Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:26 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

82 de ani de la naşterea actriţei Rodica Tapalagă

ro

12 Jan, 2021 09:00 2752 Marime text
  • Absolventă a Institutului de artă teatrală și cinematografică din București promoția 1959, Rodica Tapalagă  a debutat în 1958 pe marile ecrane în comedia Alo?... ați greșit numărul!, alături de alte viitoare mari nume ale scenei și filmului românesc (Ștefan Tapalagă, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Stela Popescu).
Rodica Tapalagă (n. 12 ianuarie 1939, Dorohoi - d. 18 decembrie 2010, București ) a fost o actriță română de film, radio, teatru, televiziune și voce.

Rodica Tapalagă s-a născut la Dorohoi dar la doar trei luni s-a mutat cu familia la București. A urmat cursurile Liceului "Gheorghe Lazăr" din București. Absolventă a Institutului de artă teatrală și cinematografică din București promoția 1959, a debutat în 1958 pe marile ecrane în comedia Alo?... ați greșit numărul!, alături de alte viitoare mari nume ale scenei și filmului românesc (Ștefan Tapalagă, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Stela Popescu).

A creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul Național din Craiova, Teatrul Nottara și Teatrul Mic. Din 1961 până în 2010 (cu o scurtă întrupere între anii 1977-1981 când a jucat la Teatrul Mic) a fost actriță a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din București fiind ultima actriță angajată personal de Lucia Sturza Bulandra, scrie wikipedia.org.

Căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udriște (n. 1929), au împreună un fiu Barbu (n. 1970).Rodica Tapalagă a fost sora mai mică a actorului Ștefan Tapalagă.

Rodica Tapalagă a primit numeroase premii și distincții.

Premii pentru teatru
  • Premiul de interpetare pentru rolul Liuba Setovadin “Tânăra Gardă” de Fadeev - Concursul republican al tinerilor artiști din teatrele dramatice, ediția a-III-a, 1959
  • Premiul de interpetare feminină pentru rolul Ortansa din "Proștii sub clar de lună" - Concursul republican al tinerilor artiști din teatrele dramatice, ediția a-IV-a, 1962
  • Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2001)
  • Gala Premiilor Municipiului București pentru Artă și Cultură (2009) - secțiunea Artele Spectacolului
Premii pentru film
  • Premiul Asociației Cineaștilor (A.C.I.N) - pentru rolul Aglae din Tănase Scatiu (1976)
  • Premiul Revistei Cuvântul - pentru rolul Nica din Sistemul nervos (2005)
Decorații
  • Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Ofițer (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”
În secțiunea Video a materialului, puteți urmări din emisiunea "Întâlnirea de sâmbătă seara" de Alexandru Bocăneț și Ovidiu Dumitru, din anul 1975, difuzată la TVR 2, un moment umoristic cu marea actriță.





Sursa foto-video: Youtube/ ZAMAZING Channel
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii