Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:53 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei

ro

07 Jul, 2024 09:08 487 Marime text
Sursa foto: Pexels




 
  • Ziua mondială a ciocolatei reprezintă un tribut adus uneia dintre cele mai mari invenţii culinare ale omenirii. Ciocolata poate ajuta la crearea celor mai luxoase deserturi, dar poate fi savurată chiar şi în starea ei pură.

Cuvântul modern ''ciocolată'' ar proveni de la două cuvinte ale unei limbi vorbite de azteci numită Nahuatl: ''xocolatl'', care în traducere directă înseamnă ''apă fierbinte'', şi ''cacahuatl'', care se referea la o băutură amară din cacao servită la ceremoniile religioase, potrivit Agerpres.

Istoria ciocolatei datează de aproximativ 2.500 de ani. Aztecii iubeau ciocolata lichidă, considerând că le-a fost dăruită de zeul înţelepciunii Quetzalcoatl. Seminţele de cacao au fost folosite şi ca monedă de schimb.

Băutura se făcea amestecând boabele de cacao prăjite, măcinate cu apă, cu adaos de ierburi sau mirodenii. Amestecul ajungea să aibă o consistenţă spumoasă, fiind turnat dintr-un vas în altul. Băutura avea un gust amar, nu dulce. În această formă, ciocolata de băut, constând din cacao pură, era foarte sănătoasă şi plină de nutrienţi.

În 1528, cuceritorii spanioli conduşi de Hernan Cortez aduc ciocolata sau mai degrabă boabe de cacao în Spania continentală. Spaniolii considerau ciocolata prea amară şi astfel încep să adauge zahăr din trestie. De asemenea, infuzează ciocolata cu vanilie şi alte mirodenii mai uşoare, cum ar fi nucşoară, cuişoare, ienibahar şi scorţişoară pentru a da ciocolatei finite un gust mai dulce, amintesc sursele citate.

Multe companii de ciocolată din zilele noastre şi-au început activitatea în secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Cadbury a început în Anglia, în 1868. Şi apoi, 25 de ani mai târziu, americanul Milton S. Hershey a achiziţionat echipamente de procesare a ciocolatei la World's Columbian Exposition din Chicago, el fiind unul dintre cei mai mari şi cunoscuţi creatori de ciocolată din lume. Activitatea companiei sale a început cu producţia de caramele acoperite cu ciocolată. Nestle a început în anii 1860 şi a devenit unul dintre cele mai mari conglomerate alimentare din lume.

Ciocolata este un aliment fermentat. Odată ce păstăile de cacao sunt culese şi apoi curăţate de materialul alb moale din fructe, acestea sunt uscate şi apoi boabele de cacao fermentează. Ciocolatierii macină apoi fulgii într-o masă de cacao, separându-le într-o parte solidă şi unt de cacao, apoi le combină cu lapte şi zahăr. Ciocolată albă conţine doar untul de ciocolată cu lapte şi zahăr.

Odată cu trecerea timpului, gusturile oamenilor au revenit către ciocolata neagră, care conţine mult mai puţin zahăr şi un procent mai mare de cacao. Potrivit experţilor, unele dintre cele mai bune ciocolate negre provin din Coasta de Fildeş, Ghana şi Ecuador. Când cumpăraţi ciocolată din aceste regiuni, este întotdeauna cel mai bine să vă asiguraţi că este "ciocolată din comerţ echitabil" (''fair trade chocolate''), ceea ce înseamnă că astfel contribuiţi la creşterea durabilă a culturii de cacao, subliniază www.daysoftheyear.com..

Veniturile de pe piaţa de ciocolată (Chocolate Confectionery) se ridică la 133,60 miliarde de dolari în 2024, iar estimările arată că piaţa va înregistra o creştere anuală de 4,76% până în 2029, potrivit www.statista.com. Se aşteaptă ca volumul total de ciocolată să se ridice la 11,02 miliarde kg până în 2029. Volumul mediu de ciocolată per persoană este aşteptat să crească până la 1,3 kg în 2024, mai arată sursa citată.
 
 
Citește și
 
De 1 MartiePolițiștii din Tulcea vin în întâmpinarea doamnelor si domnișoarelor cu flori și ciocolată (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii