Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:07 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

29 octombrie, 149 de ani de la nașterea Reginei Maria a României

ro

29 Oct, 2024 16:22 715 Marime text
Regina Maria, Sursa foto: Facebook







În data de 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia, se năștea Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, cunoscută nouă românilor drept Regina Maria.

La 29 decembrie 1892, se căsătorește cu Ferdinand I, Principele moștenitor al tronului României, intrând astfel în istoria noastră.
Astfel devine Regină a României, țară de al cărei destin va fi puternic legată, dedicându-i tot restul vieții sale.

În data de 18 iulie 1938, la Sinaia, pleacă în lumea de dincolo, cerând ca inima să-i fie depusă în capela ortodoxă Stella Maris, pe malul Mării Negre, la Balcic, pentru a veghea și proteja România, conform unui vechi obicei medieval.


“Ţării mele şi Poporului meu,
Când veţi ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniştea mormântului.

Abia împlinisem 17 ani, când am venit la tine; eram tânără şi neştiutoare, însă foarte mândră de ţara mea de baştină, şi am îmbrăţişat o nouă naţionalitate m-am străduit să devin o bună Româncă. La început n-a fost uşor. Eram străină, într-o ţară străină, singură între străini. (…)
Nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte, abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt:mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare.

Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restrişte şi vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceia care a păstrat flacăra vie, aceia care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre.”, extras din Testamentul Reginei Maria.

Vila regală din Mamaia a fost construită în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa, pentru Regina Maria a României.


Inaugurarea s-a făcut în anul 1926.

Mai târziu, clădirea a făcut parte din proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai. Acolo tânărul rege și-a petrecut o parte din verile copilăriei.
 
 
 
Citește și
Volum cu autograful Reginei Maria a României, în colecția Bibliotecii Județene Constanța (GALERIE FOTO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii