Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A venit primăvara şi s-a dat startul sezonului alergiilor. Care sunt simptomele. La ce plante trebuie să fiţi atenţi

ro

14 Mar, 2019 00:00 2344 Marime text
Chiar dacă temperatura de afară nu este neapărat în concordanţă cu ideea de primăvară, constănţenii trebuie să ştie că din luna martie începe sezonul alergiilor. Aşa că polenurile sunt cele care îşi fac primele prezenţa în aer, mai ales cele din familia mestecenilor, urmate fiind de alte plante, din iunie, cea mai periculoasă fiind ambrozia.
 
Alergia este o reacţie a sistemului imunitar la contactul cu substanţe străine din mediul înconjurător - din aer, alimente sau medicamente. În funcţie de substanţă, alergia poate duce chiar la deces, în cele mai grave situaţii. Începând cu luna martie, polenurile prezente în atmosferă sunt mai întâi ale arborilor din familia mestecenilor, după care urmează în mai-iunie, de graminee - adică cereale sălbatice şi de cultură - şi apoi de ambrozia.
 
Dintre „vinovaţii” alergiilor amintim: anin, frasin, plop, fag, cedru, chiparos, ulm, ienupăr, arţar, stejar, măslin, palmier, pin, plop, salcie, lavandă, paius, timoftica, vitelar, distichlis spicata.
 
În funcţie de tipul polenului care provoacă reacţia alergică, alimentele susceptibile a crea reacţii încrucişate sunt:

1. Polen de graminee: banane, seminţe de floarea soarelui, castraveţi, pepene galben.
2. Polen de ierburi: piersici, ţelină, pepene verde, roşii şi portocale.
3. Polen de arbori: foarte multe legume, fructe, nuci, cartofi, ţelină, alune, mere, pere, piersici, cireşe.
 
În majoritatea ţărilor europene există calendare referitoare la prezenţa în aer a polenului şi la buletinul meteo se prezintă concentraţiile diverselor specii de polen, informaţii deosebit de folositoare pentru polinozici, adică persoanele cu alergii la polen. Numărul acestora este în continuă creştere, de la un an la altul, afectând aproape 20-30% din populaţie.
 
Daca nu aţi fost diagnosticat în mod oficial cu alergii de primăvară, dar observaţi că apar scurgeri şi mâncărimi la nivelul nasului şi ochilor în timpul lunilor de primăvară, consultaţi medicul de familie pentru a vă recomanda un medic alergolog pentru analize.

 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii