Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:29 23 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

23 august - Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia

ro

23 Aug, 2024 08:50 225 Marime text
ONU. Sursă foto: Pexels
 
  • ​La 23 august, începând din 1998, în fiecare an, se marchează Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia, care a fost instituită prin Rezoluţia 29/C/40.
     
La 23 august, începând din 1998, în fiecare an, se marchează Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia, care a fost instituită prin Rezoluţia 29/C/40, potrivit Agerpres.

Tema din 2023 a Zilei a fost "Fighting slavery's legacy of racism through transformative education" şi a făcut parte din Programul de comemorare al ONU în 2023. Tema a dorit să arate că educaţia poate fi transformatoare, având scopul de a produce o percepţie critică asupra lumii sociale şi de a construi societăţi incluzive bazate pe demnitate şi drepturile omului pentru toţi.

 Înrobirea a peste 13 milioane de africani în timpul comerţului transatlantic cu sclavi a fost condusă de ideologia rasistă conform căreia aceste femei, bărbaţi şi copii erau inferiori din cauza culorii pielii lor. Nenumărate familii au fost sfâşiate. Zeci de fiinţe umane şi-au pierdut viaţa. În ciuda faptului că au suferit încălcări grave ale drepturilor omului şi traume intergeneraţionale de-a lungul secolelor, oamenii sclavi au perseverat în rezilienţa lor, dând dovadă de curaj şi sfidare a condiţiilor de sclavie, muncă forţată şi violenţă şi oprimare sistemică", se arată pe site-ul  https://www.un.org, în legătură cu celebrarea, în 2023, a acestei zile.

Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia a fost instituită de UNESCO, în cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Conferinţei Generale, de la Paris, din noiembrie 1997. S-a ales data de 23 august, pentru că în noaptea de 22 spre 23 august 1791, în Santo Domingo, care la vremea respectivă cuprindea Haiti şi Republica Dominicană, a avut loc insurecţia care a condus la eliminarea comerţului transatlantic cu sclavi. În plus, această dată aduce un omagiu rezistenţei istorice care a condus la crearea primului stat independent al negrilor, Republica Haiti.

Cu scopul general de a înscrie tragedia comerţului cu sclavi în memoria tuturor popoarelor, Rezoluţia ONU invită statele membre să mobilizeze ansamblul comunităţilor educative, ştiinţifice, artistice şi culturale, precum şi tineretul şi societatea civilă.

Ignorarea sau ascunderea unor evenimente istorice majore constituie un obstacol în calea înţelegerii reciproce, a reconcilierii şi a cooperării între popoare, menţionează UNESCO pe pagina sa dedicată evenimentului, www.unesco.org. UNESCO a decis, prin urmare, să aducă în atenţie subiectul comerţului cu sclavi şi sclavia, care au afectat toate continentele şi au provocat mari frământări ce au modelat societăţile noastre moderne. Această zi comemorativă este un prilej pentru a aprofunda reflecţia asupra consecinţelor contemporane ale acestei tragedii. Este, de asemenea, un prilej de a atrage atenţia asupra tuturor formelor moderne de sclavie şi de exploatare, precum rasismul, discriminarea rasială şi intoleranţa.

Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi abolirea acestuia a fost sărbătorită pentru prima dată într-o serie de ţări precum Haiti (23 august 1998) sau Senegal (23 august 1999). Au fost organizate şi evenimente culturale şi dezbateri.

În 1994 a fost lansat, în Ouidah (Benin), proiectul ''Slave Route Project'' având trei obiective: să contribuie la o mai bună înţelegere a cauzelor care au condus la diverse forme de exploatare, a problemelor şi consecinţelor practicării sclaviei în lume (Africa, Europa, America, Caraibe, Oceanul Indian, Orientul Mijlociu şi Asia); să evidenţieze transformările globale şi interacţiunile culturale care au rezultat din acest fenomen şi să contribuie la formarea unei culturi a păcii prin promovarea reflecţiei asupra pluralismului cultural şi a dialogului intercultural.

În 2001, Muzeul Textilelor Printate Mulhouse din Franţa a găzduit un atelier pentru ţesături numite "Indiennes de Traite" (un tip de calico), care a servit drept monedă pentru schimbul de sclavi în secolele XVII şi XVIII.

ONU a inaugurat, la 25 martie 2015, la sediul din New York, monumentul "Ark of Return" ("Arcul întoarcerii"), dedicat memoriei victimelor sclaviei şi comerţului transatlantic cu sclavi.

Alături de Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia, se mai sărbătoreşte, la 25 martie, şi Ziua internaţională a comemorării victimelor sclaviei şi comerţului transatlantic cu sclavi, proclamată de ONU, la 17 decembrie 2007, prin Rezoluţia A/RES/62/122.



Citește și:
8 august - Ziua internaţională a pisicii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii