A fost promulgată legea! Cum se va efectua legitimarea persoanelor și când se poate folosi forța (document)
A fost promulgată legea! Cum se va efectua legitimarea persoanelor și când se poate folosi forța (document)
29 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3530
Marime text
Legea nr. 192/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice a fost promulgată vineri și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.
Proiectul devenit acum lege este a doua tentativă de reglementare a mai multor puncte, ce privesc atribuțiile polițiștilor, după ce primul proiect, pornit în Guvern, nu a reușit să devină lege pentru că a fost întors în Parlament de către Curtea Constituțională. Motivul a fost lipsa unui aviz esențial, cel al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Cu noua lege adoptată de parlamentari, una din marile schimbări privește modalitatea de legitimare a persoanelor de către polițiști. Astfel, conform noii legi, sancționarea persoanelor care nu prezintă un act de identitate către omul legii este eliminată. Se sancționează, însă, mult mai dur refuzul de a oferi informații pentru stabilirea identității.
Articolul 35 din legea menționată se modifică și va avea următorul cuprins: „Art.35.– (1) Se interzice folosirea cătuşelor sau a altor mijloace de imobilizare, a armelor albe sau a armelor de foc, precum şi a mijloacelor prevăzute la art.3212 împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilităţi şi copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat sau în grup, care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane. (2) Poliţistul este obligat să permită persoanei, aflate în spaţiul public, împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau alte mijloace de imobilizare, să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare”.
Una dintre modificările care a ridicat controverse în spațiul public se referă la sancționarea mai dură a celor care-și deranjează vecinii în mod constant, a celor care organizează petreceri private mult prea gălăgioase. Avem, inclusiv, obligarea la muncă în folosul comunității.
De asemenea, sunt precizate situațiile în care polițistul poate intra cu forța într-o locuință, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, pentru a preveni răspândirea unei epidemii, pentru a prinde autorul unei infracțiuni flagrante, pentru a prinde autorul unor acte de terorism.
Înainte de a pătrunde în spaţiul privat, poliţistul are obligaţia de a raporta verbal despre aceasta, ierarhic, cu excepţia situaţiei în care nu este posibil. În acest caz, raportarea se face în cel mai scurt timp posibil. După înlăturarea pericolului ori prinderea autorului infracţiunii sau actelor de terorism, poliţistul are obligaţia de a părăsi spaţiul respectiv, cu excepţia situaţiei în care obţine consimţământul de a rămâne din partea persoanei îndreptăţite. Cu această ocazie nu se efectuează acte specifice percheziţiei domiciliare.
De asemenea, în toate situaţiile în care ia cunoştinţă direct ori când este sesizat despre posibile cazuri de abuz, neglijare, exploatare şi orice formă de violenţă asupra copilului, poliţistul este obligat să sesizeze direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului, pentru luarea măsurilor prevăzute de lege.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii