Actiunea lui Calapod a crescut bunastarea navodarenilor
Actiunea lui Calapod a crescut bunastarea navodarenilor
24 Dec, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
2019
Marime text
Atasamente: 1198439936.pdf
"Taierea porcului", organizata de primarie a facut ca si adversarii lui Tudorel Calapod sa se miste* Nicolae Matei a dat oua, iar Jean Paul Tucan pachete la copii si sticle de vin avand drept eticheta o poza cu familia lui
Navodarenii au vazut, sambata, cum s-a taiat timp de secole porcul si au invatat cum se pregatesc preparatele traditionale de Craciun. Sarbatoarea a adus bunastare in casele locuitorilor prin implicarea reprezentantilor partidelor politice care au oferit pachete cu alimente. Parcul central din Navodari a devenit neincapator sambata la pranz, cand locuitorii orasului au venit sa afle cum s-a taiat timp de secole porcul in mod traditional. Obisnuiti cu preparatele din hipermarketuri putini mai sunt cei care se pot bucura ca au vazut cum este sacrificat Ghita sau cum se prepara bucatele ce nu lipsesc de pe masa romanilor in zilele Craciunului. Dupa sacrificarea porcului intr-o gospodarie, acesta a fost adus in centru pentru a fi calarit de micutii orasului care nu au pierdut prilejul de a-i colinda pe cei prezenti. Momentul de maxima atentie pentru locuitorii orasului care mai cresc cate un purcelus prin curte a fost cel in care medicul veterinar Nicolae Boaru a explicat cum va trebui sacrificat porcul de anul viitor, cu ajutorul unui pistol special si de ce aceasta metoda este agreata de tarile Uniunii Europene. Sarbatoarea a continuat cu un spectacol de muzica populara, dar si usoara in timp ce preparatele traditionale erau oferite locuitorilor, iar pomana porcului sfaraia in ceaune. In contrapartida la cele organizate de primarie, Nicolae Matei, a dat si el oua celor prezenti, iar cu cateva zile inainte, Jean Paul Tucan a oferit copiilor pachete cu calendare, iar profesorilor sticle de vin care in locul etichetei aveau lipite fotografii cu pozele familiei sale. Pe langa acestea, administratia locala a desfatat gusturile celor prezenti cu toba, caltabosi, carnati, udate din belsug cu vin rosu fiert. Cei mai priceputi navodareni in pregatirea porcului pentru Craciun au putut sa-si etaleze maiestria si sa se bucure de aprecierea concetatenilor. Toate evenimentele zilei fac ca in acest an sarbatorile de iarna ale navodarenilor sa fie cu adevarat imbelsugate. Finalul manifestarii a apartinut minoritatilor nationale. Cum Navodariul este la origine un sat pescaresc de lipoveni, grupul folcloric "Reabinuska" din Jurilovca a venit cu cele mai frumoase cantece traditionale, alaturi de un stand cu cele mai gustoase bucate specifice etniei. De sarbatoare si de sorici s-au bucurat atat cei mari, cat si cei mici care abia asteapta o viitoare editie a acestui gen de manifestari.Scris de: {autor}Alexandru STANCU{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii