Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:40 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2014, an devastator pentru aviația din România Tragedii care arată cât de (ne)sigur este transportul aerian

ro

28 Dec, 2014 08:38 1989 Marime text
Trei accidente aviatice într-o singură săptămână. Acesta este bilanţul tragic al aviaţiei internaţionale în 2014. Acestor tragedii li se adăugă avionul pierdut în apele Oceanului Indian, care nu a fost localizat nici până astăzi.
O rachetă a doborât în Ucraina un avion Malaysia Airlines, iar 298 de oameni şi-au pierdut viaţa. În Taiwan, 48 de persoane au murit după ce un avion TransAsia Airways s-a prăbuşit. Aceeaşi soartă a avut-o o aeronavă Air Algerie, cu 119 oameni la bord, care s-a prăbuşit în nordul Mâli.
Totodată, Zborul 370 al Malaysia Airlines, pentru care s-au îmbarcat 239 de persoane, inclusiv echipajul, a cărui dispariţie de pe radar a rămas neelucidată. Niciun supravieţuitor cunoscut. În total, 704 oameni şi-au pierdut viaţa în numai 138 de zile, ceea ce îi face pe mulţi să-şi pună întrebări cu privire la "cel mai sigur mijloc de transport".


Acestor tragedii internaționale li se adaugă și alte câteva pierderi importante ale unor aeronave românești.

Ultima tragedie care a zguduit lumea aviației s/a ppetrecut chiar pe lacul Siutghiol din Constanța. Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit pe 15 dedembrie, în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa.

Toți cei patru membri ei echipajului - pilot, copilot, medic, asistentă - au decedat. Elicopterul avea circa 400 de ore de zbor, fiind doar la a şaptea misiune medicală, după ce trecuse din administrarea CJ Constanţa în cea a SMURD.

În luna noiembrie o altă aeronavă românească s/a prăbușit. Opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, vineri, 21 noiembrie, în jurul orei 10.40, pe raza localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu.
Elicopterul, de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.

Anul 2014 a debutat tragic atunci când pe 20 ianuarie, pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion au sfârșit în munți după ce aeronava de mici dimensiuni s-a prăbușit.


Pe 20 ianuarie 2014, când avionul YR-BNP de tip Britten-Norman BN-2A-27 Islander a executat o aterizare forțată în Munții Apuseni, la o altitudine de circa 1400 m, lângă localitatea Petreasa, la limita dintre județele Cluj și Alba. Avionul, pilotat de Adrian Iovan, transporta o echipă de cinci medici de la București la Oradea. În accident au murit pilotul și studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul și patru medici au fost răniți.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii