Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

27 septembrie 1909 – Inaugurarea oficială a portului Constanța (FOTO)

ro

27 Sep, 2023 14:06 1261 Marime text

Astăzi, 27 septembrie, se împlinesc 114 ani de la inaugurarea oficială a Portului Constanța, în prezența regelui Carol I. La momentul inaugurării, Regele Carol I spunea despre portul Constanța că „va deveni unul din cele mai însemnate ale Orientului și un izvor de bogăție pentru țara întreagă”.

Amenajări ale Portului Constanța de la Marea Neagră începuseră încă din 1857, când autorităţile turce au concesionat construirea Portului Constanţa şi a căii ferate Cernavodă-Constanţa companiei engleze „Danube and Black Sea Railway and Kustendge Harbour Company Ltd.”,transmis reprezentnații Portului Constanța pe pagina de socializare. 

În 1899, inginerul Anghel Saligny, constructorul podului de la Cernavodă, a fost numit director al lucrărilor Portului Constanța.

La începutul secolului XX Portul Constanța avea un dig de larg, de 1.377 m lungime, digul de Sud (1.497 m), cu farul roșu, danele de încărcare, mii de metri de cheiuri, silozuri, calea ferată ș.a. Suprafața platformei portuare era de 119 ha, a mai punctat sursa citată. 


foto: Facebook/ Constanta Port 

Citește și:

Nava Gulf Petroleum 4, sub pavilion Liberia, reținută în Portul Constanța!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii