Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:09 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

48 centrale eoliene, 4 stații de transformare, rețele electrice și căi de acces Parc eolian, înființat de South Wind SRL în comuna Cerchezu, județul Constanța

ro

26 Apr, 2024 17:00 1732 Marime text
  • Proiectul privind înființarea unui parc eolian a fost depus de South Wind SRL la APM Constanța. Noul parc eolian va avea 48 centrale eoliene, 4 stații de transformare, rețele electrice de racord, precum și căi de comunicatie și acces.
  • Parcul energetic va conduce la scoaterea din circuitul agricol, a unei suprafețe totale de cca. 309,34 ha.
 
South Wind SRL a depus la APM Constanța memoriul de prezentare al proiectului „PUZ – parc energetic eolian 48 centrale eoliene, stații de transformare, retele electrice de racord, construire și modernizare căi de comunicatie și acces“.
 
Planul Urbanistic Zonal Parc energetic eolian 48 centrale eoliene cca. 316,8MW, 4 stații de transformare, rețele electrice de racord, construire și modernizare căi de comunicație și acces” amplasat în extravilanul localității Cerchezu, județul Constanța, intră sub incidența art.28, din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată prin Legea nr.49/2011.
 
Astfel, pentru continuarea procedurii de mediu a fost necesar întocmirea Memoriului de Prezentare conform cerințelor din Anexei 3A, respectiv Anexei 6C la Ordinul nr.1682/2023 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potențiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar.
 
Titularul planului ”Planul Urbanistic Zonal Parc energetic eolian 48 centrale eoliene cca. 316,8MW, Stații de transformare, Rețele electrice de racord, construire și modernizare căi de comunicație și acces” este SC South Wind SRL.
 
Parcul energetic eolian 48 centrale eoliene cca. 316,8MW va avea un rol important în decarbonarea sistemului energetic național, va contribui la înlocuirea capacităților poluante și atingerea țintei Surselor Regenerabile de Energie în sectorul Energiei Electrice (SRE-E).
 
Planul Urbanistic Zonal a fost inițiat în vederea stabilirii condițiilor de amplasare, dimensionare, conformare tehnologică și reglementare urbanistică pentru ”Parcul energetic eolian 48 centrale eoliene cca. 316,8MW, Stații de transformare, Rețele electrice de racord, construire și modernizare căi de comunicație și acces”.
 
 

Parcul energetic va conduce la scoaterea din circuitul agricol a 309,34 hectare de teren

 
 

 
Terenul studiat se află într-o zonă favorabilă dezvoltării funcțiunii de producere a energiei electrice prin utilizarea energiei eoliene, atât din punct de vedere al prezentei potențialului eolian, topografiei cat și al prezentei infrastructurii –rețele de energie electrică, cat și din punctul de vedere al disponibilității comunității
locale și al investitorilor. Singurul potențial de dezvoltare cu impact economic semnificativ pentru zona este cel determinat de
prezenta aproape permanentă a vânturilor. Alături de acest potențial zona poate fi valorificată pentru agricultură.
 
Conform HG 1535/2003 privind aprobarea Strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie, in
Romania s-au identificat cinci zone eoliene distincte in funcție de potențialul energetic existent, de condițiile de mediu si topografice. In cadrul acestor regiuni, amplasamentele favorabile pentru amplasarea de turbine eoliene sunt acelea care urmăresc “exploatarea energetica a efectului de curgere peste vârful de deal sau a efectului de canalizare a curenților de aer”.
 
”Parcul energetic eolian 48 centrale eoliene cca. 316,8MW, Stații de transformare, Rețele electrice de racord, construire și modernizare căi de comunicație și acces” va fi amplasat în extravilan, în partea de vest și est a teritoriul administrativ al comunei Cerchezu, la limita comunelor Chirnogeni, Independența, Dumbrăveni și Orașul Negru Vodă. Amplasamentul parcului energetic se află în imediata vecinătate a liniei de frontieră cu Bulgaria.

 
Terenurile pe care se dorește realizarea investiției propuse prin PUZ sunt proprietatea privată a unor persoane fizice/juridice cu care beneficiarul investiției South Wind SRL, a încheiat contracte de cesiune și superficie.
 
Suprafața totală a planului propus este de 3.027,77 ha. Suprafața studiată pentru implementarea obiectivului include terenuri agricole cu destinație de terenuri arabile și terenuri cu destinație specială - drumuri de exploatare aflate în domeniul public al unității administrativ teritoriale comuna Cerchezu, administrate de către Consiliul Local al comunei Cerchezu și domeniul public de interes județean.
 

Pentru parcul energetic eolian se prevăd 3 etape de implementare


 
Parc energetic eolian cuprinde următoarele elemente constructive:
 
 - 48 centrale eoliene de tip SIEMENS GAMESA de 6.6 MW fiecare, cu o putere totală de circa 316,8 MW, care vor ocupa o suprafață de circa 280 hectare.
-  4 stații de transformare 33 kV/ 110 kV, care vor ocupa o suprafață totală de cca. 3,34 hectare.
- drumuri de acces spre turbine, suprafață de circa 26 hectare
 
Realizarea parcului energetic va conduce la ocuparea permanentă a unor suprafețe de teren:
- 283,34 ha pentru amplasarea centralelor eoliene și a construcțiilor completare și a stațiilor de transformare,
- 26 ha ocupată permanent de drumurile de exploatare amenajate.
 
Pentru fiecare parcela pe care se vor monta centrale eoliene se va solicita în faza de DTAC, scoaterea definitivă din circuit agricol a suprafețelor ocupate de baza stâlpului, drumurile de acces la centrale și platformele de întreținere.
 
Parcul energetic va conduce la scoaterea din circuitul agricol, a unei suprafețe totale de cca. 309,34 ha. Fiecare centrală eoliană funcționează independent una de alta, funcție de domeniul de viteza a vântului pentru care a fost proiectată. Centralele eoliene sunt proiectate să funcționeze începând cu viteze ale vântului de 3-4 m/s, pentru o viteza nominala a vântului de 15 m/s și este întreruptă în funcționare pentru viteze de peste 25 m/s.

Pentru parcul energetic eolian se prevăd 3 etape de implementare: perioada de execuție; perioada de operare și  perioada de dezafectare ( închidere, demolare).
 
 

Despre South Wind SRL

 
 
Înființată în anul 2014, firma are sediul pe strada Turda, Nr. 122, Bloc 39 din București și se ocupă de producția de energie electrică.
 
Ox2 Holding New Markets AB este acționar, cu 100% din capitalul social. Administratorii firmei sunt Diaconu-Pintea Lăcrămioara, Energin Mehmet și Paul Arvid Stormoen.
 
În anul 2022, societatea cu niciun salariat a raportat o cifră de afaceri de 295.517 lei și o pierdere de 6.778 lei.
 
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
De asemenea, pentru redactarea acestui articol au fost folosite și informații de pe termene.ro.

 
Citește și.
 
Corneliu Dică, de la Eolica Dobrogea, acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare! Judecătorii au încetat definitiv procesul penal

Undă verde de la Mediu pentru un nou parc eolian deținut de Emanuel Muntmark
 
Un nou parc eolian în județul Constanța! Titularul proiectului este Elektra Power SRL, firmă controlată de Dan George Oproescu și Alina Diana Teodorescu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii