Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:18 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

8 decembrie 1832 A apărut la București primul număr din „Buletin, gazeta administrativă", actualul Monitor Oficial al României

ro

08 Dec, 2020 16:05 3009 Marime text
  • Primul număr a apărut, în baza Regulamentului organic, pe 8/20 decembrie 1832, sub redactarea lui Ion Heliade-Rădulescu; se numea Buletin gazetă administrativă și era un săptămanal tipărit cu litere chirilice, de format 19 x 24 cm.
Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituție, legi, hotărâri, moțiuni, decrete, ordonanțele de urgență, acte normative și alte acte menționate de legea de organizare și funcționare a Monitorului Oficial.

Editarea Monitorului Oficial al României constituie un serviciu public asigurat de către Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, care funcționează sub autoritatea Camerei Deputaților.

Primul număr a apărut, în baza Regulamentului organic, pe 8/20 decembrie 1832, sub redactarea lui Ion Heliade-Rădulescu; se numea Buletin gazetă administrativă și era un săptămanal tipărit cu litere chirilice, de format 19 x 24 cm. În 1839 începe publicarea Monitorului cu litere latine, cele chirilice dispărând complet., scrie wikipedia.org.

Foaia oficială a statului român este martora evoluției acestuia - un adevarat breviar al principalelor evenimente istorice, politice și culturale care au dus la apariția și dezvoltarea României moderne.

În perioada comunistă, publicația oficială a statului român a purtat numele de Buletinul Oficial al R.P.R., iar între 1965 și 1989, denumirea de Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România.Pe 27 iunie 2012, Monitorul Oficial a fost trecut din subordinea Camerei Deputaților în subordinea Guvernului, prin ordonanță de urgență.

 În prezent, publicația Monitorul Oficial al României este structurată în 7 părți ce cuprind:
  • Partea I (inclusiv Partea I bis și Partea I în limba maghiară): legile și alte acte adoptate de Parlament, decretele președintelui, hotărârile și ordonanțele Guvernului, actele Curții Constituționale etc.;
  • Partea a II-a: stenogramele ședințelor Camerei Deputaților, Senatului și ale ședințelor comune; rapoartele prezentate Parlamentului de către autoritățile publice;
  • Partea a III-a: publicații și anunțuri;
  • Partea a IV-a: publicații ale agenților economici;
  • Partea a V-a: contractele colective de muncă la nivel național și de ramură;
  • Partea a VI-a: actele privind achizițiile publice;
  • Partea a VII-a: actele societăților cooperative.

Sursa foto: wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii