26 iulie 1978. Intră în dotarea flotei nava Firiza. Când și unde a fost construită
26 iulie 1978. Intră în dotarea flotei nava Firiza. Când și unde a fost construită
26 Jul, 2020 15:46
ZIUA de Constanta
1324
Marime text
- În anul 1978, la data de 26 iulie, intră în serviciul flotei românești "Firiza", prima navă românească dotată cu aparaturi pentru determinarea coordonatelor geografice prin satelit.
A fost construită în anul 1978 pe şantierul naval Galaţi. Avea un deplasament de 8.750 tone dead-weight, lungimea de 130,80 metri, lăţimea de 17.7 metri şi pescajul de 10,2 metri. Dezvolta o viteză maximă de 16 noduri, scrie Enciclopedia României.
Din aceeaşi clasă fac parte alte 42 nave, construite pe şantierele navale Galaţi şi Brăila. Ca şi cargoul "Firiza", toate purtau nume ale unor regiuni sau localităţi din România.
În anul 1993, „Firiza”, în vârstă de 15 ani, se afla în conservare în Şantierul Naval Tulcea.
Din lipsă de bani pentru reparaţiile cerute de operaţiile de reclasificare, „zăcea” în şantier, producând pagube. IMTTS a plătit imediat reparatorului un avans de 50 milioane lei (nerecuperabili de la armator, socotiţi drept participaţie la licitaţie), astfel încât lucrările la nava au fost reluate. Până la 15 decembrie 1993, cargoul va fi dat in exploatare, iar costul total al lucrărilor este estimat la 300 milioane lei. (Ion Tița Călin, Cuget liber, 7 septembrie 2015).
Potrivit balcanii.ro, nava și-a schimbat numele și desigur proprietarul, acum numindu-se, dacă o mai fi în stare de flotabilitate, ”Aboudi”-pavilion Emiratele Arabe Unite.
Cu o lungime de 245 km a coastei maritime, România ocupă un loc important în cadrul țărilor riverane Mării Negre prin amploarea spațiului terestru cu ieșire la mare. De asemenea, țara noastră deține 1.075 km de fluviu, reprezentând 38% din lungimea totală a Dunării, din care 236 km sunt ape interioare, ambele maluri ale acestuia fiind pe teritoriul român. Ca suprafață, bazinul Dunării ocupă pe teritoriul României 221.670 km2, reprezentând 28% din totalul bazinului hidrografic.
În aceste condiții, primele atestări documentare ale populațiilor care s-au stabilit în zonele adiacente Mării Negre și ale Dunării au demonstrat, fără tăgadă, preocupările economice, culturale și militare legate de luciul de apă. Pescuitul, comerțul pe apă sau marinăria sunt tot atâtea ocupații specifice populațiilor din aceste zone, scrie navy.ro
Se recunoaște că, în calitate de stat riveran Mării Negre, situat în apropierea zonei de insecuritate din Balcani și la intrarea principalei axe de transport fluvial dintre Orientul Mijlociu și Europa Occidentală, România trebuie să dispună de o forță navală credibilă și bine structurată, cu o putere combativă pe măsura responsabilităților ce-i revin la mare și fluviu. În contextul evoluției contemporane a mediului de securitate, puterea maritimă a țării este un factor de importanță vitală, iar Forțele Navale Române sunt pilonul principal al acesteia.
Sursa foto: balcanii.ro
Citește și:
26 iulie 1978. Intră în dotarea flotei nava Firiza. Prin ce a fost deosebită. Unde este acum
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii