Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:28 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost suspendată acțiunea de revocare din funcție a primarului comunei Agigea

ro

16 May, 2022 11:04 1810 Marime text
Primăria Agigea


























A fost suspendată acțiunea de revocare din funcție a primarului comunei Agigea. 

Prefectul de Constanța anunță că s-a început o acțiune penală privind falsificarea unor semnături în acțiunea inițiată de USR.

Acesta a precizat că Instituția Prefectului a  fost înștiințată despre dosarul penal deschis cu privire la semnăturile strânse pentru demiterea primarului Cristian Cîrjaliu.

Pe 24 septembrie 2021 USR Agigea a depus, la Prefectura Constanța, liste de semnături necesare demarării procedurii de revocare din funcție a primarului din Agigea.

Luna trecută, USR a chemat în judecată Instituția Prefectului Constanța în dosarul nr. 2810/118/2022 înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, secţia de contencios administrativ şi fiscal. Dosarul are ca obiect „obligația de a face”.

Ce spune Dumitri Caragheorghe, președinte USR Constanța

Declarația recentă a prefectului Silviu Coșa, prin care anunță suspendarea procedurii de organizare a referendumului de la Agigea, nu face altceva decât să întărească și mai mult ceea ce USR Constanța transmitea în luna martie: că blochează cu bună știință inițiativa cetățenească pentru demiterea primarului PSD, Maricel Cîrjaliu.

Solicitarea privind organizarea referendumului pentru încetarea mandatului primarului din Agigea a fost transmisă conform legii instituției prefectului. Absolut TOATE condițiile cerute pentru organizarea referendumului au fost îndeplinite, iar prefectul Silviu Coșa trebuia doar să își respecte îndatoririle legale și să continue procedura conform Codului Administrativ.

Motivul invocat de domnul prefect pentru a suspenda procedura însemnă că orice procedură de organizare a unui referendum poate fi stopată pe termen nedefinit, până la soluționarea respectivului dosar penal, iar acest lucru poate crea un precedent periculos pentru orice inițiativă democratică similară din țara noastră.

Nu regăsim nicăieri această prerogativă a prefectului, de suspendare a cursului unui referendum, practic de oprire a unui drept constituțional pe care locuitorii unei comune îl au de a reacționa împotriva abuzurilor unui primar.

Potrivit art. 2 al. 1 din Constituția României, suveranitatea aparține poporului, care o exercită prin organele sale reprezentative sau prin referendum. Prefectul, numit de Guvern și nu ales de popor, nu poate împiedica exercițiul acestui drept constituțional fundamental, motiv pentru care considerăm că, indiferent de ce piedici și încercări de salvare a unui personaj sunt puse în scenă, Prefectul județului Constanța trebuie să dea curs solicitării de organizare a referendumului în comuna Agigea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii