Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:33 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2 noiembrie, Ziua internaţională de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor

ro

02 Nov, 2024 08:17 445 Marime text




 
  • Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat data de 2 noiembrie drept Ziua internaţională de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor în Rezoluţia Adunării Generale A/RES/68/163, care îndeamnă statele membre să pună în aplicare măsuri concrete care să contracareze cultura actuală a impunităţii.

Data a fost aleasă pentru comemorarea asasinării a doi jurnalişti francezi în Mali la 2 noiembrie 2013, potrivit Agerpres.

Rezoluţia condamnă toate atacurile şi violenţa împotriva jurnaliştilor şi lucrătorilor mass-media. De asemenea, îndeamnă statele membre să facă tot posibilul pentru a preveni violenţa împotriva jurnaliştilor şi lucrătorilor mass-media, pentru a asigura răspunderea, pentru a aduce în faţa justiţiei autorii crimelor împotriva jurnaliştilor şi a lucrătorilor mass-media şi pentru a se asigura că victimele au acces la căi de atac adecvate. Solicită totodată statelor să promoveze un mediu sigur şi favorabil pentru ca jurnaliştii să-şi desfăşoare activitatea în mod independent şi fără interferenţe nejustificate.

Încheierea impunităţii pentru crimele împotriva jurnaliştilor este una dintre cele mai importante şi complexe provocări ale vremurilor recente. Este o condiţie prealabilă esenţială pentru a garanta libertatea de exprimare şi accesul la informaţie pentru toţi cetăţenii, arată sursa citată.

Odată cu creşterea conflictelor şi a altor crize, marcarea în 2024 a Zilei internaţionale de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor urmăreşte să promoveze o discuţie mai amplă privind siguranţa jurnaliştilor care lucrează în aceste contexte, inclusiv în ceea ce priveşte preocupările de prevenire, protecţie şi urmărire penală în situaţia jurnaliştilor afectaţi de astfel de provocări.

Jurnaliştii care relatează din zonele de criză şi conflict se confruntă cu ameninţări severe în realizarea muncii lor. În timp ce din anul 2017 UNESCO a înregistrat scăderi treptate ale numărului lucrătorilor media ucişi în zonele de conflict, mai recent tendinţa s-a inversat. Monitorizarea UNESCO în 2023 a înregistrat că peste 50% din uciderile jurnaliştilor au avut loc în zone de criză şi de conflict, cu un număr continuu ridicat în prima jumătate a anului 2024.


Aceste tragedii sunt doar vârful aisbergului. Infrastructura media este adesea deteriorată sau distrusă, iar jurnaliştii se confruntă cu atacuri fizice, detenţie, confiscarea echipamentelor sau refuzul accesului la site-urile de raportare. Mulţi sunt forţaţi să fugă sau să-şi înceteze munca, riscând să transforme zonele de conflict în "zone de tăcere", arată site-ul citat.

Fie că raportează despre conflicte, dezastre umanitare, crize climatice sau de sănătate, jurnaliştii continuă să se confrunte cu ameninţări disproporţionate şi niveluri mai ridicate de impunitate pentru crime extrajudiciare, tortură, dispariţii forţate şi detenţie arbitrară, precum şi intimidare şi hărţuire, atât offline, cât şi online.

Cu prilejul marcării Zilei internaţionale de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor 2023, secretarul general al ONU António Guterres a transmis un mesaj în care arăta printre altele că jurnaliştii şi mass-media îndeplinesc un rol vital în societate, susţinând democraţia şi determinând puterea să răspundă, esenţial pentru instituţii puternice şi responsabile şi pentru atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În 2023, marcarea Zilei internaţionale de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor a avut în vedere să conştientizeze principalele provocări cu care se confruntă jurnaliştii şi comunicatorii în exercitarea profesiei lor şi să avertizeze cu privire la escaladarea violenţei şi a represiunii împotriva acestora.

Acestea includ atacuri şi restricţii asupra presei în contextul acoperirii protestelor sociale, utilizarea mecanismelor judiciare împotriva jurnaliştilor din motive legate de activitatea lor jurnalistică în chestiuni de interes public şi creşterea exilului forţat al jurnaliştilor în unele ţări.


Planul de acţiune al ONU privind siguranţa jurnaliştilor şi problema impunităţii este primul efort concertat în cadrul ONU de a aborda atacurile şi impunitatea crimelor împotriva jurnaliştilor, cu o abordare holistică şi cu mai multe părţi interesate. Acesta reuneşte organisme ONU, autorităţi naţionale, mass-media şi organizaţii ale societăţii civile.

De la adoptarea planului, problema siguranţei jurnaliştilor a câştigat o vizibilitate mai mare în ONU. Totodată, acest fapt a contribuit la fondarea de coaliţii internaţionale între guverne şi societatea civilă şi a condus la realizarea unor schimbări pe teren, cum ar fi crearea de mecanisme naţionale de siguranţă în cel puţin 50 de ţări. Protejarea jurnaliştilor face parte, de asemenea, din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

În ciuda acestor realizări, provocările încă există, rata ridicată a impunităţii pentru crimele împotriva jurnaliştilor persistă şi se dezvoltă noi forme de ameninţări în moduri fără precedent
 
 
 
Citește și
Comisia Europeană investește în sprijinirea jurnalismului
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii