Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

30 iulie - Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane

ro

30 Jul, 2021 07:30 1272 Marime text
  • Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane este marcată anual la 30 iulie.
Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a creşte gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi pentru promovarea protecţiei drepturilor lor, transmite un.org.

Tema din acest an pune victimele traficului de persoane în centrul campaniei și va evidenția importanța ascultării și învățării de la supraviețuitorii traficului de persoane.

Campania descrie supraviețuitorii ca actori cheie în lupta împotriva traficului de persoane și se concentrează pe rolul crucial pe care îl joacă în stabilirea măsurilor eficiente de prevenire a acestei infracțiuni, identificarea și salvarea victimelor și sprijinirea acestora pe drumul lor spre reabilitare.

Multe victime ale traficului de persoane au cunoscut ignoranță sau neînțelegere în încercările lor de a obține ajutor. Au avut experiențe traumatice după salvare în timpul interviurilor de identificare și al procedurilor legale. Unii s-au confruntat cu revictimizarea și pedeapsa pentru infracțiunile pe care au fost obligați să le comită de traficanții lor. Alții au fost supuși stigmatizării sau au primit sprijin inadecvat.

Învățarea din experiențele victimelor și transformarea sugestiilor acestora în acțiuni concrete vor duce la o abordare mai centrată pe victime și mai eficientă în combaterea traficului de persoane.

„Inima albastră” reprezintă tristețea celor care sunt traficați, în timp ce amintește de inima rece a celor care cumpără și vând semenii.

Traficul de persoane este o infracțiune gravă și o încălcare gravă a drepturilor omului.

În fiecare an, mii de bărbați, femei și copii cad în mâinile traficanților, în țările lor și în străinătate.


Aproape fiecare țară din lume este afectată de trafic, fie ca țară de origine, de tranzit sau de destinație pentru victime.

Protocolul pentru prevenirea, suprimarea și pedepsirea traficului de persoane definește această infracțiune prin recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, prin amenințarea sau utilizarea forței sau a altor forme de constrângere, răpire, fraudă, al înșelăciunii, al abuzului de putere sau al unei poziții de vulnerabilitate sau al acordării sau primirii de plăți sau beneficii pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra altei persoane, în scopul exploatării.

Exploatarea include, cel puțin, exploatarea prostituției altora sau alte forme de exploatare sexuală, muncă forțată sau servicii, sclavie sau practici similare sclaviei, servituții sau îndepărtarea organelor.

De asemenea, în perioada 26 – 30 iulie 2021, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) organizează o serie de activități preventive dedicate marcării Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane – 30 iulie.


Prin cele 15 Centre Regionale ale sale, A.N.I.T.P. derulează la nivel naţional activităţi de informare şi sensibilizare destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile în: case de tip familial, centre de plasament, centre de primire în regim de urgență, adăposturi de noapte pentru copiii străzii, centre de zi, tabere pentru copii, centre comerciale, zone și străzi aglomerate, aeroporturi, stații de metrou, hoteluri, pensiuni și ștranduri.

La nivelul Centrului Regional Impotriva Traficului de Persoane Constanta, au fost realizate activitati de prevenire in cadrul centrelor de plasament ale DGASPC Constanta.

Mesajele anti-trafic sunt transmise și în mediul online prin intermediul rețelelor de socializare, la radio turiștilor de pe litoral ori în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2021.

În acest context, la data de 30 iulie, Centrul Regional Timișoara al ANITP și Asociația LOGS-Grup de Inițiative Sociale lansează campania „SUPORT” în vederea îmbunătățirii și susținerii procesului de identificare a victimelor potențiale și reducerii cererii pentru traficul de persoane.

Campania „SUPORT" (Susținere, Umanitate, Prețuire, Opțiune, Reziliență, Toleranță) se va derula în perioada iulie 2021 – iulie 2022, în  județele Timiș, Arad și Caraș-Severin sub sloganul „Cere ajutor! Fii un ajutor!” și își propune:

1. informarea persoanelor vulnerabile care locuiesc sau prestează servicii în stradă, cu privire la riscurile și drepturile acestora;
2. identificarea unor noi cazuri, acordarea asistenței și monitorizarea acestora;
3. sensibilizarea publicului larg cu privire la categoriile vulnerabile și riscurile la care sunt supuse.

Sursă foto: www.un.org.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii