Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:08 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

4 iulie - Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, marcată și de Muzeul Național de Istorie a României

ro

04 Jul, 2024 11:05 748 Marime text


Sursa foto: MNIR


 
  • Muzeul Național de Istorie a României ( MNIR)  invită publicul să descopere soclul cu fragmente de rocă lunară colectate de echipajul misiunii Apollo 11 în timpul primei aselenizări și drapelul românesc, oferite poporului român de echipajul misiunii Apollo 17, în numele președintelui Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon, în 1970.

Piesele pot fi admirate în cadrul expoziției „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României”.

Din cantitatea de mostre lunare colectate de membrii echipajului Apollo 11 o parte au fost dăruite, de către oficialitățile americane, reprezentanților diferitelor state ale lumii. România a primit, din partea președintelui Richard Nixon și a echipajului misiunii Apollo 11, patru mici fragmente de rocă, încastrate într-un glob de celuloid; pe același soclu cu fragmentele se află un drapel tricolor (fanion) care a fost dus pe Lună de astronauții americani.

Soclul de lemn are atașate două plăcuțe cu inscripțiile: „Presented to the people of the Socialist Republic of Romania by Richard Nixon President of the United States of America” și „This flag of your nation was carried to the Moon and back by Apollo 11, and this fragment of the Moons surface was brought to Earth by the crew of that first manned lunar landing”.

În patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României se află și alte obiecte legate de cucerirea spațiului: imaginea care conține transcrierea mesajelor de bunăvoință ale liderilor statelor lumii, aflate pe discul de silicon lăsat pe lună de Neil Armstrong; o fotografie cu autografele lui Charles Conrad, Alan L. Bean și Richard F. Gordon, membrii achipajului misiunii Apollo 12, oferită de astronauți în timpul vizitei în România în 1970; un cub de celuloid cu un mesaj al lui Allan B. Shepard, comandantul misiunii Apollo 14; macheta unui modul lunar și un colaj (efigia zborului Apollo 17, drapelul României și autografele astronauților Eugene Cernan, Ronald E. Evans, Harisson Schmitt), oferite de Eugene Cernan cu prilejul vizitei în România în anul 1974.

„La mulți ani poporului american! La mulți ani Statelor Unite ale Americii!”, urează reprezentanții MNIR.


Citește și
Muzeul Național de Istorie a României organizează seria de evenimente „Luna textilelor”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii