3 mai - Ziua Mondială a Libertății Presei
3 mai - Ziua Mondială a Libertății Presei
03 May, 2022 11:43
ZIUA de Constanta
1594
Marime text
Ziua de 3 mai marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume.
Astfel, amintim:
- 1494: Cristofor Columb descoperă Jamaica.
- 1560: Diaconul Coresi și Tudor diacul încep tipărirea (până la 30 ianuarie 1561), la Brașov, a primului „Tetraevanghel” în limba română.
- 1720: Frederic I este încoronat rege al Suediei după ce soția lui, Ulrica Eleonora, a abdicat.
- 1848: Are loc marea Adunare Națională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluției române din Transilvania, „Petițiunea Națională".
- 1860: Carol al XV-lea al Suediei-Norvegiei este încoronat rege al Suediei.
- 1891: Se înființează "Fundația Universitară Carol I", actuala Bibliotecă Universitară din București.
- 1899: Se înființează Ferencvárosi Torna Club, cea mai titrat club din Ungaria.
- 1924: Echipa României de rugby câștigă prima medalie olimpică pentru țara noastră.
- 1937: Romanul Pe aripile vântului al scriitoarei Margaret Mitchell câștigă premiul Pulitzer.
- 1946: Potrivit rechizitoriului din 29 aprilie începe audierea în procesele de la Tokyo împotriva membrilor japonezi ai armatei imperiale și a foștilor oficiali guvernamentali.
- 1948: Președintele SUA, Harry Truman, semnează legea privind instituirea „Planului Marshall" (planul a fost prezentat la 5 iunie 1947 de secretarul de stat George Marshall).
- 1975: La vârsta de 13 ani și jumătate, Nadia Comăneci devine campioană absolută a Europei la gimnastică, precum și pe aparate (sărituri, paralele și bârnă).
- 1979: Margaret Thatcher a câștigat alegerile și a devenit prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii. A deținut această funcție până la 22 noiembrie 1990.
- 1990: Demonstranții din Piața Univesității primesc un mesaj de solidaritate din partea lui Eugen Ionescu, care se declara „academician golan".
- 1991: Asociația mondială a ziarelor și Federația Internațională a Editorilor de Ziare adoptă ziua internațională a libertății presei.
- 1996: Javier Solana, Secretarul general al NATO, efectuează prima vizită la București.
- 1997: Garry Kasparov începe partida de șah cu supercomputerul IBM Deep Blue.
- 1997: Semnarea, la Kiev, a Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinatate și cooperare dintre România și Ucraina, de către miniștrii de externe.
- 1998: Președintele german, Roman Herzog, deschide „Anul Fontane", care marchează centenarul morții scriitorului Theodor Fontane (20 septembrie 1898).
- 2004: Organizația arabă a drepturilor omului – OADH – a solicitat ONU să formeze o comisie de anchetă cu privire la „torturile sistematice practicate de forțele de ocupație din Irak"
Sărbători
Ziua Mondială a Libertății Presei
Ziua Mondială a Astmului (prima zi de marți din luna mai)
Sărbătoarea națională a Poloniei (adoptarea, în 1791, a „Constituției de la 3 Mai" – a doua constituție democratică din lume, după SUA și prima din Europa)
Ziua paranormalului
Oamenii care cred în activităţi paranormale sunt încurajaţi să se întâlnească şi să îşi împărtăşească experienţele, de Ziua paranormalului (#ParanormalDay), o zi neoficială proclamată în Statele Unite dedicată fenomenelor supranaturale care nu au o explicaţie ştiinţifică.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii