Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acțiune de control a inspectorilor ITM Constanța în azilele din județ. Ce nereguli au fost constatate

ro

25 Aug, 2023 14:21 889 Marime text
  • Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii în perioada 1 - 18 august 2023 s-a desfășurat „Campania națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale de încheiere și executarea contractelor individuale de muncă”.
 
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii în perioada 1 - 18 august 2023 s-a desfășurat  „Campania națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale de încheiere și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securitații și protecția sănătății lucrătorilor de către angajatorii care desfășoară activitate în următoarele domenii: Alte activități de asistență socială, cu cazare n.c.a. – cod CAEN 8790, Alte activități de asistenta sociala, fără cazare, n.c.a. - cod CAEN 8899, Activități ale centrelor de ingrijire medicala - cod CAEN 8710, Activități ale centrelor de recuperare psihica și de dezintoxicare, exclusiv spitale- cod CAEN 8720”, transmite un comunicat de presă din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța.
 
Prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023, aprobat de Inspectorul General de Stat, se impune intensificarea acțiunilor de control privind verificarea respectării prevederilor legale care reglementează relațiile de muncă și securitate și sănătate în muncă și în domenii care nu au fost considerate de risc major din perspectiva competențelor Inspecției Muncii, dar în care se pot produce evenimente cu consecințe deosebite.
 
Obiectivele campaniei:
  • identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie;
  • eliminarea neconformitațiilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare;
  • creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și  lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă;
  • creștererea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătate și securitate în muncă pentru domeniile de activitate sus menționate,
  • eliminarea neconformitățiilor constate, în domeniul securității și sănătății  la angajatorii din domniile de activitate vizate de campanie.
 
La nivelul ITM Constanța, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciilor de control au fost formate atat din inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă cât și serviciului control securitate și sănătate în muncă.
 
În urma verificărilor din punct de vedere al relațiilor de muncă, inspectorii de muncă au verificat un număr de 25 de angajatori cu un total de 1.742 salariați.
 
Urmare a neconformităților constatate a fost aplicată o sancțiune contravențională pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă, cu amenda în valoare de 1.500 de lei, respectiv 3 sancțiuni contravenționale cu avertismente și s-au dispus 4 măsuri pentru remedierea neconformitățilori cu termen scadent de remediere.
Dintre neconformitățile constatate se menționează:
  • Nerespectarea termenelor de transmitere prevazute de HG 905/2017 în Revisal;
  • Transmiterea de date eronate in Revisal;
  • Nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal.
 
Din punct de vedere al securității și sănătății inspectorii de muncă au verificat un număr de 20 de angajatori cu un total de 1.733 salariați.
 
Ca urmare a verificărilor efectuate s-au constatat un număr de 3 de neconformități pentru care s-au dispus 3 de măsuri de remediere cu termen scadent și s-au aplicat un număr de 3 sancțiuni contravenționale din care 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment respectiv  o sancțiune contravențională cu amendă în cuantum de 3500 lei.

 
Deficiența constatată cel mai frecvent a fost:
  • neorganizare activitate din punct de vederea al securității și sănătății în muncă, a încheiat sursa citată.                                 

Citește și:
ITM Constanța: Activitate intensă de verificare și control în domeniul muncii. Amenzi în luna iulie

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii