Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:29 05 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

9 martie în istorie 16 ani de la moartea îndrăgitei cântărețe Laura Stoica

ro

09 Mar, 2022 11:30 1489 Marime text
Laura Stoica Sursa foto Captură Youtube
  • Laura Stoica a încetat din viață la data de 9 martie 2006.

Laura Stoica (numele complet Adriana-Laurenția Stoica; n. 10 octombrie 1967 – d. 9 martie 2006) a fost o cântăreață, compozitoare de muzică pop rock și actriță română. Este adesea considerată drept cea mai importantă solistă de rock din România și una dintre cele mai puternice și originale personalități feminine ale scenei muzicale autohtone.

În perioada 1990–2005 realizează patru albume, evoluează în peste 700 de concerte și spectacole, pe scenele românești și în străinătate, și are peste 650 de apariții televizate.[3] Între cântecele cele mai cunoscute lansate de artistă se numără: „Un actor grăbit”, „Focul”, „Doar tu”, „Cartierul cântă rock”, „...Nici o stea”, „Toamnă pe autostradă”, „Sunt cuminte”, „Mereu mă ridic”, „Mai frumoasă”.


Iată ce evenimente au marcat ziua de 9 martie de-a lungul timpului!

1776: Este publicată Avuția națiunilor de economistul și filosoful scoțian Adam Smith.
1796: Napoleon Bonaparte s-a însurat cu Josephine de Beauharnais, văduva unui ofițer francez executa.
1831: A fost înființată Legiunea franceză străină, de către regele Franței Ludovic Filip I.
1842: A treia operă a lui Giuseppe Verdi, Nabucco, are premiera la Milano; succesul său îl stabilește pe Verdi drept unul dintre cei mai importanți compozitori de operă din Italia
1888: Odată cu moartea tatălui său Wilhelm I, Frederic al III-lea devine împărat al Imperiului german. Domnia sa se încheie după 99 de zile din cauza decesului cauzat de cancer de gât.
1916: Primul Război Mondial: Germania a declarat război Portugaliei.
1916: Revoluția mexicană: Pancho Villa conduce aproape 500 de raideri mexicani într-un atac împotriva orașului de frontieră Columbus, New Mexico
1959: Păpușa Barbie își face debutul la Salonul de jucării de la New York
1967: Zborul 553 al Trans World Airlines s-a prăbușit într-un câmp din orașul Concord, Ohio, în urma unei coliziuni în aer cu un avion ușor Beechcraft Baront, ucigând 26 de persoane.
1967: Svetlana Allilueva, fiica lui Stalin, s-a refugiat în SUA via ambasada americană din India.
1976: Patruzeci și două de persoane mor în dezastrul telecabinei Cavalese, cel mai grav accident de telecabină până în prezent.
1987: Trupa rock U2 lansează albumul The Joshua Tree.
1991: Noul Tratat al Uniunii Europene a pus bazele conceptului de monedă unică (EURO, care a intrat în folosință în prima zi a anului 2002).
1991: La Belgrad, au loc demonstrații masive împotriva lui Slobodan Milošević. Doi oameni sunt uciși iar tancurile sunt pe străzi.
2011: Are loc ultima aterizare pentru Naveta spațială Discovery care își încetează activitatea după 39 de zboruri.

Aniversări

1955: Ornella Muti, actriță italiană
1964: Juliette Binoche, actriță franceză

Sărbători

Sfinții 40 Mucenici din Sevastia (în calendarul ortodox)
România -- Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 (prin Legea 247 din 5 decembrie 2011)

Ziua Barbie

Pentru mulţi, unele dintre cele mai frumoase amintiri din copilărie implică propria păpuşă Barbie, pe numele complet Barbara Millicent Roberts. Barbie şi toţi prietenii ei au ajutat generaţii de copii să umple ore întregi de joacă în mod creativ. Ziua Barbie (#BarbieDay) sărbătoreşte toate progresele pe care această păpuşă le-a făcut în cei peste şaizeci de ani în care a adus bucurie în lume.

Istoria zilei Barbie este istoria păpuşii înseşi, deoarece 9 martie este ziua ei oficială de naştere. Barbie a văzut lumina zilei pe 9 martie 1959, la Târgul Internaţional de Jucării din New York. Este creaţia lui Ruth Handler, soţia co-fondatorului gigantului de jucării Mattel, Inc. Ea şi-a urmărit fiica în timp ce se juca cu păpuşile de hârtie, populare la acea vreme, observând că se distra oferindu-le acestora roluri de adulţi. Atunci s-a gândit că piaţa jucăriilor avea nevoie de ceva mai mult.

O excursie în Germania, unde a văzut o păpuşă care corespundea cu ceea ce îşi dorea, şi-a convins soţul şi compania să facă prima păpuşă produsă în masă cu trăsături de adult. Deşi au existat mici modificări de-a lungul anilor, Barbie a ieşit de pe linia de producţie cam aşa cum o cunoaştem astăzi. Au existat unii care au avut obiecţii cu privire la silueta ei, dar, după succesul pe care l-a avut, se pare că aceste gânduri au fost în minoritate.


Ziua dinţilor falşi

Ziua dinţilor falşi este sărbătorită în fiecare an pe 9 martie. Dinţii falşi sunt cunoscuţi sub denumirea de proteze dentare, dispozitive artificiale construite pentru a înlocui dinţii lipsă. Lipsa unor dinţi poate să afecteze vorbirea şi să ne facă să părem mai în vârstă decât suntem. Protezele dentare ajută la o mai bună masticaţie, vorbire şi aspect. Sănătatea şi igiena dentară în diferite momente ale istoriei au fost un semn al bogăţiei şi al puterii în societate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii