29 ianuarie - Ziua Internaţională a Automobilului. De la primul vehicul până la bolizii din ziua de astăzi
29 ianuarie - Ziua Internaţională a Automobilului. De la primul vehicul până la bolizii din ziua de astăzi
29 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2489
Marime text
- În 1886, inginerul german Karl Benz a înregistrat proiectul „vehicul propulsat de un motor cu benzină“.
- De la invenţia sa şi până în ziua de astăzi, automobilul a avut un impact fundamental asupra societăţii,
- Constănţeanul Alex Cascatău e primul pilot român clasat pe podium la cursa de 24 de ore de la Zolder, în 2019.
Pe 29 ianuarie, an de an, se marchează Ziua Internaţională a Automobilului, după ce, pe 29 ianuarie 1886, inginerul german Karl Friederich Benz (1844 - 1929) a înregistrat, pentru brevetul de inventator, proiectul său „vehicul propulsat de un motor cu benzină“.
Cu un an înainte, Karl Benz construise un prim automobil, numit Motorwagen (practic, o trăsură cu trei roţi şi cu motor de 0,95 litri şi 0,6 cai putere). Ulterior, Benz a dezvoltat vehicule mai avansate. S-au produs doar trei exemplare de Motorwagen, iar în zilele noastre mai există unul, care este expus la Muzeul Tehnicii din Munchen. Un alt german, Nikolaus Otto, a realizat motorul cu benzină în patru timpi, iar Rudolf Diesel l-a creat pe cel similar cu motorină.
„A avut un impact fundamental asupra societăţii“
Ulterior, de-a lungul istoriei, automobilul a evoluat, firesc, impunându-se ca o necesitate şi ajungându-se în prezent la modele de lux, exclusiviste, cu calităţi tehnice extraordinare, dar şi cu preţuri pe măsură.
„De la invenţia sa şi până în ziua de astăzi, automobilul a avut un impact fundamental asupra societăţii, fiind practic factorul determinant prin care aşezările omeneşti au fost structurate. Drumurile sunt în ziua de astăzi un pilon fundamental de infrastructură şi au un impact asupra tuturor, fie că suntem şoferi sau nu. Pe lângă aspectul practic şi beneficiul de a ne transporta de la A la B, automobilul a căpătat şi o însemnătate de statut social sau element de hobby şi creativitate“, spune pilotul constănţean Alex Cascatău, primul pilot român clasat pe podium la cursa de 24 de ore de la Zolder, în 2019. În sezonul 2020 al GT & Prototype Challenge, unul dintre cele mai cunoscute campionate naționale din Europa, Alex a devenit campion atât la general, cât și la clasa CN, concurând alături de Alain Berg în echipa BS Racing by Baticonsult.
Performanţele legendare de pe pista de cursă
„Se spune că, odată cu producţia celui de-al doilea automobil, au început şi cursele de maşini. Fiind pilot, domeniul acesta este cel mai aproape de aspiraţiile mele, iar motorsportul în ziua de astăzi a ajuns să fie o industrie ce valorează miliarde de dolari. Pe lânga aceasta, tradiţia şi imaginea celor mai mari şi importante brand-uri auto a fost clădită prin succesele avute la marile curse ale lumii (LeMans 24h, Monaco Grand Prix, Indianapolis 500, etc.) şi este folosită pentru automobilele de stradă din ziua de astăzi. ADN-ul celor mai de succes mărci, precum Ferrari, Aston Martin, Bentley, Porsche sau Mercedes-Benz a fost clădit pe performanţe legendare pe pista de cursă“, punctează Alex Cascatău.
„Adaptarea este cuvântul-cheie“
Pilotul constănţean remarcă faptul că industria auto se află însă la răscruce în ziua de astăzi, odată cu importanţa crescută a emisiilor.„Adaptarea este cuvântul-cheie, iar motorul trebuie reinventat. Fie că ne place sau nu, motorul convenţional cu ardere internă, benzină sau diesel, va dispărea pe termen mediu, iar utilizările sale vor fi din ce în ce mai restrânse. Formula va rămâne însă neschimbată: calitatea, performanţele, confortul, design-ul şi toate celelalte elemente care fac maşinile atât de atrăgătoare vor fi în continuare cheie pentru a avea succes şi a crea un produs care să atragă publicul larg“, a mai spus Alex Cascatău.
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanţa
Citeşte şi:
Interviu cu pilotul constănțean Alex Cascatău
„Mi-ar plăcea enorm să reprezint România la cursa de 24 de ore de la Le Mans”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii