A fost lansat proiectul „CONSTANȚA spune NU hepatitei C!”. Ce spun specialiștii
A fost lansat proiectul „CONSTANȚA spune NU hepatitei C!”. Ce spun specialiștii- Evenimentul are loc la Universitate Ovidius, Campus, astăzi, 9 aprilie, de la ora 12.00.
Proiectul va cuprinde angajații din unitățile industriale din Portul Constanța și populația din comunitățile rurale din județul Constanța (comunele Cogealac, Mereni, Bărăganu, Negru-Vodă) prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.
Prin acest proiect organizatorii își propun:
• să creștem rata de informare a populației și de conștientizare cu privire la importanța testării pentru hepatita C
• asigurarea accesului populației din județul Constanța la testarea rapidă și gratuită, precum și accesul imediat la evaluare și tratament al persoanelor depistate pozitiv pentru infecția cu virusul hepatitic C (VHC)
• susținerea eforturilor României de aliniere la obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății de eliminare a hepatitelor virale, respectiv hepatita C până în 2030.
Evenimentul de lansare a campaniei de conștientizare și testare se va realiza cu participarea reprezentanților autorităților locale, oficialilor din sistemul de sănătate, președintelui Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO) și medicilor specialiști și de familie.
Prezenți la eveniment sunt Silviu Coșa, prefectul Constanței, președintele Consiliului Județean Constanța, prof. dr. Ioan Tofolean, managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, prof. dr. Eugen Dumitru, profesor de gastroenterologie și medicină internă, șeful Clinicii de Gastroenterologie a SCJU, conf. dr. Dan Marcel Iliescu, rectorul Universității Ovidius, dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
Evenimentul a început cu o prezentare video pentru invitații de pe Zoom cu privire la situația Hepatitiei C în România, susținută de către prof. dr. Eugen Dumitru.
„Sunt încântat de răspunsul dvs. la invițatia noastră. Scopul este un proiect de care Constanța avea nevoie de foarte mult timp. Am pregătit câteva slide-uri pentru a parcurge pasii. Aseară când mă gândeam la ce o să vă povestesc am realizat că au trecut 25 de ani de cand primul pacient din Constanța a fost diagnosticat și tratat pentru Hepatita C", a spus prof. dr. Eugen Dumitru.
Pana în anul 2030 se dorește scăderea mortalității cu 65%. Acum se vindecă aproximativ 99% dintre pacienți, dacă sunt diagnosticați.
„Există o discrepanță mare între numărul de pacienți infectați și cei care se tratează", a adăugat medicul.
Medicii spun că este important ca angajații din Portul Constanța să fie testați. Din 4.000 de angajati, aproximativ 2.000 de persoane ar putea fi testate.
Testarea se face din deget, rezultatul fiind gata în cateva minute.
Se dorește realizarea unui registru regional al paciențior cu Hepatita C.
A luat cuvântul managerul SCJU Constanța, Ioan Tofolean, care a spus că este extraordinar că medicii vor merge la oameni și nu invers.
"Făceam o paralelă între pandemia cu Hepatita C și COVID-19. De la COVID am avut, până acum, 3 milioane de decese, iar de la Hepatita C aproximativ 400.000 pe an. La COVID nu cunoaștem regulile. Abia de un an ne dezmeticim. Trebuie intervenit și să reducem la maximum posibil infectarea cu hepatita", a spus managerul.
Ia cuvântul rectorul Dan Marcel Iliescu.
"Vreau să încep prin a felicita echipa pentru acest proiect. Acum asistăm la un act de încredere și de realism pentru că populația are și alte așteptări în afară de situația cu COVID. Universitatea este un partener și vă urăm succes mult", a spus rectorul
Ia cuvântul presedintele CJ Constanța, Mihai Lupu.
"Este un act foarte important pentru sănătatea județului nostru. După ce vedem la televizor toate relele, lucrurile astea trebuie să ne privească pe toți. Proiectul este foarte important pentru că se încadrează în programul meu electoral de sănătate", a spus Lupu.
"Oricât de multe resurse am aloca noi, nu sunt suficiente. Cea mai bogată resursă a acestui județ este resursa umană", a adăugat șeful CJC.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp