Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:26 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

222 autovehicule furate din țări UE, depistate de polițiștii de frontieră în primele 8 luni din 2024

ro

22 Sep, 2024 12:02 514 Marime text
Foto: Poliția de FrontierăDe la începutul anului 2024, Poliţia de Frontieră Română a urmărit îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţia naţională în vigoare, iar principalul obiectiv l-a constituit integrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. De asemenea, finalizarea procesului de aderare este prima prioritate a PFR în perioada următoare.

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, deși polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen, aceștia, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, efectuează acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Astfel, structurile Ministerului Afacerilor Interne utilizează dispozitive mobile care folosesc aplicația eDAC, conectată la bazele de date ale autorităților române și a celor din Spațiul Schengen.

În cele cinci luni de la operaționalizarea ei, de la 31.03.2024 până la 31.09.2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 746.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor.

Traficul de persoane şi mijloace de transport

În primele opt luni din acest an au tranzitat frontiera peste 40 milioane persoane, din care aproximativ 28 milioane cetăţeni UE și 12 milioane cetăţeni NON–UE.

Cea mai tranzitată frontiera a fost cea cu Ungaria (peste 12.000.000 persoane) și cu Bulgaria (peste 6.850.000 persoane).

Totodată, aproximativ 12.150.000 mijloace de transport au trecut prin punctele de trecere a frontierei, dintre care 6.8 milioane turisme, 4 milioane camioane, 1 milion microbuze și 200.000 alte autovehicule.


Acte ilegale constatate la frontieră

În perioada ianuarie-august a.c., poliţiştii de frontieră au constatat aproximativ 26.800 de fapte ilegale, dintre care peste 11.700 infracţiuni şi 15.100 contravenţii, săvârșite atât de cetăţeni români, cât şi străini. Din numărul total de infracţiuni, cele mai multe au fost înregistrate în domeniul migraţiei ilegale (peste 8.000), dar și pentru fals şi uz de fals sau la regimul circulației.

Au fost sancționate contravențional peste 15.000 persoane, valoarea amenzilor fiind de 11.500.000 lei. Cele mai multe sancţiuni contravenţionale au fost aplicate la frontiera cu Republica Moldova (62% din numărul total).

Combaterea migraţiei ilegale


În România, migraţia ilegală se poziţionează în contextul unei situații care se manifestă tot mai intens la nivel european, respectiv migrația către vest a forței de muncă importate legal, adică persoane care intră legal în tara noastră, cu viză de muncă, iar apoi încearcă să ajungă în state din Vestul Europei.

În primele opt luni ale anului 2024, în urma acţiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 2.837 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 980 pe sensul de intrare în ţară şi 1.857 pe sensul de ieşire din ţară.

De asemenea, în acest an, din cauza contextului din țara vecină și a schimbării legislației privind vârsta de înrolare în armată, se remarcă şi creșterea considerabilă a numărului cetăţenilor ucraineni care au încercat să intre ilegal în România (aproximativ 9.500), deveniţi ulterior solicitanţi de protecţie temporară sau azil în ţara noastră.

Pentru gestionarea fenomenului migrației ilegale a fost alocată tehnică nouă, a crescut numărul de patrule și echipamente de supraveghere pentru misiunile desfășurate pe aliniamentul 1 la frontierele cu Serbia, Bulgaria și Ungaria și se organizează misiuni de supraveghere aeriană și în sistem integrat cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Combaterea infracţionalităţii transfrontaliere

Traficul ilegal cu ţigări

În perioada analizată, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării 1.750.000 pachete ţigări în valoare de peste 35.200.000 lei, peste 6,3 tone tutun şi o tonă tutun pentru narghilea.

Infracțiuni la regimul dreptului de proprietate intelectuală

Pe linia dreptului de proprietate intelectuală, în perioada analizată au fost constatate 372 fapte de natură infracţională. Poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, astfel: 207.000 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 08.000 jucării, 97.400 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie, 80.300 perechi încălțăminte, dar și articole de marochinărie sau ochelari de soare.

Pe linia traficului de droguri şi substanţe interzise

În perioada analizată, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competenţă pe linia combaterii traficului ilegal de droguri şi substanţe interzise - au depistat: 245 kg canabis, 40 kg amfetamină, 1 kg de cocaina, 29 kg precursori, 600.000 de bucăți de produse psihotrope și 1.180 bucăti alte stupefiante.

Pe linia traficului cu autoturisme furate

În zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră au fost descoperite 222 autovehicule care erau semnalate ca fiind furate în diverse ţări ale Uniunii Europene (179 autoturisme, 14 camioane, 20 microbuze, 4 motociclete şi 5 remorci). Persoanele implicate în această activitate ilicită sunt cetăţeni bulgari, croați, greci, moldoveni, sârbi, polonezi, români, turci, unguri şi ucraineni.

Pe linia combaterii braconajului piscicol

În perioada analizată, au fost constatate 336 infracţiuni privind braconajul piscicol şi aplicate 781 contravenţii, în valoare de 365.200 lei. Au fost reţinute 25 ambarcaţiuni, 13 motoare de barcă, peste 19.500 m plase de pescuit, 209 bucăți unelte pescuit și aproximativ 3,5 tone kg peşte.

Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă măsuri ferme în toate zonele de competenţă în vederea depistării şi reţinerii persoanelor ce comit fapte ilegale, scopul fiind asigurarea securităţii naţionale şi a cetăţenilor.

De asemenea, sunt desfășurate misiuni comune de supraveghere și control cu autoritățile din statele vecine pentru realizarea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei de stat și creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, cu respectarea regimului juridic al frontierei de stat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii