6 aprilie. Astăzi se sărbătorește Ziua Tartanului
6 aprilie. Astăzi se sărbătorește Ziua Tartanului
06 Apr, 2022 10:20
ZIUA de Constanta
1449
Marime text
Data de 6 aprilie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume.
Astfel, amintim:
- 402: Are loc bătălia de la Pollentia, dintre romani și vizigoți. Romanii, conduși de generalul Stilicon, îi determină pe adversari să se retragă și capturează familia liderului vizigot, Alaric.
- 1199: Regele Richard I al Angliei moare de o infecție în urma îndepărtării unei săgeți din umărul său.
- 1250: Cruciada a șaptea: Dinastia Ayyubidă a Egiptului îl capturează pe regele Ludovic al IX-lea al Franței în Bătălia de la Fariskur.
- 1327: Potrivit propriei sale relatări, poetul italian Francesco Petrarca a văzut-o pentru prima dată pe Laura – iubirea sa idealizată – în biserica Sf. Clara din Avignon. Dragostea lui pentru ea l-a făcut să scrie 317 de sonete în anii care au urmat.
- 1385: Ioan, Mare Maestru al Ordinului Aviz, fiu nelegitim al lui Petru I al Portugaliei, devine regele Ioan I al Portugaliei.
- 1453: Sultanul Mahomed al II-lea începe Asediul Constantinopolului (Istanbul), care va fi cucerit la 29 mai.
- 1652: Jan van Riebeeck și alți coloniști olandezi au înființat o stație de aprovizionare la Capul Bunei Speranțe, ceea ce va deveni orașul Cape Town, în numele Companiei Olandeze a Indiilor de Est.
- 1749: Constantin Mavrocordat abolește șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeași reformă în Muntenia, desființând rumânia.
- 1795: Apare prima carte românească de matematică, Aritmetica, tipărită în Moldova și datorată episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul.
- 1812: Forțele britanice sub comanda ducelui de Wellington asaltează cetatea Badajoz. Acesta ar fi punctul de cotitură în războiul peninsular împotriva Franței conduse de Napoleon.
- 1814: Începutul Restaurației franceze; data când Napoleon abdică și este exilată în Elba.
- 1841: La două zile după decesul președintelui american William Henry Harrison, vicepreședintele John Tyler depune jurământul ca cel de-al 10-lea președinte al Statelor Unite.
- 1871: Este dată în folosință calea ferată Timișoara–Arad.
- 1893: Meciul de box dintre americanii Andy Bowen și Jack Burke a rămas fără câștigător după 110 runde și 7 ore și 19 minute. Este cel mai lung meci de box din toate timpurile.
- 1896: La Atena, se deschid primele Jocuri Olimpice Moderne, la 1.500 de ani după ce ele au fost interzise de împăratul Teodosiu I.
- 1909: Exploratorul american Robert Peary, asistentul Matthew Henson și patru eschimoși ajung la ceea ce au stabilit că este Polul Nord. Afirmația lui Peary a fost contestată din cauza deficiențelor capacității sale de navigație.
- 1912: Exploratorul polar groenlandezo-danez Knud Rasmussen se îmbarcă în prima sa expediție Thule, traversând ulterior calota de gheață a Groenlandei de două ori.
- 1913: S-a înființat, la București, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale (Academia de Studii Economice).
- 1973: NASA lansează nava spațială Pioneer 11. Va deveni al doilea dintre cele cinci obiecte artificiale care au atins viteza de evacuare permițându-i să părăsească Sistemul Solar.
- 1974: La Brighton, în Marea Britanie, formația ABBA câștigă cea de-a 19-a ediție a concursului muzical Eurovision pentru Suedia cu piesa Waterloo.
- 1990: Ion Rațiu este ales președinte al PNȚCD.
- 1990: Pictura lui Rembrandt Rondul de noapte este pulverizată cu acid sulfuric de un bărbat confuz în Rijksmuseum din Amsterdam.
- 1992: A început asediul orașului Sarajevo de către armata sârbă condusă de Slobodan Miloșevici. În aceeași zi, Comunitatea europeana recunoștea independența Bosniei–Herțegovina. Începutul Războiului bosniac.
- 1994: Președinții statelor Rwanda și Burundi și-au pierdut viața într-un accident aviatic.
- 2004: Președintele lituanian Rolandas Paksas este demis din funcție cu o majoritate de trei cincimi de către parlament, care îl acuză că a încălcat constituția. El este primul șef de stat european care și-a pierdut postul prin destituire.
- 2009: A avut loc un cutremur devastator care a zguduit centrul Italiei, în special orașul L'Aquila.
Sărbători
În calendarul creștin-ortodox: Sf. Eutihie, Patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Platonida; Sf. Cuv. Grigore Sinaitul; Sf. Mc. Irineu, Episcop de Sirmium
Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace
Ziua tenisului de masă
În fiecare an, la 6 aprilie, este celebrat unul dintre cele mai îndrăgite sporturi, tenisul de masă, cunoscut şi sub numele de ping-pong. Activitate sportivă, dar şi recreativă, tenisul de masă prezintă beneficii, atât pentru sănătatea corpului, dar şi pentru cea a minţii, fiind o ocazie de socializare, o oportunitate de a aduce oamenii împreună, de incluziune socială şi de distracţie, la orice vârstă.
Această sărbătoare, însoţită de hashtag-ul #TableTennisDay, a fost înfiinţată de Federaţia Internaţională de Tenis de Masă.
Sărbătoarea floricelelor de porumb cu caramel
Floricelele de porumb (pop-corn) reprezintă o gustare delicioasă, asociată de obicei cu o seară la cinematograf sau cu o zi petrecută într-un parc de distracţii. De la variantele simple, tradiţionale, cu sare şi unt, până la cele cu diverse arome, floricelele de porumb sunt deosebit de îndrăgite şi de consumate, la orice vârstă. Această zi specială este, însă, dedicată floricelelor de porumb cu caramel (#CaramelPopcornDay).
Ziua tartanului
Tartanul, din lână sau din bumbac, cu carouri mari, divers colorate, folosită în Scoţia, este una dintre cele mai îndrăgite tipuri de ţesături. Tocmai de aceea are şi o zi care îi este dedicată, însoţită de hashtag-ul #TartanDay
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii