7 ani de activitate a Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI)
7 ani de activitate a Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI)Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) împlinește astăzi 7 ani de activitate!
Potrivit Ministerului Justiției, prin activitatea de recuperare a activelor provenite din infracțiuni, de gestionare efectivă a bunurilor indisponibilizate și de reutilizare socială a bunurilor și valorilor confiscat, ANABI a arătat că este un partener de nădejde în îndeplinirea actului de justiție.
Printre cele mai importante realizări ale instituției se numără:
– Operaționalizarea Sistemul național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni (ROARMIS);
– Aprobarea, prin Hotărârea de Guvern nr. 541/2023 a Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii;
– Identificarea a 9.972 bunuri în 2.361 cereri;
– 632 conturi bancare în administrare/evidență cu o valoare totală de 953.422.745 lei – sumă indisponibilizată (echivalent 191.911.657 Euro);
– O valoare totală de aproximativ 13 milioane Euro pentru bunurile mobile sechestrate aflate în administrare;
– 707 hotărâri judecătorești centralizate și analizate prin care s-a dispus confiscarea specială/confiscarea extinsă/repararea prejudiciului;
– Implementarea a 4 proiecte cu finanțare externă nerambursabilă;
– 14 milioane Euro atrase prin PNRR pentru consolidarea infrastructurii necesare sistemului judiciar în vederea administrării adecvate a bunurilor indisponibilizate.
ANABI continuă atingerea țintelor și jaloanelor asumate prin PNRR, respectiv construirea a 5 depozite pentru bunurile indisponibilizate, 1 sistem informatic și 2 aplicații IT dezvoltate.
În acest sens, în anul 2023, au fost semnate, cu Ministerul Justiției, două contracte importante. Unul dintre acestea vizează implementarea proiectului „Îmbunătățirea capacității de depozitare a ANABI în ceea ce privește administrarea și valorificarea bunurilor indisponibilizate pe parcursul proceselor penale”, cu un buget total de 77.350.000 RON (din care 65.000.000 RON – fonduri europene nerambursabile din PNRR). Iar cel de-al doilea vizează implementarea proiectului „Dezvoltarea sistemului informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni (ROARMIS 2), modernizarea site-ului de prezentare a instituției și a portalului ANABI pentru derularea licitațiilor electronice”, cu un buget total de 2.796.500 RON, (din care 2.350.000 RON – fonduri europene nerambursabile din PNRR).
Conducerea (ANABI)
Cornel - Virgiliu Călinescu - director general
Constantin Buzera, director general adjunct
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Prețuri și caracteristici
ANABI scoate la licitație un Mercedes Benz, un Audi, A7 Sportback, o Toyota RAV 4 Hybrid Dynamic Force și o Mazda 6 G194 (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp