Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:21 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

7 obiceiuri zilnice care îți distrug dinții fără să-ți dai seama

ro

30 Sep, 2024 15:04 404 Marime text
Sursa foto: shutterstock.com

Zâmbetul este unul dintre primele lucruri pe care le observă o persoană atunci când te privește. Acesta nu doar că îți reflectă starea de spirit, dar este și un indicator al sănătății generale. Deși poate nu te-ai gândit deja la asta, unele obiceiuri pe care le practici zilnic, și care par inofensive, pot avea un efect devastator asupra dinților.
Activitățile pe care le facem zi de zi pot decolora smalțul, pot slăbi structura dintelui sau pot provoca probleme mai serioase. În acest articol vom explora împreună 7 obiceiuri care îți pot distruge zâmbetul pe termen lung, fără să îți dai seama.

1.Îți periezi dinții agresiv

Se întâmplă des ca oamenii să creadă că periajul frecvent și intens este cheia unei igiene dentare optime. Expus la un periaj prea agresiv, smalțul dentar se va uza în timp, provocând probleme serioase. Pentru a-l proteja, alege o periuță de dinți cu peri moi și spală-te pe dinți de două ori pe zi, cu mișcări blânde și circulare.
Dacă vrei să te asiguri că îți cureți dinții corect, programează o consultație la una dintre clinicile stomatologice Regina Maria, pentru un control de rutină și un periaj profesional.

2.Îți place să ronțăi constant între mese

Gustările frecvente, în special cele bogate în zahăr și carbohidrați, cum sunt covrigeii, chipsurile, batoanele de cereale sau ciocolata, expun dinții la acidul produs de bacteriile care se hrănesc cu aceste substanțe. Acest lucru va duce în timp la deteriorarea smalțului dentar și la creșterea riscului de a dezvolta carii dentare.
Dacă nu poți renunța la gustările dintre mese, alege alimente sănătoase, cum sunt fructele și legumele crude, iar după fiecare gustare clătește-ți gura cu apă.

3.Îți folosești dinții pe post de unelte

De câte ori nu ni se întâmplă să nu putem deschide un ambalaj și să ne folosim dinții pentru a rupe punga? Această practică este extrem de riscantă, mai ales în cazul în care folosești dinții pentru a deschide sticle. Obiceiul de a folosi dinții pe post de unelte este unul riscant, deoarece poate provoca crăpături în smalțul dinților și chiar fracturi dentare.
Soluția în acest caz este să eviți folosirea dinților în acest fel și să păstrezi mereu la îndemână un cuțit sau o foarfecă, pentru deschiderea obiectelor.

4.Îți scrâșnești dinții

Scrâșnirea dinților este un obicei care apare în special noaptea, dar și în situații de stres sau concentrare intensă. În timp, acest obicei duce la uzarea smalțului dentar și la apariția sensibilității dentare.
Dacă ai observat că obișnuiești să scrâșnești din dinți, prioritizează vizita la stomatolog. Acesta îți poate recomanda o gutieră nocturnă, pentru a-ți proteja dinții. Caută cea mai apropiată clinica stomatologica din Constanta sau din orașul în care te afli și discută cu un medic despre problema ta.

5.Consumi frecvent cafea și ceai

Băuturi preferate de mulți, cafeaua și ceaiul cauzează pete pigmentare, care se vor vedea în timp pe suprafața dinților. Astfel, dinții vor căpăta o nuanță gălbuie sau maronie, ce va avea un efect negativ asupra esteticii danturii.
Ideal ar fi să consumi aceste băuturi cu moderație și să îți clătești gura cu apă după ce le bei. Dacă răul a fost deja făcut, poți lua în calcul o albire dentară profesională, care îți va reda zâmbetul alb și strălucitor.

6.Fumezi

Fumatul este un obicei nociv pentru sănătatea generală. Pe lângă impactul negativ pe care îl au asupra stării generale de sănătate, substanțele din țigări pătează dinții și te predispun la riscul de a dezvolta boli gingivale. Renunțarea la fumat este cea mai bună soluție pentru sănătatea dinților și a întregului organism.

7.Consumi frecvent băuturi acide

Sucurile de fructe, băuturile carbogazoase, dar și anumite tipuri de ceaiuri, pot duce la eroziunea smalțului dentar, din cauza acidității ridicate.
Dacă nu poți renunța la aceste băuturi, redu contactul cu dinții prin utilizarea unui pai și clătește-ți gura cu apă imediat după consum. Pentru a preveni deteriorarea smalțului, așteaptă cel puțin 30 minute înainte de a te spăla pe dinți după consumul acestora.
Deși multe obiceiuri zilnice pot părea inofensive, ele au un impact negativ asupra sănătății dentare. Important este să fii conștient de aceste obiceiuri și să urmezi pașii corecți pentru a preveni problemele dentare pe care le pot cauza.

Sursa foto: shutterstock.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii