Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A 95-a aniversare a Zilei Internaţionale a Cooperaţiei, sărbătorită la Eforie sub semnul sustenabilităţii (galerie foto)

ro

02 Jul, 2016 00:00 2882 Marime text
Prin tradiţie, în prima sâmbătă a lunii iulie, întreaga lume cooperatistă celebrează Ziua Internaţională a Cooperaţiei, manifestare aflată la cea de-a 95-a aniversare şi derulată sub egida Alianţei Cooperatiste Internaţionale (ACI) şi la a 22-a ediţie desfăşurată sub înaltul patronaj al ONU.
 
Întrunirea festivă a avut loc vineri, când cooperatorii meşteşugari din ţară şi-au dat întâlnire la Eforie Nord, la hotelul Hefaistos. Subiectul marii sărbători cooperatiste din acest an, „Cooperativele: puterea de a acţiona pentru un viitor sustenabil“, a fost o bună ocazie de reflecţie la rolul cooperaţiei în promovarea progresului, la tot ce au făcut cooperativele în perioadele mai mult sau mai puţin prospere ale omenirii, precum şi la rolul important pe care îl au de îndeplinit de acum înainte.
 
„Se poate spune că sloganul este ales inspirat, el evidenţiind contribuţia cooperativelor la obiectivele de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite. Cooperativele sunt entităţi cu un impact economic semnificativ asupra economiei mondiale, datorită faptului că promovează democraţia, practică incluziunea socială şi protejează mediul“, a spus preşedintele UCECOM, Sevastiţa Grigorescu, în mesajul său către membrii cooperatori.
 
Şi astăzi, cele peste 2,4 milioane de cooperative din întreaga lume, având peste un miliard de membri individuali, contribuie la soluţionarea unora dintre problemele economice, sociale şi de mediu majore cu care se confruntă naţiunile lumii. La o zi de mare semnificaţie globală, dar şi naţională, au trimis mesaje de felicitare cooperatorilor atât preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cât şi cel al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. Aşa cum este tradiţia, şi anul acesta, cele mai bune societăţi cooperatiste meşteşugăreşti au primit diplome din partea Uniunii Naţionale a Cooperaţiei Meşteşugăreşti.
 
Preşedintele UJCM Constanţa este Bogdan Bordea, care a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că, în ultimii ani, cooperativele meşteşugăreşti constănţene au început să se afirme tot mai mult în regiune. „Coeziune, unitate şi cooperare sunt cuvintele care definesc o cooperativă meşteşugărească“, a afirmat preşedintele UJCM Constanţa. Cât despre cooperativele constănţene, acesta spune că a asistat la o perioadă de întărire a poziţiei lor pe piaţă: „Sunt destul de puternice şi se străduiesc să supravieţuiască. În ultimii doi, trei ani, am devenit tot mai vizibili pe piaţă, avem câteva cooperative tot mai puternice şi ne străduim să creăm noi servicii“, a declarat Bogdan Bordea.

Din istoria UCECOM

UCECOM a luat fiinţă în anul 1951, fiind reorganizată în anul 2006 (în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei), având permanent, de la înfiinţare până în prezent, rolul de organizaţie de reprezentare a cooperaţiei meşteşugăreşti, la nivel naţional şi internaţional. În prezent, la nivelul cooperaţiei meşteşugăreşti îşi desfăşoară activitatea peste 530 de entităţi cooperatiste, societăţi cooperative meşteşugăreşti (de producţie şi servicii), precum şi uniuni judeţene şi asociaţii ale acestora, însumând circa 18.000 de persoane, care deţin, în majoritate, o dublă calitate (asociaţi la capital, ca membri cooperatori acţionari, şi angajaţi ai propriilor organizaţii). Activităţile cooperaţiei meşteşugăreşti se desfăşoară aproape în toate centrele urbane ale ţării, în 2.760 de unităţi (380 de producţie, 1.980 de prestări servicii şi circa 400 comerciale).
 
Activităţile cooperaţiei meşteşugăreşti se desfăşoară aproape în toate centrele urbane ale ţării, în 2.690 de unităţi, acoperind, practic, întreaga sferă economică. Principalele activităţi vizează producţia de bunuri industriale şi de larg consum (confecţii textile şi tricotaje, mobilă şi articole din lemn, încălţăminte, marochinărie, artă populară, artizanat, confecţii metalice), precum şi o gamă largă de servicii adresate populaţiei (întreţinere corporală, întreţinere şi reparaţii autovehicule, reparaţii radio - TV, electrocasnice, bijuterii, construcţii).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii