23 martie 2021 – Ziua mondială a Meteorologiei. Care este tema de anul acesta și ce legătură are CMR Dobrogea
23 martie 2021 – Ziua mondială a Meteorologiei. Care este tema de anul acesta și ce legătură are CMR Dobrogea
23 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2607
Marime text
- Astăzi este Ziua mondială a Meteorologiei
- Tema de anul acesta este „Oceanul, clima și vremea”
- „ Clima schimbătoare a planetei noastre încalzește oceanele, influențând profund evoluția vremii”
Ziua mondială a meteorologiei se marchează din anul 1961 și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație meteorologică internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială. Această zi semnifică intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției Organizației Mondiale a Meteorologiei.
Ziua Mondială a Meteorologiei 2021 este dedicate temei „Oceanul, clima și vremea”, care, din perspectiva Dumitru-Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, este „o temă foarte actuală mai ales prin prisma activității CMR Dobrogea (elaborareaa de prognoze marine pentru vestul Mării Negre).
Mesajul Secretarului General al Organizației Meteorologice Mondiale, Prof. Petteri Taalas, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei 2021
„Ziua Mondială a Meteorologiei 2021 este dedicată temei “Oceanul, clima și vremea”, pentru a evidenția atenția pe care OMM o acordă punerii în conexiune a oceanului, climei și vremii, în cadrul sistemului terestru.
Clima schimbătoare a planetei noastre încalzește oceanele, influențând profund evoluția vremii. Raportul Anual al OMM privind Starea Globală a Climei, arată că anul 2020 a fost unul dintre cei mai calzi trei ani din istoria măsurătorilor meteorologice, în ciuda prezenței fenomenului La Nina în Oceanul Pacific, care are un efect de răcire a climei. Ultimul deceniu, 2011-2020, a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Gheața marină se topește. Temperatura mărilor și oceanelor este mai mare ca oricând, ritmul creșterii nivelului acestora s-a accelerat, iar acidifierea apei din mări și din oceane continuă.
În cursul anului trecut, am fost martorii unor episoade prelungite de secetă, care a amplificat incendiile de vegetație în întreaga lume. Incendiile devastatoare de vegetație din Australia, de exemplu, au fost puse în conexiune cu temperatura apei oceanului, care a favorizat tipare climatice sezoniere de vreme mai uscată decât în mod normal. Temperaturile ridicate ale apei mărilor și oceanelor au condus la derularea unui sezon–record în ceea ce privește uraganele din Atlantic și la apariția unor cicloane tropicale intense în Oceanul Indian și, respectiv, în Pacificul de Sud. Pagubele produse în zonele respective de către aceste fenomene meteorologice extreme au evidențiat din nou puterea oceanelor și impactul lor potențial devastator asupra comunităților costiere.
Furtunile formate pe ocean, altele decât cele tropicale, au continuat să distrugă ambarcațiuni și să producă pierderi de vieți omenești și de mărfuri pe mare.
În anul 2020, extinderea minimă a gheții marine Arctice a fost printre cele mai mici din istoria consemnată. Comunitățile polare au avut de suferit din cauza inundațiilor din zonele de coasta și a hazardurilor generate de gheața marină, ca rezultat al topirii gheții.
Din toate aceste motive, comunitatea meteorologică mondială poartă răspunderea majoră de a sprijini cercetarea, efectuarea observațiilor, realizarea prognozelor și diseminarea serviciilor în ceea ce privește suprafețele de apa, în egala măsură cu aceleași activități care privesc atmosfera, suprafața de uscat și criosfera.
Lipsa majoră de date referitoare la mări și oceane diminuează capacitatea noastră de a elabora prognoze cu anticipație mare foarte corecte și, cu atât mai mult, prognoze la scară sub-sezonieră sau sezonieră. Conferința OMM Asupra Datelor din noiembrie 2020 a recunoscut lipsa majoră a datelor, mai ales pe mări și pe oceane. Conferința a evidențiat necesitatea unui acces liber și nerestricționat la date refertoare la sistemul terestru, pentru a se maximiza impactul economic global al acestor date.
OMM derulează nu mare număr de parteneriate, inclulsiv cu Comisia Oceanografică Interguvernamentală a UNESCO, pentru a înțelege, observa și prognoza mai corect starea mărilor și oceanelor, ca parte a sistemului nostru terestru.
În condițiile în care mai mult de 40% din populația lumii locuiește la mai puțin de 100 de km de țărmurile mărilor și oceanelor, necesitatea ca aceste comunități să trăiască în siguranță și să fie ferite de impactele hazadurilor costiere este urgentă. OMM și Membrii lucrează cu scopul de a sprijini managementul zonelor costiere și pentru a crește reziliența Sistemelor de Avertizare Timpurie Mutihazard.
Aproape 90% din comerțul la scară mondială se desfășoară pe mări și pe oceane, fiind expus pericolelor generate de vremea extremă care se produce pe suprafețele mari de apă. OMM se află în parteneriat cu Organizația Maritimă Internațională și cu Organizația Hidrografică Internațională, pentru a furniza informații, prognoze și avertizări standardizate, astfel încât să fie obținută siguranța vieții și a mărfurilor pe mări și pe oceane.
Deceniul în care am intrat va avea o importanță crucială din punctul de vedere al adaptării la schimbările climatice și la diminuarea acestora. OMM sprijină acest efort, că parte a juriului care va nominaliza câștigătorul Earth Shot Prize (2021-2030), în căutarea de soluții pentru provocările de mediu cu caracter urgent, inclusiv în privință mărilor, oceanelor și climei.
Anul curent este important și prentru că OMM marchează începutul Deceniului Științelor Oceanice pentru o Dezvoltare Durabilă (2021-2030). OMM s-a angajat să contribuie din plin la atingerea țintelor Deceniului: “ocean sigur”, “ocean predictibil” și “ocean transparent”.
Împreună cu partenerii săi, OMM depune toate eforturile pentru a interconecta științele sistemului terestru și serviciile furnizate.
Pentru a înțelege vremea și clima în care trăim, trebuie să înțelegem mările și oceanele. Vom continua să depunem eforturi în acest sens, pentru protecția comunităților vulnerabile, în sprijinul Cadrului Sendai pentru reducerea riscului de producere a dezastrelor, pentru atingerea Țintelor Dezvoltării Durabile, pentru punerea în practică a Acordului de la Paris Asupra Schimbărilor Climatice și pentru aplicarea Cadrului de Acțiune SAMOA.
OMM coordonează o serie de inițiative globale importante în anul curent, pentru a aborda cu succces prioritățile Membrilor:
- În primul rand, importanța extinderii rețelei observaționale globale de bază și punerea în operă a unei facilitați financiare inovative, SOFF, (Facilitatea Financiară pentru Observații Sistematice), pentru asigurarea efectuării de observații meteorologice și climatice sistematice, mai ales în Țările Cel Mai Puțin Dezvoltate și în Țările Insulare Mici în Curs de Dezvoltare;
- În al doilea rând, este de curs de realizare o coaliție hidro-climatică, pentru a accelera acțiunile pentru atingerea celei de A Șasea Ținte de Dezvoltare Durabilă, care este legată de apă;
- În al treilea rând, se dorește asigurarea îmbunătățirii sistemului de avertizare timpurie multihazard în toate Țările Membre și furnizarea de servicii în toate aceste țări.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, vă adresez cele mai bune urări!”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii