Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:19 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ABADL cere urgent expertiză tehnică Faleza dintre Cazinoul din Eforie Sud şi Capul Turcului, în pericol de prăbuşire (documente)

ro

24 Oct, 2018 00:00 3922 Marime text
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral scoate la licitaţie contractul „Elaborare studiu geotehnic la lucrările Eforie Sud - consolidare şi amenajare faleză în zona Cazinou - Capul Turcului“, în valoare estimată de 21.008 lei.
 
Ofertele vor fi depuse până pe data de 30.10.2018, ora 14.30. Acestea vor cuprinde propunerea tehnică, întocmită conform prevederilor caietului de sarcini, şi propunerea financiară. Prin realizarea acestei expertize tehnice de specialitate, se urmăreşte verificarea rezistenţei şi stabilităţii construcţiilor existente şi propunerea de măsuri imediate de punere în siguranţă a acestora, precum şi măsurile ulterioare de intervenţie necesare. În prezent, zona este instabilă, fenomenul de alunecare are o evoluţie continuă, zidul de sprijin executat Ia partea inferioară a falezei fiind dislocat din cauza împingerii masivului de pământ antrenat.
 
Lucrările din zona Eforie Sud „Consolidare şi amenajare faleză în lungime de 2.000 de metri“ au fost finalizate şi recepţionate, prin procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 21781 din 7.11.2013 având un termen de garanţie de 24 de luni, conform contractului de lucrări nr. 1 din 30.04.2008.
 
Lucrările din zona Eforie Sud „Dispoziţia de şantier nr. 4 - refacerea şi consolidarea Falezei Zona Cazinou - Capul Turcului“ sunt localizate între profilele P1A, P 1 B şi P 1C, pe o lungime de aproximativ 120 m. În data de 5.12.2014, pe zona falezei Eforie Sud, în dreptul Cazinoului din localitatea Eforie Sud s-a constatat apariţia unor fisuri şi deplasarea în plan orizontal şi vertical al dalelor de beton, ce alcătuiesc aleea pietonală la partea superioară a falezei. Fenomenul de alunecare a taluzului Ia partea superioară a falezei, pe o lungime de aproximativ 50 de metri, a continuat, conducând la fisurarea zidului de sprijin de la partea inferioară a falezei, fapt constatat în data de 28.01.2015. În data de 16.02.2015 se constată dislocarea şi deplasarea zidului de sprijin prevăzut la partea inferioară a falezei.
 
SC Aquaproiect SA, în calitate de proiectant, a emis în data de 3.03.2015 o notă de informare prin care sunt aduse Ia cunoştinţă investigaţiile care au fost făcute în vederea identificării potenţialelor cauze care au favorizat apariţia fenomenului de alunecare specificat în nota de constatare, urmare a vizitelor în teren din data de 2.02.2015, respectiv 6.02.2015. Ulterior acestei note de informare, în termen de 10 zile a fost stabilită transmiterea propunerii tehnice de punere în siguranţă a lucrărilor de reabilitare a falezei.
 
În data de 20.04.2015, în urma investigaţiilor efectuate în perimetrul de interes, SC Aquaproiect SA a informat printr-o adresă despre imposibilitatea stabilirii cu exactitate a factorilor ce au concurat Ia apariţia fenomenelor locale de tasări şi fisuri apărute în corpul taluzului, recomandând o investigare mai în detaliu prin realizarea unei expertize tehnice.
 
Lucrările executate în zona „Cazinou - Capul Turcului“ au constat în următoarele: realizarea unei rigole de colectare a apelor de pe taluz; realizarea unui prism de piatră învelit în geotextil, în spatele rigolei; pozarea unor barbacane DN 200 în peretele rigolei; realizarea umpluturilor în straturi de maximum 30 cm, până la cota trotuarului; consolidarea taluzului prin montarea unei saltele antierozionale fixate cu ancore din PC52.

Ce presupune expertiza tehnică

Categoriile de lucrări ce trebuie analizate, în mod special, pe zona falezei din Eforie Sud în cadrul expertizei tehnice sunt următoarele: influenţa lucrărilor de construcţii/amenajare existente (imobile, reţele de alimentare cu apa şi reţele de canalizare) asupra lucrărilor de refacere şi consolidare a falezelor; starea actuală a lucrărilor de susţinere a masivelor de pământ ce definesc taluzurile din perimetrul falezei Eforie Sud.
 
Prestatorul are obligaţia de a presta şi finaliza serviciile în conformitate cu caietul de sarcini. Expertul tehnic se obligă să presteze serviciile în termenele prevăzute în ofertă. Decontarea serviciilor se va face lunar, în baza facturii fiscale însoţite de situaţiile de plată pentru serviciile prestate.

 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta anunţul publicat de ABADL şi caietul de sarcini.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii