8 septembrie - Ziua Internaţională a Solidarităţii Ziariştilor
8 septembrie - Ziua Internaţională a Solidarităţii Ziariştilor
08 Sep, 2021 09:31
ZIUA de Constanta
1469
Marime text



- Ziua Internaţională a Solidarităţii Ziariştilor a fost instituită în anul 1958 de către Organizaţia Internaţională a Jurnaliştilor, în memoria ziaristului ceh Iulius Fucik, executat de nazişti la 8 septembrie 1943.
Jurnalismul reprezintă activitatea de a strânge, a analiza, a verifica și a prezenta informații
De la începuturile sale, până în momentul de față, jurnalismul a străbătut un drum spre inițiere, de la statutul de hobby sau pasiune evoluând până la ceea ce este în zilele noastre și anume, o ocupație. Despre același eveniment, pe una și aceeași temă s-ar putea scrie știri, articole,
Ziua Internaţională a Solidarităţii Ziariştilor a fost instituită în anul 1958 de către Organizaţia Internaţională a Jurnaliştilor, în memoria ziaristului ceh Iulius Fucik, executat de nazişti la 8 septembrie 1943.
Creatorii spațiului public virtual, formatori ai opiniei publice, sau „câinii de pază al democrației”, jurnaliștii au un rol esențial în țările democratice. Fără ei, nu am avea o agendă publică comună, nu am cunoaște noutățile de zi cu zi și, poate cel mai important, nu am putea ști și critica injustițiile sau abuzurile celor care ne guvernează. Chiar dacă în România presa nu are o organizație unică sau o lege care să îi guverneze activitatea, statutul jurnalistului este special, datorită dreptului publicului de a fi informat, corelat cu dreptul inviolabil la libera exprimare al jurnalistului. Datoria principală, indiferent de tipul de jurnalism practicat este informarea corectă a publicului. Profesia are propriul cod deontologic care enumeră câteva principii care stau la baza practicii jurnalistice, dar spre deosebire de medici, magistrați sau aviatori, oricine poate deveni jurnalist, fără să aibă nevoie de o acreditare specială. Nu oricine, însă, poate deveni un jurnalist profesionist și recunoscut, iar drumul către performanță începe întotdeauna de jos.
Jurnaliștii sunt uniți prin breasla lor, iar atunci când e cazul, ziarele, posturile TV, jurnaliștii independenți sau radiourile își unesc forțele pentru a se susține unii pe ceilalți.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii