21 noiembrie Ziua internațională a salutului. Cum a influențat pandemia clasicele forme de salut
21 noiembrie: Ziua internațională a salutului. Cum a influențat pandemia clasicele forme de salut
21 Nov, 2020 13:47
ZIUA de Constanta
2738
Marime text
- Ziua mondială a salutului, marcată în fiecare an la 21 noiembrie, este un prilej ca omenirea să-şi exprime preocuparea pentru pacea mondială.
- Salutul este un gest sau formulă uzuală de politețe la întâlnirea cu cineva sau la despărțire. Salutul este un semn al civilizației.
- Este o formă culturală de mare capacitate simbolică.
Poate consta doar din formule verbale (salutul verbal), dar întrunește și expresii gestuale (salutul gestual) sau un ansamblu de fapte culturale (salutul bazat pe mai multe limbaje, atunci când la primele două se mai adăugă cel al mimicii, al sărutului, al obiectelor simbolice sau al poziţiilor corpului). El poate fi înţeles ca o convenţie, un rit prin care se intră în contact cu un alt om sau cu un grup de oameni cu scopul de a anticipa/deschide comunicarea, echilibrând starea de spirit a interlocutorilor.
În Evul Mediu numai nobilii aveau dreptul să poarte păr lung, pe care-l ascundeau sub pălării. Oamenii din popor nu aveau dreptul să poarte păr lung, dar aveau dreptul să poarte pălării.
Cȃnd nobilii întȃlneau oameni simpli, aceștia din urmă erau obligați să-și ridice pălăriile, spre a arăta nobililor că nu poartă păr lung. In caz de nerespectare, erau aspru sancționați.
Obiceiul s-a perpetuat în timp, dar s-a schimbat încetul cu încetul, spre a deveni ceea ce cunoaștem astăzi: un semn de salut respectuos, reciproc.
Din cauza pandemiei de COVID-19 însă, strănsul mâinii, sărutul pe obraz sau îmbrățisările nu mai sunt întâlnite.
Autoritălile ne sfătuiesc sa le evităm, pentru a avea grijă de sanatatea noastră dar si a celor din jurul nostru.
Ca să evite astfel de momente jenante, oamenii au găsit tot felul de moduri "safe" în care se salută.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii