Cinci ani de la moartea regelui Mihai, ultimul monarh al României
Cinci ani de la moartea regelui Mihai, ultimul monarh al României
05 Dec, 2022 11:59
ZIUA de Constanta
1698
Marime text
Regele Mihai I al României s-a născut pe data de 25 octombrie 1921, la Sinaia și a murit pe data de 5 decembrie 2017, la Aubonne, Elveția, din cauza unei boli incurabile.
A avut două perioade în care a fost rege al României: între 20 iulie 1927 - 8 iunie 1930 și între 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947.
Conform wikipedia.org, Mihai a fost fiul princepelui Carol, care mai târziu avea să devină regele Carol al II-lea și al prințesei Elena a Greciei. Pe linia paternă, Mihai a fost nepotul regelui Ferdinand I și al reginei Maria. De asemenea, fostul monarh a fost nepotul regelui Constantin I al Greciei, pe linie maternă. Din partea ambilor părinți, Mihai I a fost stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii și văr de gradul trei cu regina Elisabeta a II-a.
Prima sa domnie a început în anul 1927, după moartea regelui Ferdinand I. Tatăl său, Carol al II-lea renunțase la tron în decembrie 1925 și astfel, la doar 6 ani, Mihai I devenea rege al României. Pentru că nu putea guverna de unul singur la acea vârstă, a fost formată o regență din care făceau parte: principele Nicolae (al doilea fiu al regelui Ferdinand I și unchiul lui Mihai), patriarhul Miron Cristea și președintele Înaltei Curți de Casație Gheorghe Buzdugan (care a fost înlocuit după moartea sa cu Constantin Sărățeanu). În 1930, după ce Carol al II-lea s-a întors în țară în contextul crizei economice, a fost desemnat rege de către Parlament, iar Mihai a fost proclamat urmaș la tron primind și titlul creat ad-hoc de „Mare Voievod de Alba-Iulia”.
În anul 1940, Mihai și-a început a doua domnie la vârsta de 18 ani. Proclamarea sa ca rege s-a făcut fără depunerea vreunui jurământ pe constituție (suspendată printr-un decret din 5 septembrie 1940 al regelui Carol al II-lea) și fără votul de aprobare al parlamentului (dizolvat tot prin acel decret și redeschis abia în 1946). În 1947, în timpul unei călătorii la Londra prilejuită de nunta Elisabetei a II-a, regele a cunoscut-o pe prințesa Ana de Bourbon-Parma, viitoarea lui soție. Regele Mihai I s-a întors în țară la îndemnul lui Winston Churchill, care l-a convins să-și reconsidere ideea de a nu mai reveni. În seara zilei de 29 decembrie 1947, monarhul a fost chemat la București de Petru Groza și Gheorghe Gheorgiu – Dej. Aceștia i-au prezentat o declarație de abdicare de la tron, pe care Mihai I a refuzat să o semneze. În urma amenințărilor făcute de Petru Groza cu privire la declanșarea unui război civil și a executării celor aproape o mie de studenți închiși la acel moment în diferite închisori din București, regele a semnat declarația de abdicare pe 30 decembrie.
Silit să părăsească țara, regele Mihai s-a stabilit la Versoix, Elveția, împreună cu principesa Ana de Bourbon-Parma. Cei doi au avut cinci fiice: principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.
În iunie 1948, autoritățile comuniste din România i-au retras cetățenia, iar după Revoluție a fost oprit de regimul Iliescu să se întoarcă în țară. În 1992, de sărbătorile pascale, regele revenea în România. În anul 1997, sub președenția lui Emil Constantinescu și-a redobândit cetățenia.
Începând cu anul 2004, regele Mihai și regina Ana au locuit la Aubonne, Elveția. Regele Mihai s-a retras din viața publică în martie 2016, când a fost anunțat faptul că suferea de o boală incurabilă. A murit pe 5 decembrie 2017, la ora 13:00. Înmormântarea a avut loc în 16 decembrie 2017, în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș, același loc unde a fost înhumată și regina Ana pe 13 august 2016.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii