Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:29 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

4 iulie - Ziua Națională a Americii. Mesajul lui David Muniz, Chargé d’Affaires ad-interim al SUA

ro

04 Jul, 2022 10:06 1255 Marime text
foto: unsplash/ Brandon Day

Ziua Independenței, cunoscută și ca 4 iulie, este o sărbătoare federală în Statele Unite ale Americii (SUA). Această zi comemorează adoptarea Declarației de independență de pe 4 iulie 1776, în care a fost declarată independența față de Regatul Marii Britanii.

De asemenea, Ziua Independenței este asociată cu focuri de artificii, parade și evenimente private care sărbătoresc istoria, guvernul și tradiția SUA fiind ziua națională a Statelor Unite ale Americii. 

Anul acesta se sărbătorește cea de-a 246-a aniversare a Statelor Unite ale Americii.

Mesajul lui David Muniz, Chargé d’Affaires ad-interim al SUA
 

„4 iulie 1776 a fost data la care forțele istorice și spirituale ale binelui au repurtat o victorie enormă. Printre numeroasele noastre roluri, ne-am adunat cu toții astăzi, aici, în calitate de reprezentanți ai acelor forțe, și ai dorinței universale de a lucra în interesul umanității. Datorită celor care au luat atitudine în acea zi toridă de iulie în Philadelphia, noi stăm astăzi, aici, pe umerii unor uriași.

Când vă vorbesc, îmi aduc aminte cu plăcere de recepția de anul trecut, cu ocazia celebrării Zilei Independenței.

Deși a avut o amploare mai mică, din cauza circumstanțelor, nu a fost pătată de răul cauzat invazia brutală a Rusiei în Ucraina și de destabilizarea internațională astfel generată.


Desigur, îmi face plăcere acum să întâlnesc atât de mulți prieteni în persoană, din nou, și să sperăm că restricțiile și carantina vor fi curând doar amintiri pe care le avem în comun.

Cu toate acestea, nu ar fi sincer din partea mea să pretind, chiar și aici, în spirit de sărbătoare, că trăim vremuri care nu ne pun la încercare, din greu, sufletele. Prieteniile și alianțele superficiale se prăbușesc când sunt supuse la astfel de teste de presiune, însă alianțele adevărate sunt doar călite și consolidate de asemenea teste.

Avem o alianță și o prietenie adevărate, voi… și noi toți … avem grijă de ele”, a precizat David Muniz, Chargé d’Affaires ad-interim al SUA”, precizează el. 


În anul 2022 se sărbătoresc 25 de ani de la lansarea parteneriatului Strategic, Declarație semnată atât de SUA, cât și România. David Muniz este de părere că „aceste elemente de referință dovedesc cât de puternică este această alianță între două țări și popoare mărețe”. 
 

„Anul trecut, de Ziua Independenței, am sărbătorit împreună un deceniu de când Statele Unite și România au semnat Declarația comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, iar acum țările noastre sărbătoresc 25 de ani de la lansarea parteneriatului.

Aceste elemente de referință dovedesc cât de puternică este această alianță între două țări și popoare mărețe, o alianță bazată pe angajamentul comun față de democrație, dragostea de libertate și caracterul sacru al statului de drept și al persoanei.



Obligațiile sacre pe care le avem în comun, de a ne ghida după aceste principii, datează cu mult dinaintea celor două aniversări, sunt chiar mai vechi de 142 de ani, anterioare momentului în care s-au stabilit relații diplomatice între țările noastre.

Am citit că în anii 1750, decenii înainte de a-și dobândi independența, românii erau prezenți în Cele 13 Colonii Americane, pe pământul care avea să devină Statele Unite ale Americii.

Până de curând, nu am fi putut prezice direcția în care se îndreaptă lumea în care trăim sau nu am fi putut anticipa că ne vom întoarce în timp cu 80 de ani, în vremurile cele mai întunecate ale secolului trecut.

Din fericire, eforturile noastre comune ne permit să contracarăm fără ocolișuri aceste provocări”, adaugă acesta. 


Totodată, el consideră că România și Statele Unite sunt națiuni care au făcut pace cu trecutul lor, pentru a deveni mai rezistente.
 

„Atât Statele Unite, cât și România sunt națiuni care au făcut pace cu trecutul lor și care l-au folosit pentru a deveni mai rezistente și pentru a pava calea către un viitor strălucit. Vă rog să priviți în jur, în această seară, și să vedeți elementele palpabile care reamintesc de ce pot realiza popoarele dedicate într-un secol.

De la frumosul model vechi de Ford expus și cât de mult vorbește despre prietenia noastră faptul că acest gigant industrial american reprezentativ produce acum în România, la fabrica sa de la Craiova, la imaginile de pe clădirea de aici care ilustrează o parte dintre cele mai mari talente ale Americii și cele mai grele lupte ale ei.

Imaginea sufragetei este impresionantă – surprinde eforturile noastre de a fi orașul acela strălucitor de pe deal. America, atunci și acum… în continuă mișcare, În direcția unei uniuni perfecte (Towards a more perfect union – Herbert J. Storing). Am avut numeroase realizări, iar punctele de referință pe care le-am depășit sunt fără precedent. Nimic nu a fost obținut în zadar sau fără eforturi și sacrificii incredibile, așa cum niciuna dintre realizări nu ne-a ridicat pe un piedestal al perfecțiunii. Am mai greșit pașii, ne-am mai înșelat, însă ne străduim să fim responsabili, și, de 246 de ani, balanța noastră a înclinat către ceea ce este mai just și moral. Este valabil și pentru România, tot un regim democratic, cu numeroase realizări și personalități marcante, care a făcut progrese incredibile în ultimul secol

Când mă gândesc la trecut, îmi amintesc spusele lui Einstein „Învață din ziua de ieri, trăiește pentru ziua de azi și speră pentru ziua de mâine.” Separat și împreună, am învățat din trecutul nostru și analizând situația de azi, sunt foarte mulțumit în multe domenii. Ce onoare a fost pentru mine să reprezint această Misiune în ultimul an, în care baza parteneriatului și a prieteniei noastre a devenit și mai puternică!”

În luna mai 2022 a fost dat acordul pentru construirea  în țară a reactoarelor modulare de mici dimensiuni, proiectate în America, de ultimă generație. De asemenea, lucrările în cadrul centralei de la Cernavodă progresează, România fiind pe punctul de a deschide calea spre o nouă eră a inovării în domeniul energetic.

„Numai în luna mai, am fost martorii unor măsuri revoluționare, fără precedent, în direcția avansării securității și independenței energetice reale a României, odată cu unda verde acordată pentru construirea în țară a reactoarelor modulare de mici dimensiuni, proiectate în America, de ultimă generație.

Prin acest pas îndrăzneț, împreună cu progresarea lucrărilor de la centrala de la Cernavodă, conducerea României – și mulți dintre reprezentanții conducerii sunt prezenți aici – au dovedit că au viziunea clară și necesară pentru a furniza poporului român energie sigură, fiabilă, durabilă și curată. România este pe punctul de a deschide calea către o nouă eră a inovării și a securității în domeniul energetic. Iar în lumea zilelor noastre, orice națiune care nu este independentă energetic se află într-o situație precară. Rezultatele pozitive pe care le va avea această viziune a viitorului asupra României sunt imense.

Incubatoarele de tehnologie, investitorii străini direcți, cercetarea și dezvoltarea avangardiste – toate acestea caută și necesită energie curată și fiabilă, pe care România o va avea, în curând, din plin. Mai este și sporirea încrederii – necuantificabilă – care derivă din rolul de deschizător de drumuri. Aceste măsuri vor produce rezultate pozitive decenii întregi de acum înainte, și suntem foarte bucuroși că Aliatul nostru culege aceste roade.

În ceea ce privește prezentul, ar fi o neglijență din partea mea să nu revin la situația securității și la Alianța noastră. În urmă cu șaptezeci și nouă de ani, națiunile noastre erau în tabere diferite, în deflagrația care atunci a dezbinat lumea în două. După cum știm cu toții, am continuat să fim dușmani ideologici în următoarele decenii, separați de încă o umbră criminală aruncată de Kremlin, impenetrabila Cortină de Fier. Și cu toate acestea, astăzi, România este unul dintre cei mai puternici și implicați aliați ai Americii.

Conducătorii săi tocmai s-au întors de la Summitul NATO de la Madrid.

La reuniunea la nivel înalt, România a oferit Aliaților perspectiva unică și neprețuită a unui membru NATO de la granița cu națiunea aflată sub atacul barbar al Rusiei. Ne inspiră și este uimitor să vedem prezența unora dintre cele mai renumite unități militare americane acum în România, care colaborează cu Aliații, cu o interoperabilitate aproape omogenă. Am menționat Madrid și sunt sigur că mulți dintre voi știți, în Spania, Președintele Biden a anunțat că Statele Unite vor disloca un comandament de brigadă de luptă, în curând, în România”, spune el. 


În contextul agresiunii ruse pe teritoriul Ucrainei, fapt ce amenință securitatea regională, David Muniz apreciează că „împreună avansăm către o posturi de descurajare și apărare tot mai puternică”
 

„Așadar, împreună, avansăm către o postură de descurajare și apărare și mai puternică. Prezența noastră reprezintă dovada că tratăm cu seriozitate angajamentele în materie de securitate, și că Statele Unite sunt întrutotul pregătite… și capabile… să își îndeplinească angajamentele luate sub incidența Articolului V, jurământul Muschetarilor.

Sunt foarte mulțumit și de faptul că România lasă o amprentă atât de pozitivă asupra lumii.

Da, cu siguranță, în domeniul securității, în care această națiune este acum exportatoare de stabilitate, însă și în două moduri care vorbesc direct despre bunătatea și decența care caracterizează această țară și poporul său. Mă refer la disponibilitatea României de a acorda ajutor umanitar țării vecine, aflate sub asediu, și la succesul său lăudabil pe care l-a avut în combaterea traficului de persoane.

Cunosc prea bine poporul român, trăiesc de câțiva ani aici. Capacitatea românilor de a fi cu adevărat buni nu mă surprinde deloc. Dar, recunosc, am fost uimit și mișcat, atât de reacția oficială a României de a-i ajuta pe refugiații din Ucraina, cât și de reacția privată a atât de multor cetățeni români.

Procesarea solicitărilor refugiaților, acordarea de ajutoare, eforturile de a simplifica acordarea dreptului de muncă și dorința de a se asigura că nu se pierde o generație de elevi și studenți ucraineni, sunt, într-un singur cuvânt „admirabile”. Implicarea și compasiunea de care dau dovadă românii de rând, dar și guvernul și conducerea României, reprezintă o sursă de inspirație.

Transportul oferit refugiaților, acțiunile altruiste, donațiile, grija, toate au întărit ceea ce eu și atâția alții știm deja: România este o țară măreață, plină de oameni buni.

Totodată, măsurile palpabile luate de România împotriva traficanților de persoane, inclusiv condamnări, trimiterea la închisoare și extrădări, sunt dovada că tratează cu seriozitate obligațiile care îi revin. Aplaudăm acest efort.

Trecutul nostru se împletește intrinsec, prezentul este în mâinile noastre și întotdeauna este riscant să facem pronosticuri asupra viitorului. Și totuși, voi avea îndrăzneala să spun că viitorul chiar arată strălucit. Evenimentele din lume ne aduc provocări… întotdeauna va fi așa.

Însă, multe lucruri arată promițător, de la scena mondială pe care România continuă discuțiile pentru aderarea la OCDE, la relația bilaterală, unde schimburile româno-americane continuă să atingă noi niveluri record între societățile noastre, în domeniul cultural, științific, mediul academic – există multe uși între țările noastre care sunt larg deschise. Toate vorbesc despre o prietenie și un parteneriat trainice și un viitor fantastic.

Înainte să închei, vă cer încă o dată să priviți în jur. Organizarea acestui eveniment, an de an, este o sarcină extrem de solicitantă.

Echipa ambasadei lucrează luni de zile, pe parcursul anului, pentru a face acest eveniment posibil și pentru ca viziunea pe care o împărtășim asupra aniversării Americii să prindă viață. Haideți, vă rog, să le mulțumim pentru tot ceea ce au făcut deja și ceea ce mai au de făcut în această seară. Vă mulțumesc.

Vă rog să mulțumim și unui alt grup a cărui generozitate face acest eveniment posibil, sponsorilor noștri, americani și români deopotrivă. Sponsorilor le spun: să știți că nu pierdem din vedere niciodată faptul că datorită disponibilității voastre de a participa și de a ne sprijini, în fiecare an acest eveniment devine un succes memorabil. Nu am putea reuși fără voi. Vă mulțumesc încă o dată că sunteți alături de noi”, spune el. 


El a conchis spunând că SUA se mândresc să numească țara noastră „prietenă și Aliată”, iar poporul american se va bucura întotdeauna de victoriile națiunii române.
 

„În încheiere, Statele Unite se mândresc să numească România prietenă și Aliată, iar poporul american se va bucura întotdeauna de victoriile națiunii române. Dumnezeu să vă binecuvânteze și „La mulți ani” de Ziua Independenței.

Îmi face deosebită plăcere să dau cuvântul Prim-ministrului României, domnul Nicolae Ciucă”, a încheiat David Muniz.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii