Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

25 octombrie 1921 – se năștea Regele Mihai I al României

ro

25 Oct, 2021 12:33 2206 Marime text
  • În data de 25 octombrie 1921, avea să se nască în Sinaia, județul Prahova, Regele Mihai I al României.
 
Mihai I a fost fiul Regelui Carol al II-lea al României și al Reginei mamă Elena. Pe linie paternă, acesta a fost nepotul regelui Ferdinand I și al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin I al Greciei.
 
În 1927, Mihai a devenit pentru prima dată rege al țării noastre. Deoarece în acea vreme, acesta avea doar 6 ani, a fost formată o regență alcătuită principele Nicolae (al doilea fiu al regelui Ferdinand I și unchiul lui Mihai), patriarhul Miron Cristea și Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație (până la 7 octombrie 1929 când a murit, fiind înlocuit cu Constantin Sărățeanu, consilier la Curtea de Casație).
 
A doua domnie a regelui Mihai I a fost între 1940-1947. În septembrie 1940, generalul Ion Antonescu a fost nevoit să abdice în favoarea lui Mihai I. Pe atunci, acesta avea vârsta de 18 ani. Din păcate, nici acum nu putea exercita o autoritate prea mare, în afara prerogativelor de a fi comandantul suprem al armatei și de a desemna un prim-ministru cu puteri depline, numit „Conducător”. Regele Mihai I, în calitate de mareșal și comandant suprem al armatei române, a fost decorat prin jurnalul Consiliului de Miniștri din 8 noiembrie 1941 cu toate cele trei clase ale Ordinului „Mihai Viteazul”, fiind singurul deținător român în această situație, alături de mareșalul Ion Antonescu.
 
La 23 august 1944, tânărul Rege a înfăptuit lovitura de stat de la 23 august 1944: arestarea lui Antonescu și restaurarea Constituției din 1923. Astfel, având în vederea perioada în care Germania nazistă a întors armele împotriva țării noastre, România a fost scoasă din Axă.

Deoarece nu beneficia de sprijinul Marii Britanii și a Statelor Unite ale Americii, regele a fost obligat ca în februarie 1945, să îl demită pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Rădescu și să-l numească pe Petru Groza la guvernare, care s-a dovedit a fi veriga slabă în fața comuniștilor. În semn de protest față de abuzurile noului guvern, regele a intrat în așa-numita „grevă regală”, refuzând să semneze decretele guvernului, care și-a urmat însă nestingherit activitatea neconstituțională.
 
După data de 23 august 1944, România s-a aflat sub ocupație sovietică, iar în ciuda eforturilor depuse de Regele Mihai I de a restabili liniștea și democrația țării, după lovitura de stat de la 30 decembrie 1947, dictatura comunistă a învins.
 
La 30 decembrie 1947, Regele Mihai 1 a fost nevoit să abdice. Petru Groza și Gheorghiu-Dej i-au cerut regelui, în seara zilei de 29 decembrie, să vină la București de la reședința sa din Sinaia, sub pretextul discutării unei probleme „familiale” importante și urgente și i-au prezentat o declarație de abdicare. Mihai a refuzat, iar cei doi i-au acordat o jumătate de oră de gândire. Între timp, au fost aduse trupele diviziei „Tudor Vladimirescu" care au înconjurat palatul regal. Regele a refuzat să semneze și de această dată, dar Groza l-a amenințat cu declanșarea unui război civil și că vor fi executați cei aproximativ o mie de studenți care se aflau în acel moment închiși în diferitele închisori din capitală, dacă Regele refuză să semneze imediat și necondiționat actul de abdicare. Pus în această situație, regele Mihai a cedat și a semnat, la 30 decembrie, ora 14.
 

Regele a plecat în exil în ianuarie 1948. Ana de Bourbon-Parma i-a devenoit soție, iar împreună s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveția, ca mai apoi să se mute în Marea Britanie. Cei doi au cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.
 
Odată cu exilul, regelui i s-a retras și cetățenia română pe care a recuperat-o abia în 1997 când România se afla sub președinția lui Emil Constantinescu.
 
În 1992, la trei ani după revoluția Română din 1989, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în țară pentru a participa la prăznuirea Sf. Paști. Mihai a fost întâmpinat de populație cu entuziasm. În București, peste un milion de persoane au ieșit în stradă pentru a-l vedea. Popularitatea regelui a deranjat guvernul președintelui Ion Iliescu, regelui interzicându-i-se accesul în România pentru următorii cinci ani.
 
Începând cu anul 2004, Mihai a locuit împreună cu soția sa, în Elveția.
 
În luna martie a anului 2016, a fost anunțată îmbolnăvirea regelui de cancer și retragerea din viața publică.

 
Din păcate, la 5 decembrie 2017, la ora 13:00, Regele Mihai I al României a trecut în neființă în urma unei suferințe îndelungate (leucemie și cancer de piele), în locuința sa din Aubonne, Elveția.
 
Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, alături de regina Ana, care fusese înmormântată tot aici pe data de 13 august 2016.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii