22 mai 1957. S-a stins din viață scriitorul George Bacovia
22 mai 1957. S-a stins din viață scriitorul George Bacovia
22 May, 2021 08:37
ZIUA de Constanta
1971
Marime text
- George Bacovia s-a născut la 4/16 septembrie 1881, Bacău, România și a fost un scriitor român format la școala simbolismului literar francez.
Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira, dar și, cum spune versul bacovian, „din Eminescu, Heine și Lenau.”
La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.
La vârsta de doar 6 ani, începe să învețe limba germană. Apoi, între 1889-1890, urmează clasa întâi la un pension din Bacău.
În 1891 îl aflăm înscris la Școala Primară Domnească nr. 1 din Bacău. Trei ani mai târziu va absolvi cursul primar, în luna iunie. În același an, se înscrie la Gimnaziul Ferdinand din Bacău.
Toamna rămâne închis o noapte întreagă, din neatenția paracliserului, în turnul bisericii Precista din orașul natal. Această întâmplare îi va inspira poezia „Amurg violet”, scrisă în 1899.
Anii traumatici din liceu și atmosfera rece îi inspiră un alt poem celebru, „Liceu".
În 1898, își pune pe note câteva poezii precum și altele de Mihai Eminescu și Ștefan Petică. Vădește mare talent la desen și se dovedește foarte bun executant la vioară și la alte instrumente din orchestra școlii, pe care o și dirijează.
În 1899, obține premiul I pe țară la concursul Tinerimii române pentru „desen artistic de pe natură". Îi apare în Literatorul din 30 martie poezia Și toate, scrisă cu un an înainte, semnată V. George.
În 1900, se înscrie la Școala Militară din Iași, de unde se retrage în al doilea semestru, neputând suferi disciplina cazonă. Compune poezia Plumb, o va finisa totuși abia în 1902.
În 1901, se înscrie în cursul superior al Liceului Ferdinand. După absolvirea liceului din Bacău, în 1903, scrie poezia „Liceu", ca răspuns la un chestionar adresat de minister absolvenților din acel an, în vederea reformei învățământului inițiată de Spiru Haret. Se înscrie la Facultatea de Drept din București.
Citește într-una din ședințele salonului literar al lui Macedonski poezia „Plumb”, care produce o puternică impresie.
În 1911 obține diploma de licență în drept și se înscrie în baroul din Bacău. Plătește zece ani cotizație, dar nu profesează, scrie Wikipedia.
Din 1913 devine ajutor contabil la prefectura din Bacău, dar se îmbolnăvește și demisionează.
În 1914 se internează la sanatoriul Dr. Mărgăritescu din București. Publică în suplimentul literar al ziarului Seara. Trimite la tipar volumul „Plumb”.
În 1915 editează la Bacău, în colaborare, revista Orizonturi noi. Publică poezii, proză, recenzii, sub mai multe pseudonime.
Despre George Bacovia s-a spus inițial că e un poet simbolist, dar criticii au remarcat ulterior că își depășește epoca, aparținând poeziei române moderne.
Dacă în primul său volum, Plumb, publicat în 1916, imediat după ce carnagiul din Primul Război Mondial se dezlănțuise, influența poeziei simboliste era foarte vizibilă, abia din volumele următoare, în „Scântei galbene” sau „Comedii în fond”, Bacovia descoperă rețeta poeziei moderne, apropiată de proza poetică.
George Bacovia s-a stins din viață la vârsta de 75 ani, pe data de 22 mai 1957. El este înmormântat la Cimitirul Bellu din București.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii