Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:29 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

5 septembrie - Ziua internaţională a carităţii

ro

05 Sep, 2021 10:14 1636 Marime text
  • La data de 5 septembrie se sărbătoreşte Ziua internaţională a carităţii, această dată fiind aleasă pentru a comemora trecerea în nefiinţă a Maicii Tereza.
Marcarea în fiecare an a Zilei internaţionale a carităţii a fost decisă de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), prin Rezoluţia /RES/ 67/105. Scopul acestei hotărâri a fost de a sensibiliza şi mobiliza oameni, ONG-uri şi părţi interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe ceilalţi prin activităţi de voluntariat şi filantropie, potrivit agerpres.ro.

Data de 5 septembrie la care se sărbătoreşte Ziua internaţională a carităţii a fost aleasă pentru a comemora trecerea în nefiinţă a Maicii Tereza, care, potrivit ONU, a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 1979, "pentru munca depusă în lupta pentru depăşirea sărăciei şi a nesiguranţei, care constituie ameninţări la adresa păcii".

Potrivit ONU, caritatea, la fel ca voluntariatul şi filantropia, susţine legături sociale reale şi contribuie la crearea unor societăţi cuprinzătoare şi mai rezistente. Caritatea poate atenua cele mai grave efecte ale crizelor umanitare, poate completa serviciile publice în ceea ce priveşte sănătatea, educaţia, locuinţele şi protecţia copilului. Ajută la promovarea culturii, ştiinţei, sportului şi protecţia patrimoniului cultural şi natural. De asemenea, promovează drepturile celor marginalizaţi şi defavorizaţi şi răspândeşte mesajul umanităţii în situaţii de conflict.

În Agenda 2030 privind dezvoltarea durabilă, adoptată în septembrie 2015, Organizaţia Naţiunilor Unite recunoaşte că eradicarea sărăciei în toate formele şi dimensiunile ei, inclusiv sărăcia extremă, este cea mai mare provocare globală şi o cerinţă indispensabilă pentru dezvoltarea durabilă.

Totodată, Agenda, care stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), dezvoltă un spirit de solidaritate globală consolidat, axat în special pe nevoile celor mai săraci şi ale celor mai vulnerabili, recunoscând rolul sectorului privat şi pe cel al organizaţiilor societăţii civile şi al organizaţiilor filantropice în implementarea obiectivelor sale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii