Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:20 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1974 A fost inaugurat Stadionul Steaua. Ziua de 09 aprilie în istorie

ro

09 Apr, 2022 12:18 2043 Marime text
Stadion, foto: wikipedia.org

La data de 09 aprilie 1974, a fost inaugurat Stadionul Steaua.


Stadionul Steaua (denumit și Ghencea după strada pe care s-a aflat) a fost un stadion de fotbal din București, demolat începând cu luna august 2018. S-a aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, și a fost inaugurat la 9 aprilie 1974, într-un meci între Steaua și OFK Belgrad (scorul a fost 2–2). Ultimul meci a avut loc pe 22 martie 2015, Steaua-Viitorul 4–1.


Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 32.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365. Stadionul a fost renovat în 1996 și demolat în 2018, pentru a fi reconstruit în scopul de a servi drept stadion de antrenament pentru echipele participante la Campionatul European de Fotbal 2020.


A fost stadionul oficial al echipei Steaua București, și a găzduit anterior și echipa națională de fotbal a României. În propaganda adresată fanilor, clubul Steaua se referea la stadion drept „Templul fotbalului Românesc”. Tabela electronică a fost inaugurată la meciul Steaua - Dinamo din primăvara anului 2007.


În urma conflictului dintre Steaua București și clubul de fotbal Fotbal Club Steaua Bucuresti, aceasta din urmă s-a mutat pe Arena Națională, iar arena din Ghencea, rămasă în administrarea Steaua, s-a degradat rapid, transformându-se într-o ruină. Nici după ce Steaua Bucuresti a înscris în 2017 o nouă echipă de fotbal în Liga a IV-a București, aceasta nu și-a disputat meciurile pe teren propriu pe acest stadion, ci pe terenul 5 din complex,[3] iar arena principală a fost demolată în toamna lui 2018 pentru a construi un nou stadion, potrivit wikipedia.org. 



Pe locul fostului "Templu al Fotbalului Românesc", în prezent, pentru secțiile de fotbal și de rugby din cadrul Clubului Sportiv ale Armatei, se ridică un nou stadion cu o capacitate de 31.254 locuri, spații de cazare pentru sportivi (24 de camere cu un total de 48 de locuri de cazare), restaurant, muzeu al Clubului Sportiv al Armatei Steaua, spații VIP (loje și parcare), sală de forță și de recuperare, punct medical de prim ajutor, zona de presă și skyboxul în partea superioară a Tribunei 1 pentru a spori vizibilitatea și care respectă standardele UEFA și FIFA, sala de conferință, vestiare pentru sportivi, magazine și spații tehnice. Finalizarea acestuia este preconizată în luna octombrie 2020, moment în care stadionul va intră sub administrarea Clubul Sportiv al Armatei.




Ziua de 09 martie în istorie



1413: Henric al V-lea este încoronat rege al Angliei. Va ocupa tronul timp de nouă ani, domnia fiindu-i marcată de victoria de la Azincourt asupra francezilor, în timpul Războiului de 100 de ani.

1609: Războiul de optzeci de ani: Spania și Republica Olandeză semnează Tratatul de la Anvers pentru a iniția doisprezece ani de armistițiu.

1860: Un fonautograf construit de Édouard-Léon Scott de Martinville reușește să facă o înregistrare sonoră, care este acum cea mai veche înregistrare sonoră cunoscută.

1865: Războiul Civil American: Generalul Robert E. Lee predă armata Virginiei de Nord (26.765 trupe) generalului Ulysses S. Grant la Appomattox Courthouse, Virginia, fapt care duce la sfârșitul războiului început la 12 aprilie 1861.

1867: Senatul Statelor Unite aprobă Achiziția teritoriului Alaska de la Imperiul Rus pentru 7,2 milioane de dolari.

1882: Elefantul Jumbo, atracția anterioară a Grădinii Zoologice din Londra, ajunge în Statele Unite după ce a fost vândut antreprenorul american Phineas Taylor Barnum pentru suma de 10.000 de dolari americani. La New York a fost organizată o paradă de amploare, care consta în defilarea de-a lungul Broadway-ului spre hipodromul Madison Square Garden, cu acompaniamentul muzical a trei fanfare. Jumbo a fost transportat pe o platformă specială trasă de 16 cai și împinsă de doi elefanți

1914: La Holborn Empire, Londra, a avut loc premiera primului film artistic color din lume – „The World, the Flesh and the Devil".

1916: Primul Război Mondial: Bătălia de la Verdun: forțele germane lansează a treia ofensivă a bătăliei.

1940: Al Doilea Război Mondial: Operațiunea Weserübung: Germania invadează Danemarca și Norvegia.

1948: Masacrul de la Deir Yassin.

1957: Canalul Suez din Egipt este curățat și se deschide pentru transportul maritim după Criza Suezului.

1959: NASA a anunțat oficial terminarea selecției pentru primii astronauți. Printre ei, Alan Shepard - cel de-al cincilea om care a pășit pe Lună și John Glenn - primul american care a orbitat vreodată în jurul Pământului.

1970: A fost inaugurat Aeroportul Internațional București–Otopeni.

1974: A fost inaugurat Stadionul Steaua.

1991: Georgia își declară independența față de Uniunea Sovietică.

1999: Președintele Boris Elțin cere Occidentului să nu împingă Rusia spre o implicare în conflictul iugoslav, pentru că acest lucru ar însemna declanșarea unui război european sau chiar mondial.

2002: La Westminster Abbey au loc funeraliile reginei mamă Elizabeth a Marii Britanii.

2004: A fost răsturnată cea mai importantă statuie a fostului lider irakian, Saddam Hussein în centrul Bagdadului.

2005: În Marea Britanie, ls Windsor's Guildhall, Prințul de Wales se căsătorește cu Camilla Parker Bowles printr-o ceremonie civilă.

2009: La Tbilisi, Georgia, peste 60.000 de oameni protestează împotriva guvernului lui Miheil Saakașvili.

2019: Ceremonia de deschidere a Campionatelor Europene de Lupte de la București, după 40 de ani de la ultima ediție a Campionatelor Europene găzduite de România.


Aniversări

1962: Mircea Rednic, fotbalist și antrenor român


Sărbători

În calendarul creștin-ortodox: Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea; Sf. Cuv. Vadim, arhimandritul




Ziua Internaţională ASMR

În data de 9 aprilie este sărbătorită Ziua Internaţională ASMR (#ASMRDay). ASMR este acronimul de la "autonomous sensory meridian respons" - răspunsul meridianului senzorial autonom şi este o experienţă subiectivă a unei stări de euforie, declanşată de obicei de expunerea la anumite sunete sau imagini, fiind caracterizată de o combinaţie între sentimente pozitive şi o senzaţie distinctă de furnicături pe piele, ce începe de obicei la nivelul scalpului şi se deplasează în jos pe partea din spate a gâtului şi a segmentelor superioare ale coloanei vertebrale.


Practicarea ASMR îi poate ajuta pe cei care suferă de sindrom post-traumatic, anxietate, depresie şi insomnie şi în general pe toţi cei care au nevoie de relaxare. Această practică a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani datorită modului unic în care abordează relaxarea şi a reacţiilor aproape inexplicabile pe care le provoacă în oameni.

Ziua Internaţională ASMR este dedicată ajutării oamenilor să înţeleagă despre ce este vorba în practica ASMR şi care sunt efectele ei asupra organismului.



Ziua Naţională americană a Unicornului

Una dintre cele mai iubite creaturi mitologice, unicornul, are o zi dedicată în Statele Unite ale Americii în data de 9 aprilie (#UnicornDay). Un simbol extraordinar de puternic al purităţii şi a tot ce este magic, unicornul este iubit şi admirat deopotrivă de copii şi adulţi, indiferent de vârstă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii