă nu reușesc să cucerească Malta.
- 1593: După ce a fost acuzat de către prietenul său Thomas Kyd sub tortură, dramaturgul englez Christopher Marlowe primește o citație în fața Consiliului de Stat privind suspiciunea de erezie.
- 1643: După moartea soțului ei Ludovic al XIII-lea, regenta franceză Anna de Austria îl numește pe cardinalul Jules Mazarin ministrul ei principal și șeful guvernului ei. Procedând astfel, ea pune în aplicare o decizie luată de defunct, care își dorise ca soția sa, Ana de Austria, să nu conducă în locul lui ca regentă.[1]
- 1756: Începe Războiul de șapte ani odată ce Marea Britanie declară război Franței.
- 1765: Un incendiu a distrus o mare parte din Montreal, Quebec.
- 1794: Bătălia de la Tourcoing în timpul campaniei din Flandra din Războiul Primei Coaliții.
- 1803: Războaiele napoleoniene: Regatul Unit revocă Tratatul de la Amiens și declară război Franței.
- 1804: Senatul l-a proclamat pe Napoleon I Bonaparte împărat al Franței (1804-1814 și 1815); a fost încoronat de către Papa Pius al VII-lea la 2 decembrie1804, în cadrul unei ceremonii fastuoase ce a avut loc la Catedrala Notre Dame din Paris.
- 1812: Pedeapsa cu moartea împotriva asasinului John Bellingham la doar o săptămână după asasinarea prim-ministrului britanic Spencer Perceval, este pusă în aplicare. El este spânzurat în public.
- 1897: Romanul Dracula, al autorului irlandez Bram Stoker, este publicat la Londra.
- 1900: Regatul Unit proclamă un protectorat pentru Tonga.
- 1910: Terra trece prin coada cometei Halley. Este cel mai apropiat contact din istorie dintre Pământ și o cometă.
- 1944: A început deportarea masivă, din ordinul lui Stalin, a tătarilor crimeeni din Crimeea înspre Asia Centrală. „Zi pentru cinstirea memoriei jertfelor deportărilor din Crimeea".
- 1956: Prima ascensiune a vârfului Lhotse 8.516 metri, de către o echipă elvețiană.
- 1965: Spionul israelian Eli Cohen este spânzurat în Damasc, Siria.
- 1969: Programul Apollo: Se lansează Apollo 10, cu astronauții Tom Stafford, John Young și Eugene Cernan, având misiunea de a simula o aselenizare.
- 1974: În deșertul Rajahstan din provincia Pokhran, India, detonează cu succes prima sa arma nucleară; devine a șasea țară care posedă arma nucleară.
- 1980: Muntele Sf. Elena din SUA a erupt în statul Washington, omorând 57 de oameni și provocând pagube în valoare de 3 miliarde de dolari.
- 1980: Studenții din Gwangju, Coreea de Sud, încep demonstrațiile, cerând reforme democratice; demonstrația este violent reprimată de guvern. În acest incident, care este acum numit masacrul de la Gwangju, potrivit cifrelor oficiale, 207 de persoane au murit, iar aproximativ 1.000 au fost grav răniți.
- 1990: În Franța, un tren TGV modificat, atinge un nou record al vitezei la nivel de cale ferată de 515,3 km/h.
- 1991: Somalia de Nord își declară independența față de restul Somaliei sub denumirea Republica Somaliland, însă nu este recunoscută de comunitatea internațională.
- 2005: O a doua fotografie de la Telescopul Spațial Hubble confirmă că Pluto are două luni suplimentare, Nix și Hydra.
Sărbători
Ziua internațională a muzeelor
Ziua fără vase murdare
Acelaşi lucru în fiecare zi. Scoatem vase din dulap, le murdărim, le spălăm, le usucăm şi apoi le punem înapoi în dulap.
De Ziua fără vase murdare (#NoDirtyDishesDay), marcată în Statele Unite la 18 mai, această nebunie fără sens este oprită. În această zi, nu murdărim şi nu spălăm vase. Dar cum se poate face acest lucru? Unii oameni mănâncă toate mesele la restaurant astăzi. Alţii folosesc vase şi tacâmuri de unică folosinţă. Sunt şi oameni care mănâncă doar alimente ambalate sau fără ambalaj şi care pot fi consumate fără ustensile - sunt răspunsurile oferite de site-ul daysoftheyear.com.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii