24 iulie - Ziua Poliției de Frontieră Române! Puțini știu de ce a fost aleasă această dată
24 iulie - Ziua Poliției de Frontieră Române! Puțini știu de ce a fost aleasă această dată
24 Jul, 2022 10:49
ZIUA de Constanta
2165
Marime text
Poliția de Frontieră Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne și este instituția specializată a statului care exercită atribuțiile ce îi revin cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere săvârșite în zona de competență, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, pașapoartelor și străinilor, asigurarea intereselor statului român pe Dunărea interioară, inclusiv brațul Macin și canalul Sulina situate în afara zonei de frontieră, în zona contigua și în zona economică exclusiva, respectarea ordinii și liniștii publice în zona de competență, în condițiile legii.
Cu aproximativ 3.150 kilometri de graniță aflată în responsabilitate, Poliția de Frontieră Română se confruntă permanent cu o problematică extrem de variată și cu diverse motivații ilicite de tranzitare a frontierei române, pornind de la migrația ilegală, traficul cu stupefiante, armament și autoturisme furate și terminând cu contrabandă - sub toate formele ei de manifestare.
Ziua Poliției de Frontieră Române
Data de 24 iulie a fost desemnată ca Ziua Poliției de Frontiera Române prin articolul nr. 45 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 104 din 27 iunie 2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.
Alegerea acestei date este legată de unirea celor două structuri granicerești din Moldova și Țara Romanească de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza din data de 24 iulie 1864.
Prin Înaltul Decret Domnesc numarul 893 din 24 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza se prevedea organizarea granicerilor din Moldova după modelul celui din Țara Românească și unirea celor două corpuri granicerești.
La mulți ani Poliției de Frontieră!
Sursa: politiadefrontiera.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii