Allchim CO deratizeaza Constanta 25 de ani de-acum incolo
Allchim CO deratizeaza Constanta 25 de ani de-acum incoloÎn luna decembrie a anului trecut, consilierii locali votau un proiect potrivit căruia serviciul de dezinsecţie şi deratizare urma să fie concesionat
Pe site-ul www.ziuadeconstanta.ro puteţi vedea proiectul HCLM în cauză
Proiectul de hotărâre supus votului în ultimele zile ale lui 2008 conţinea caietul de sarcini şi contractul-cadru privind concesiunea. Acum, la aproape un an, un anunţ publicat pe SEAP ne arată şi fericitul câştigător, care va avea sarcina să stârpească lighioanele în Constanţa şi staţiunea Mamaia, pentru o sumă consistentă de bani.
Este vorba despre SC Allchim Co SA, societate care se ocupă, de fapt şi de drept, de acest serviciu încă din 2004. Numai că, acum, primăria condusă de Radu Mazăre a lăsat firmei bucureştene plăcerea de a ne omorî insectele şi a ne hăitui şobolanii. Şi totul pentru nu mai puţin de 43.084.626,50 de lei fără TVA. Durata contractului: 300 de luni. Adică, 25 de ani. Potrivit anunţului de atribuire nr. 71403 din 4.11.2009, contractul a fost atribuit pe 18 septembrie a.c. Potrivit contractului, Allchim CO SA are datoria de a se ocupa de „delarvizarea exterioară pe malurile lacurilor a municipiului Constanţa şi staţiunii Mamaia, dezinsecţia exterioară şi interioară pe domeniul public a municipiului Constanţa şi staţiunii Mamaia, precum şi a sediilor Primăriei municipiului Constanţa, deratizarea exterioară şi interioară pe domeniul public a municipiului Constanţa şi staţiunii Mamaia, precum şi a sediilor Primăriei municipiului Constanţa; şi tratamentul fitosanitar - activitate de combatere a dăunătorilor fitopatogeni şi fitofagi prin mijloace chimice, folosindu-se produse de uz fitosanitar omologate".
Goana după Clucidae
Potrivit proiectului HCLM din decembrie 2005, colectivul de coordonare şi supervizare a atribuirii contractului de concesiune a fost condus de Ionel Togan, şeful Serviciului de Dotări Urbane, Ecarisaj şi Dezinsecţie. Din comisie au mai făcut parte Ghiulnihal Mutalîp, Maria Guci, Carmen Chirea, Luiza Para, Adrian Anghel şi Aneta Vasâi. Potrivit raportului inclus în proiectul de hotărâre al CLM, activitatea a fost efectuată până acum tot de SC Allchim Co SA, conform contractului 34744 din 10 martie 2004. Prin concesionare, primăria lui Radu Mazăre are printre obiective îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor, prin promovarea calităţii şi eficienţei acestor servicii, asigurarea unui nivel rezonabil al preţurilor şi atragerea ofertanţilor care pot face investiţii majore. Acelaşi raport mai arată că delarvizarea va costa aproximativ 0,0508 lei pentru un metru pătrat. Ţinând cont că se va efectua această operaţiune pentru 85.180 mp, ajungem la o valoare totală de 12.981,43 de lei, fără TVA. Dezinsecţia se va face pe o suprafaţă de 3.091.544 mp şi va costa aproximativ 1.393.668,04 lei fără taxa pe valoare adăugată. Dezinsecţia interioară a sediilor primăriei va scoate din buget numai 1.413,15 lei fără TVA, iar deratizarea acestora are un tarif estimat de 1.221,57 lei fără TVA. Deratizarea exterioară a oraşului şi a staţiunii Mamaia va ajunge la preţul total de 314.100,87 lei fără TVA, pentru suprafaţa de 3.091.544 mp. În total, pentru un an se vor cheltui 1.723.385,06 lei fără TVA. Caietul de sarcini pentru licitaţie a specificat faptul că insectele specifice zonei suntdin familiile: Clucidae (ţânţarii), Chironomidae (insecte înrudite cu ţânţarii), Muscidae (muştele), Araneae (păianjenul „văduva neagră"), Căpuşele, Blatidae (gândacii de bucătărie) şi Colosoma (gândacii zburători). De asemenea, victime ale deratizării vor mai fi şi şobolanii de casă (Rattus Norvegicus) şi cel negru (Rattus Rattus), dar şi şoarecele de casă (Mus Musculus).
„Principala piaţă a afacerilor"
Societatea bucureşteană îi are ca asociaţi pe Cristinel-Dumitru şi
Ecaterina Ducu, Elena Marinaşi şi Oana-Florina Sucată. Despre aceasta din urmă
se spune că este fiica generalului Florian-Mihai Sucată, fost şef al corpului
de control al SPP. Site-ul www.allchim.ro ne arată că în portofoliul firmei din
Capitală intră multe obiective constănţene, denumite „principala piaţă a
afacerilor": municipiul Constanţa, staţiunea Mamaia, Primăria Mangalia şi
Regionala Transport Călători Constanţa. Pentru a ne lămuri cum stă treaba cu
concesiunea şi cum poate fi, în vremuri de criză, un agent economic sigur că va
mai fi pe piaţă în 25 de ani, am încercat să contactăm un reprezentant al
societăţii Allchim Co SA. Aşa că am apelat telefonic la Monica Păun, cea pe
care site-ul firmei ne-o prezintă ca fiind reprezentantul societăţii. Aceasta
ne-a răspuns că de la câştigarea licitaţiei, Allchim a investit deja 900.000 de
lei pentru o bună desfăşurare a activităţii. „Scopul nostru primordial va fi
întotdeaună să îmbunătăţim condiţiile de viaţă alecetăţenilor şi
turiştilor. (...) Din experienţa acumulată, activitatea noastră începe în
principiu la începutul lunii martie şi se încheie cel mai târziu la 30
noiembrie", a declarat Monica Păun. Dar cum pot fi siguri că peste 25 de ani
vor mai merge afacerile? „SC Allchim CO SA îşi desfăşoară activitatea din 1999,
deci creşteconstant în fiecare an având un portofoliu important de clienţi
pe piaţa romană. Deoarece avem o experienţă de zece ani în domeniul
seviciilor DDD şi ne-am desfăşurat activitatea cu respectarea cerinţelor legale
în domeniu, suntem convinşi că, peste 25 de ani, vom
fi o societate mai dezvoltată, care va opera pe piaţa serviciilor de DDD cu
profesionalism, respectând standardele europene în domeniu", a mai spus
reprezentanta firmei. Pe de altă parte, primarul Mazăre fiind ocupat cu
problemele partidului, am încercat în mai multe rânduri să luăm legătura cu
viceprimarul Decebal Făgădău, însă acesta nu a fost de găsit.
{mos_ri:Allchim Co}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp