Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:44 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

25 de ani de la semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană de către România Mesajul președintelui interimar al Senatului

ro

22 Jun, 2020 13:52 1617 Marime text
  • În urmă cu 25 de ani, la 22 iunie 1995, România depunea cererea de aderare la Uniunea Europeană.
  • Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică și economică a 27 de state membre situate în principal în Europa. Are o suprafață de 4.233.262 km2 și o populație estimată de aproximativ 447 milioane.
UE a dezvoltat o piață unică internă printr-un sistem standardizat de legi care se aplică în toate statele membre. Politicile UE vizează asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor în cadrul pieței interne, adoptarea legislației în domeniul justiției și afacerilor interne și menținerea unor politici comune privind comerțul, agricultura, pescuitul și dezvoltarea regională.[9] Pentru călătoriile în spațiul Schengen, controlul pașapoartelor a fost eliminat. O uniune monetară a fost înființată în 1999, a intrat în vigoare în 2002 și este compusă din 19 state membre ale UE care utilizează moneda euro, scrie wikipedia.org.

Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, a transmis un mesaj cu preilejul acestei zile.

În urmă cu 25 de ani, la 22 iunie 1995, România depunea cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Cu o zi înainte, la 21 iunie 1995, era semnată Declarația de la Snagov, la finalul unui proces de consultări organizat de Președinte și Prim-ministru, împreună cu Parlamentul și toate partidele politice parlamentare, reprezentanți ai societății civile și ai cercurilor academice.  

 Orientarea fermă a României către valorile democrației de tip european devenea expresia consensului național și a convergenței tuturor forțelor politice ale țării. Semnatarii declarației, reprezentanți ai celor 14 partide politice românești apreciau spiritul în care a avut loc elaborarea Strategiei Naționale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană și a lucrărilor de fundamentare a acesteia, confruntarea pe deplin liberă de opinii și climatul constructiv de dezbateri.

 S-a realizat, astfel, un moment istoric de înțelepciune politică, când toate forțele politice s-au unit pentru susținerea obiectivului strategic al aderării României la Uniunea Europeană.

Astăzi, la 25 de ani de la acel moment istoric, Președintele Senatului salută voința și viziunea oamenilor politici care au făcut posibil în anul 1995 ca prioritățile naționale să aibă întâietate în fața oricăror alte planuri politice.


 “Fac un apel către Președinție și Guvern ca dialogul și consultarea să primeze în fața politicii conjuncturale și a guvernării cu ușile închise”, a declarat Robert Cazanciuc.

Sursa foto: Senat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii