4 ianuarie, ziua mondială dedicată alfabetului Braille
4 ianuarie, ziua mondială dedicată alfabetului Braille
04 Jan, 2024 08:46
ZIUA de Constanta
920
Marime text
- La data de 4 ianuarie ONU marchează, anual, ziua mondială dedicată alfabetului Braille, potrivit Rezoluţiei 73/589 adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la data de 17 decembrie 2018. Scopul celebrării acestei zile este de a atrage atenţia asupra necesităţii respectării drepturilor persoanelor cu deficienţe de vedere, în special a celui de acces la informaţie, potrivit Agerpres.
Rezoluţia vine în completarea Convenţiei Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, adoptată de ONU la New York, în data de 13 decembrie 2006. Potrivit acestui document, alfabetul Braille este esenţial pentru educaţia, libertatea de expresie şi de opinie, pentru accesul la informaţie şi incluziunea socială a persoanelor cu dificultăţi de vedere.
Mai mult, Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, adoptată de ONU în 2015, subliniază că nicio persoană nu trebuie exclusă în niciun fel, având aceleaşi drepturi ca oricine altcineva de a se bucura de o viaţă prosperă şi împlinită.
Potrivit unui studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în aprilie 2022, numărul global al persoanelor cu deficienţe severe de vedere se apropie de 285 de milioane. Dintre acestea, aproximativ 39 de milioane de persoane sunt complet lipsite de simţul văzului, majoritatea (peste 80%) cu vârsta de peste 50 de ani.
Data de 4 ianuarie a fost aleasă pentru a marca Ziua mondială Braille în onoarea inventatorului sistemului de scriere pentru nevăzători, pedagogul francez Louis Braille.
Preocuparea pentru facilitarea accesului la informaţii pentru persoanele cu deficienţe de vedere continuă să dea naştere unor soluţii ingenioase şi originale, fie că sunt bazate pe alfabetul Braille sau nu.
În luna noiembrie 2023, Grădina Botanică "Alexandru Borza" a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a redeschis sectorul amenajat special pentru persoanele cu deficienţe de vedere, care vor putea atinge plantele şi vor putea citi în sistem Braille descrierea acestora. Potrivit directorului Grădinii Botanice "Alexandru Borza" a UBB, Mihai Puşcaş, "Sectorul destinat persoanelor cu deficienţe de vedere este unul inedit, care se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 150 metri pătraţi. (...) Sunt prezentate aproape 40 de specii, între care zambilele, levănţica, melisa, rozmarinul, petuniile, leuşteanul, lămâiţa ş.a. Explicaţiile (denumire ştiinţifică, origine, importanţă, economică şi/sau medicinală) pentru fiecare specie sunt oferite atât în limbaj clasic, cât şi în cel specific Braille".
În România, revista „Litera noastră", apare lunar în scriere Braille şi trimestrial în scriere obişnuită, potrivit site-ului Asociaţiei Nevăzătorilor din România, https://www.anvr.ro. Publicaţia conţine materiale originale, create de nevăzători sau de oameni care lucrează cu aceştia. Revista se remarcă şi prin dimensiunea ştiinţifică pe care unele articole o au, ele constituind adevărate documente pentru cei interesaţi de studiul problematicii complexe a existenţei în condiţiile absenţei totale sau parţiale a vederii.
Citește și
Horoscop pentru joi, 04 ianuarie 2024. Pentru una dintre zodii, moralitatea este pusă în joc
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii