Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

18 martie în istorie. Ziua mondială a somnului

ro

18 Mar, 2022 13:31 1519 Marime text
Ziua somnului Sursa foto Pixabay
  • La 18 martie 2022, este marcată ediţia cu numărul 15 a Zilei mondiale a somnului, potrivit worldsleepday.org.
  • Aceasta este programată în fiecare an, în ziua de vineri care precede echinocţiul de primăvară.

Ziua mondială a somnului este, în prezent, promovată de Societatea Mondială a Somnului, organizaţie apărută în 2016 ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului.

Scopul acestei zilei este de a sublinia importanţa pe care un somn suficient şi odihnitor o are pentru păstrarea sănătăţii mintale şi fizice, precum şi pentru sporirea calităţii vieţii. Totodată, este atrasă atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât şi asupra societăţii. Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn şi variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecţiuni, informează Agerpres.

Data de 18 martie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim: 

1241: Prima invazie mongolă a Poloniei: mongolii copleșesc armatele poloneze la Cracovia în bătălia de la Chmielnik și jefuiesc orașul.

1314: Jacques de Molay, al 23-lea și ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri, este ars pe rug.

1438: Albert al II-lea de Habsburg devine rege al romanilor.

1584: După moartea țarului Ivan al IV-lea „cel Groaznic”, fiul său, Feodor, cu handicap intelectual, ajunge la putere. Afacerile de stat sunt conduse de Boris Godunov.


1833: S-a constituit la Iași, din inițiativa medicilor Iacob Stanislau Cihac și Mihai Zotta, Societatea de Medici și Naturaliști, prima societate științifică din România.

1866: Este adoptată Legea învoielilor agricole (legea pentru tocmeli de lucrări agricole și pentru executarea lor). Legea a fost înăsprită în vremea guvernării conservatoare a lui Lascăr Catargiu, când s-a instituit execuția silită a tocmelilor agricole.

1871: Insurecția populației pariziene; instaurarea „Comunei din Paris".

1889: În lipsa succesorilor direcți în linie masculină a Regelui Carol I, s-a apelat pentru desemnarea moștenitorului la fratele mai mare al regelui și la fiii acestuia. Cel de-al doilea fiu al Prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, Ferdinand, în vârstă de 24 de ani, acceptă succesiunea; este înfiat de familia Regală Română și declarat prinț moștenitor la Tronul României, conferindu-i-se și titlul de Alteță Regală Principe de România.

1898: Phoebe (satelit), o lună a lui Saturn, devine primul satelit descoperit cu ajutorul fotografiilor, făcute în august 1898, de William Henry Pickering


1913: Regele George I al Greciei este asasinat în recent eliberatul oraș Thessaloniki.

1921: Rebeliunea de la Kronstadt este înăbușită de Armata Roșie.

1922: În India, Mahatma Gandhi este condamnat la șase ani de închisoare pentru nesupunere civilă, dintre care ispășește doar doi ani.

1925: Cea mai violentă tornadă din istoria Statelor Unite a dus la moartea a 689 de oameni și rănirea altor 13.000.

1940: Al Doilea Război Mondial: Adolf Hitler și Benito Mussolini se întâlnesc la Brenner pentru o alianță împotriva Franței și a Marii Britanii.

1945: Al Doilea Război Mondial: 1.250 de bombe americane lovesc orașul Berlin.

1953: Un cutremur a lovit vestul Turciei, omorând 250 de oameni.

1954: A apărut la București „Gazeta literară", săptămânal al Uniunii Scriitorilor din România.

1965: Cosmonautul sovietic, Alexei Leonov, pășește pentru prima dată în afara unei nave spațiale (pentru 12 minute), devenind prima persoană care a pășit în spațiu.

1965: Marea Adunare Națională a ales ca președinte al Consiliului de Stat pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar ca președinte al consiliului de Miniștri pe Ion Gheorghe Maurer.

1990: Germanii din Republica Democrată Germană votează la primele alegeri democratice după fosta dictatură comunistă.

1990: Doi bărbați, îmbrăcați în ofițeri de poliție, au furat 12 pânze (din care trei semnate Rembrandt) de la Muzeul Boston din Massachusetts în valoare totală estimată de aproximativ 500 milioane de dolari. Făptașii nu au fost depistați, întrucât au distrus casetele cu înregistrările din muzeu și nu au lăsat amprente, iar operele furate au rămas definitiv pierdute.

1996: Un incendiu într-un club de noapte din Quezon City, Filipine, a ucis 162 de oameni.

2002: România: A început recensământul populației (perioada 18 - 28 martie).

2015: Muzeul Național Bardo din Tunisia este atacat de oameni înarmați. 23 de persoane, aproape toațe turiști, sunt ucise, iar cel puțin alte 50 de persoane sunt rănite.

2018: Vladimir Putin câștigă alegerile prezidențiale din Rusia cu 76,3% din voturi și își începe astfel al patrulea mandat în funcție.

 

Aniversări

 

1957: Horia Roman Patapievici, scriitor și eseist român

 

1959: Luc Besson, regizor, scenarist și producător francez

1977: Adrian Văncică, actor român de teatru și film

 

 

Sărbători

 

În calendarul ortodox: Sf. Chiril, patriarhul Ierusalimului (315-386)

 

Ziua mondială a somnului

 

Ziua momentelor jenante

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii