9 mai - Ziua Europei
9 mai - Ziua Europei
09 May, 2022 11:43
ZIUA de Constanta
1362
Marime text
Data de 9 mai marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume.
Astfel, dintre evenimentele ce au schimbat istoria, amintim:
1087: Pomenirea mutării moaștelor sfântului Nicolae de la Mira la Bari, în anul 1087, când regiunea Mira Lichiei a căzut în mâinile turcilor.
1502: Cristofor Columb, cu fratele său Bartolomeo ca secund la comandă și cu fiul său Fernando, a părăsit Cádiz cu nava sa amiral Santa María și cu alte trei nave, echipate cu 140 de oameni pentru cea de-a patra și ultima călătorie către „Lumea Nouă”.[1]
1877: Mihail Kogălniceanu proclamă independența României în fața Adunării Deputaților. Moțiunea votată și aprobată de Adunare va fi reluată cu mici modificări în ședința de seară a Senatului și aprobată în unanimitate. România își proclamase oficial independența.
1941: Nava de război britanică HMS Bulldog, împreună cu alte două nave, reușește să deturneze submarinul german U-110. Aceștia capturează o mașină de cifrat Enigma, cu care traficul radio al marinei germane va putea fi ulterior decriptat.
1945: Al Doilea Război Mondial: La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război (dar nu și în Asia).
1946: Regele Victor Emanuel al III-lea al Italiei abdică în favoarea fiului său Umberto al II-lea, acesta domnind doar o lună.
1949: Rainier al III-lea de Monaco a devenit Prinț de Monaco.
1950: Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a propus formarea C.E.C.O..
1955: Războiul rece: Republica Federală Germană a intrat în NATO.
1956: Prima ascensiune pe Manaslu, Nepal al optulea munte ca înălțime din lume, de către o echipă japoneză.
1960: SUA au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă.
1974: Comitetul juridic al Camerei Reprezentanților din Statele Unite a început audierea martorilor în vederea declanșării procedurii de destituire a președintelui Richard Nixon.
1978: Fostul prim-ministru italian creștin democrat, Aldo Moro, a fost ucis după 55 de zile de la răpire, de către grupul terorist "Brigăzile Roșii" (Brigate Rosse).
1979: La cea de-a XII-a ediție a Campionatului european de gimnastică de la Copenhaga, Nadia Comăneci a câștigat, pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut și intră în posesia trofeului – performanță unică în istoria competiției.
1980: În Iran, Ayatollahul Khomeini a aprobat în calitate de șef al statului, noua stemă de stat, unde poate fi citită și semnătura stilizată a cuvântului Allah.
1990: În Piața Universității, 68 oameni au făcut greva foamei pentru susținerea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara.
1993: Inaugurarea noului Memorial al victoriei, înălțat pe dealul Poklonnâi din Moscova.
1993: Primele alegeri democratice prezidențiale în Paraguay, după domnia dictatorului Alfredo Stroessner. Juan Carlos Wasmosy este ales președinte care își va prelua funcția din 15 august.
1994: Nelson Mandela a fost ales drept primul președinte de culoare al Africii de Sud.
1994: România a obținut statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.
1994: Senatul Statelor Unite ale Americii a dat undă verde aderării României la Alianța Nord–Atlantică.
2003: Vizita Prințului Charles al Regatului Unit în România.
2003: A avut loc o premieră mondială medicală la Clinica de Urologie și Transplant Renal din Cluj: un bărbat a fost operat concomitent în partea stângă și în partea dreaptă a corpului, folosindu-se o singură cale de acces. Cei doi medici care au condus operațiile sunt profesorul Mihai Lucan și profesorul Ralph Senner, însoțit de robotul Aesop.
2003: Nava spațială Hayabusa a agenției spațiale japoneze JAXA pornește în zborul său către asteroidul 25143 Itokawa. Își va atinge obiectivul doi ani și jumătate mai târziu. Mostre sub formă de granule minuscule de material asteroidian au fost returnate pe Pământ la bordul navei spațiale la 13 iunie 2010.
Totodată, aniversările zilei sunt:
1939: Ion Țiriac, jucător român de tenis, om de afaceri
1945: Marius Țeicu, compozitor român
1949: Billy Joel, muzician american
1980: Nicolae Dică, fotbalist român
Sărbători
Uniunea Europeană: Ziua Europei
Ziua memorială a şosetei pierdute
Mereu dispare, nu se ştie unde. O şosetă, ce se face brusc nevăzută, căutată îndelung şi apoi uitată, care-şi lasă omoloaga... desperecheată. Să existe, oare, un fel de Triunghi al Bermudelor unde sunt date dispărute şosete, ori o creatură ciudată asemănătoare kraken-ului din folclorul scandinav trăieşte în maşina de spălat şi le înghite? Un lucru este clar: acest mister persistă şi intrigă, motiv care a dus la crearea acestei sărbători inedite, Ziua memorială a şosetei pierdute.
Ziua vinului muscat
Vinurile au reprezentat întotdeauna o băutură populară încă de la apariţia lor, cu mii de ani în urmă, iar în marea lor familie se face remarcat muscatul, obţinut din unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri cunoscute, care continuă să fie cultivat şi astăzi, în podgorii din întreaga lume.
Ziua vinului muscat (#MoscatoDay) a fost creată pentru a celebra istoria şi gustul acestui vin delicat.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii