Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

19 iunie - Ziua mondială a plimbărilor

ro

19 Jun, 2022 12:26 1279 Marime text
unsplash/ Alberto Casetta

Evenimente care s-au petrecut pe 19 iunie, în lume.
  • 1906: S-a deschis, în parcul din Dealul Filaretului (actual „Carol I"), „Expoziția generală română", dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I (1866-1914).
  • 1953: Soții Julius și Ethel Rosenberg au fost executați, în SUA, sub acuzația ca au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. Condamnați în 1951, au fost ultimii americani executați pentru spionaj. Procesul de spionaj al secolului a durat numai 2 zile și a declanșat în întreaga lume, în contextul „războiului rece", manifestații antiamericane. În 1993, cei doi au fost achitați, în urma procesului de revizuire deschis de cei doi copii ai soților Rosenberg.
  • 1956: Marilyn Monroe se căsătorește cu scriitorul Arthur Miller.
  • 1961: Kuwaitul își declară independența față de Marea Britanie.
  • 1983: A fost inaugurat podul rutier de la Agigea, cu o lungime totală de 300 m, circulația desfășurându-se pe patru benzi.
  • 1987: Biserica Sfânta Vineri - Hereasca, cu hramul „Cuvioasa Parascheva" (datând din 1645) a fost demolată. Prin grija preotului paroh, Gheorghe Bogdan, cea mai mare parte din bunurile sacre ale bisericii au fost salvate, fiind duse în custodie la Mănăstirea Cernica și muzeul Herești. Pe locul bisericii a fost construit blocul 105 B.
  • 1992: România și Republica Azerbaidjan au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă.
  • 2001: A fost realizat, pentru prima dată în România și în Europa Centrală și de Est, un transplant de inimă artificială de ultimă generație „Novacor" – un sistem montat la nivelul abdomenului bolnavului (Institutul de Boli Cardiovasculare Fundeni din București).
  •  S-a redeschis, pentru public, Muzeul figurilor de ceară (muzeul Grevin din Paris), după șase luni de lucrări de restaurare, primele de la inaugurarea sa în 1882; printre cele 80 de noi exponate se numară și statuile actorului Arnold Schwarzenegger, designerului Jean-Paul Gaultier, cântărețului Ray Charles.
  • 2003: Limba română: Se lansează versiunea localizată a Wikipediei. Versiunea de la această dată se află arhivată aici.
  • 2014: Prințul Felipe, singurul fiu al regelui Juan Carlos I și fost Prinț de Asturia, a urcat pe tronul Spaniei sub numele de regele Felipe al VI-lea.

Sărbători

Sf. Apostol Iuda, ruda Domnului; Cuviosul Paisie cel Mare (calendar ortodox)

Ziua mondială a plimbărilor

Ziua mondială a Martini

Martini este o băutură alcoolică ale cărei origini nu sunt documentate, însă, începând cu secolul al XIX-lea, nu putem să vorbim despre Martini fără a ne gândi la vermutul italian, un vin fortificat de aproximativ 18 grade, aromatizat. Se presupune că poartă numele unuia dintre fondatorii unei distilerii din Torino - Alessandro Martini. Dar există şi alte legende, mai controversate, pe tema provenienţei numelui acestui cocktail, una dintre ele fiind cea conform căreia ar proveni de la o armă folosită de armata britanică în timpul anilor 1870.

Martini este servit în baruri din întreaga lume şi este uşor de preparat şi de savurat acasă. Un amestec de gin şi vermut alb, Martini este unul dintre cele mai simple cocktailuri, dar proporţiile joacă un rol important în prepararea băuturii. Se poate orna cu lime sau măsline şi i se poate adăuga gheaţă. Însă şi la gheaţă trebuie avut grijă la cantitate, pentru a nu dilua prea mult băutura.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii