Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:41 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazinoul, pasat dintr-o parte în alta Radu Mazăre - „A fost un moft preluarea Cazinoului de către Elena Udrea!"

ro

14 Sep, 2012 01:00 4286 Marime text
Cazino-CazinoConstanta01.jpgPrimarul Constanţei spune că în maximum o lună simbolul oraşului va reveni la municipalitate, urmând ca apoi să organizeze licitaţie internaţională de vânzare a Cazinoului

Cazinoul din Constanţa pare să fie lovit de blestem. Nici românii, nici străinii, nici statul şi nici privaţii nu au fost în stare să renoveze cea mai frumoasă construcţie de pe malul mării. Istoria zbuciumată a Cazinoului începe în 2007, când primarul Radu Mazăre a concesionat monumentul de arhitectură pentru o perioadă de 49 de ani firmei israeliene Queen Investments SRL pentru a-l include într-un lanţ internaţional de cazinouri. Afaceriştii s-au lăsat însă păgubaşi şi au renunţat la contract. Anul trecut, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) s-a lăudat că îi va reda strălucirea de altădată. Actul de predare-primire a fost semnat în faţa monumentului arhitectural al oraşului la data de 31 august 2011. Între timp, simbolul oraşului s-a degradat continuu şi a ajuns o ruşine.Pereţii sunt coşcoviţi, oglinzile, lambriurile şi candelabrele sunt distruse, iar păsările cerului şi-au făcut cuib pe cupola de la primul etaj.

Ne încurcă birocraţia

Cazino-RaduMazare11.jpgDupă doar un an, timp în care nu a făcut nimic, ministerul s-a spălat pe mâini de orice obligaţie şi a decis să-l predea aşa cum l-a luat: fără a derula vreo investiţie în ceea ce-l priveşte. Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, acceptată de minister, reabilitarea ar fi trebuit să înceapă în maximum un an de la preluarea de către MDRT şi să nu dureze mai mult de trei ani. „Lucrările la cazinoul din Constanţa nu s-au încadrat în termenul prevăzut în legislaţie ca urmare a faptului că procedurile de licitaţie pentru serviciile de proiectare şi execuţie lucrări au demarat târziu şi au fost îngreunate de contestaţiile formulate. Astfel, deşi cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotărâre de Guvern în 31 august 2011, licitaţia a fost demarată în 29 martie 2012, adică la 7 luni de la trecerea imobilului la minister. Procedura de licitaţie a fost anulată pe 28 mai 2012. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis ca juste contestaţiile formulate, considerând că există, într-adevăr, vicii în criteriile de selecţie, dar şi în criteriile tehnico-economice", se spune în comunicatul ministerului.

Buget redus cu 30%

În martie 2012, Ministerul a redus bugetul alocat Cazinoului cu 30%, de la 10 milioane de lei la 3 milioane de lei, iar de curând a decis că nu mai poate da nici aceşti bani. „În condiţiile unei alocări insuficiente, dar şi a dublei reduceri a bugetului MDRT în anul 2012, s-a stabilit că ministerul nu are posibilitatea financiară de a susţine investiţia în reabilitarea Cazinoului", se arată într-un comunicat al instituţiei. Aşa s-a văzut Mazăre cu Cazinoul din nou în ogradă. Nu pentru mult timp. Contactat telefonic, edilul a spus că „Vom demara procedurile de vânzare internaţională a Cazinoului. Este firesc ca în Cazino să se desfăşoare activităţile pentru care a fost construit", a spus Mazăre. El consideră că pentru minister şi pentru Elena Udrea, fostul ministru al MDRT, a fost doar un „moft" preluarea monumentului, întrucât statul nu poate să facă lucrările de consolidare a Cazinoului.

Cele trei cazinouri ale Constanţei

Cel dintâi cazino al Constanţei a fost construit în anul 1880, în aceeaşi zonă a peninsulei, mai exact lângă Farul Genovez. Se numea Kursaal (traducere aproximativă - sală de relaxare) şi era construit din lemn şi paiantă. Protipendada oraşului-port se regăsea aici în fiecare zi, iar imaginile vremii au fost surprinse de Anatole Magrin, consul al Franţei la Constanţa, fotograf al Curţii Regale.

Locul Kursaalului a fost luat de Casin, amplasat tot pe bulevardul Regina Elisabeta, pe actualul loc al Acvariului. La amplasarea clădirii s-a folosit taluzul pentru a face două terase suprapuse, pentru ca ambele să aibă o privelişte deplină a falezei, a mării şi a portului.

Cel de-al treilea şi noul cazino al Constanţei a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand.

Construcţia actuală a fost ridicată la demersul primarului Cristea Georgescu şi al prefectului Scarlat Vârnav, care şi-au dorit la Constanţa un cazino modern, asemenea celor de pe Riviera franceză. Lucrările au costat 1.300.000 de lei, bani din care s-a înălţat cel mai frumos edificiu al Constanţei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gigel 14 Sep, 2012 05:20 Primarul trebuie constrans sa nu instraineze cazinoul,si tot constantenii sa-l faca sa revina la un tarif al gcal.mai uman.mazare nu mai poate sa dea vina pe guvern - este al lor ! plimbaretul nostru trebuie constrans de noi cetatenii urbei sa scada tariful inrobitor !!!