8 iunie 2004 Tranzitul lui Venus - unul dintre fenomenele previzibile cele mai rare
8 iunie 2004: Tranzitul lui Venus - unul dintre fenomenele previzibile cele mai rare
08 Jun, 2021 08:08
ZIUA de Constanta
1535
Marime text
- Tranzitul lui Venus este unul dintre fenomenele previzibile cele mai rare; el se repetă în cicluri de câte aproximativ 243 de ani.
- În secolul al XXI-lea primul tranzit din prima pereche a avut loc la 8 iunie 2004, iar al doilea la 5 și 6 iunie 2012.
Tranzitul lui Venus reprezintă intervalul de timp în care planeta Venus se interpune între Pământ și Soare, obturând o mică parte a discului solar. Acest tranzit astronomic este similar cu o eclipsă solară, cu deosebirea că, deși diametrul lui Venus este de 4 ori mai mare decât cel al Lunii, proiecția planetei Venus este mult mai mică întrucât se află la o distanță mai mare de Terra. Înainte de era spațială observarea tranzitului lui Venus i-a ajutat pe cercetători să calculeze distanța dintre Soare și Terra cu ajutorul principiului paralaxei.
Potrivit wikipedia.org, tranzitul lui Venus este unul dintre fenomenele previzibile cele mai rare; el se repetă în cicluri de câte aproximativ 243 de ani, fiecare ciclu cuprinzând 4 tranzituri, grupate în două perechi de tranzituri. Între cele 2 tranzituri ale oricărei perechi se scurg câte opt ani. La rândul lor perechile sunt separate între ele în mod alternativ de 105,5 sau 121,5 ani. Această periodicitate reflectă faptul că perioadele orbitale ale Terrei și ale lui Venus sunt aproape în rezonanță, cu valori de 8:13 și 243:395.
În secolul trecut nu a avut loc niciun tranzit al lui Venus. În secolul al XXI-lea primul tranzit din prima pereche a avut loc la 8 iunie 2004, iar al doilea la 5 și 6 iunie 2012. După 2012 următoarea pereche de tranzituri ale planetei Venus vor fi abia în decembrie 2117 și decembrie 2125.
Venus apare ca un mic punct negru pe fundalul Soarelui, pe care îl traversează pe o traiectorie aproape dreaptă în decurs de câteva ore (în funcție de traiectorie).
În mod normal tranzitul poate fi văzut și cu ochiul liber, dar pentru a fi observat în deplină siguranță trebuie respectate aceleași reguli de protecție folosite pentru observarea unei eclipse parțiale de Soare. Fixarea cu privirea a Soarelui fără protecție conduce rapid la deteriorări oculare serioase și uneori la leziuni permanente.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii