Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 28 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

19 noiembrie - Ziua cercetătorului şi proiectantului

ro

19 Nov, 2020 00:00 1666 Marime text
  • George Emil Palade se naște pe 19 noiembrie 1912
  • La data de 19 noiembrie se sărbătorește ziua cercetătorului și proiectantului
  • Ziua a fost instituită în anul 1994


Ziua cercetătorului şi proiectantului din România este sărbătorită la 19 noiembrie, dată la care, în anul 1912, se năştea savantul George Emil Palade, unul dintre creatorii biologiei celulare moderne.

Această zi a fost instituită prin hotărârea de guvern nr. 764/1994, în semn de omagiu faţă de activitatea savantului american de origine română George Emil Palade (1912-2008), laureat în 1974, împreună cu profesorul Albert Claude de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi cu profesorul Christian de Duve de la Universitatea ''Rockefeller'' din New York, al premiului Nobel pentru medicină, pentru ''descoperirile lor privind organizarea structurală şi funcţională a celulei''.


Născut la Iaşi, la 19 noiembrie 1912, George Emil Palade a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti, în anul 1936. A obţinut titlul de doctor în medicină cu teza ''Tubul urinifer al delfinului. Studiu de morfologie şi fiziologie comparativă'' (1940), iar în 1943, a devenit conferenţiar universitar la catedra de Anatomie a Facultăţii de Medicină din Bucureşti, se arată în volumul ''Membrii Academiei Române'' (2003).


În anul 1946 a plecat în SUA, ca profesor invitat la Institutul Rockefeller din New York, unde, în 1961, a devenit şef al Departamentului de Biologie Celulară. În 1952 a obţinut cetăţenia americană. Din 1972, a fost profesor de biologie celulară la Universitatea Yale din New Haven (Connecticut), unde a condus Departamentul de Biologie Celulară.

Rezultatele cercetărilor sale au fost publicate în numeroase lucrări, studii, comunicări, rapoarte apărute în reviste de prestigiu din întreaga lume, acum intrate în istoria biologiei şi medicinii.



Începând din 1965, a revenit în mai multe rânduri în ţară, susţinând direct cercetarea în domeniul biologiei celulare, iar în 1979 a sprijinit substanţial inaugurarea, la Bucureşti, a Institutului Celular de Biologie şi Patologie "Nicolae Simionescu", creaţie a cercetătorilor români Nicolae Simionescu şi Maya Simionescu, soţia acestuia.


Unanim recunoscut drept unul dintre creatorii biologiei celulare moderne, i-au fost decernate premii de înalt prestigiu ştiinţific: ''Premiul Passano'' (1964), ''Premiul Albert Lasker'' (1966), ''Premiul Hurwitz'' (1970) şi, în 1986, ''National Medal of Science'', potrivit www.nationalmedals.org. A fost ales membru al unor prestigioase instituţii, precum: Academia de Arte şi Ştiinţe din New York, Academia Americană de Ştiinţe. Membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), membru fondator, preşedinte de onoare al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă a Academiei Române şi membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1975). În 1999, a avut loc, la Universitatea din Diego, un simpozion ştiinţific în onoarea sa, cu participare internaţională, ocazie cu care s-a luat decizia ca universitatea să constituie ''George E. Palade Fellowship Fund''.


Pentru întreaga sa activitate ştiinţifică, în 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a distins cu Ordinul ''Steaua României'' în grad de Colan, potrivit site-ului oficial al Academiei Române, www.acad.ro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii