Acțiuni ale Poliției Române, în unitățile de învățământ și în zona acestora. Au fost aplicate amenzi!
Acțiuni ale Poliției Române, în unitățile de învățământ și în zona acestora. Au fost aplicate amenzi!În perioada 13 – 20 octombrie 2023, Poliția Română a continuat acțiunile pe linia siguranței școlare în unitățile de învățământ preunivesitar. Acțiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului școlar.
Potrivit unui comunicat pus la dispoziție de Poliția Română, pentru organizarea și coordonarea activităților desfășurate de structurile cu atribuții și responsabilități în creșterea gradului de siguranță școlară, în anul școlar 2023-2024, au fost derulate activitățile circumscrise consolidării climatului de siguranță în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planului Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.
Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor și cadrelor didactice, în perioada 13 – 20 octombrie 2023, la nivelul structurilor Poliției Române, 9.320 de polițiști au acționat în dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, prin includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii și plecării, la și de la cursuri, a elevilor.
În perioada de referință, au fost angrenați 7.325 de polițiști în activități de menținere a ordinii și siguranței publice în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.
Dintre acestea, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying și a celui de violență școlară, putem evidenția 971 de ore de curs la care au fost abordate tematici pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență.Totodată, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, au acționat 1.344 de polițiști.
În această perioadă, s-a asigurat intervenția la 105 evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, dintre care 52 au fost sesizate de cetățeni prin S.N.U.A.U. – 112.
De asemenea, au fost organizate 168 de acțiuni pe linia siguranței în școli, fiind derulate 2.869 de activități de prevenire și de informare, în cadrul a 1.445 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 68.885 beneficiari, a mai punctat sursa citată.
Totodată, pentru conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește consumul și traficul ilicit de droguri/substanțe interzise, au fost derulate 654 de activități, precum și 710 activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații.
De asemenea, au fost controlate 1.480 de unități de învățământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor și protecția persoanelor.
Totodată, au fost efectuate verificări ale unităților de alimentație publică situate în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, în urma cărora au fost adresate 82 de informări către instituțiile cu atribuții specifice pentru remedierea neregurilor constatate.În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale și constatate 4 infracțiuni, fiind adresate 33 de informări și solicitări autorităților și instituțiilor publice cu atribuții specifice privind siguranța în unitățile de învățământ.
În cadrul planului, au participat 1.049 de polițiști la întâlnirile Grupului de acțiune constituit la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, mai punctează Poliția.
Au fost organizate și desfășurate 541 de activități pentru verificarea respectării normelor privind circulația pe drumurile publice de către pietoni și conducătorii autovehiculelor în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și pentru verificarea conducătorilor auto care asigură transportul școlar.
În cadrul activităților derulate, au fost verificați 2.457 de conducători auto, dintre care 500 care asigură transportul școlar.
Totodată, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române și Ministerului Educației s-a dispus continuarea activităților preventive având ca țintă elevii, dar și pentru informarea cadrelor didactice și a părinților/reprezentanților legali ai elevilor, prin intermediu Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, în incinta unităților de învățământ preuniversitar, pe perioada septembrie-decembrie 2023, aferentă modulelor 1 și 2 ale Anului școlar 2023-2024.
Astfel, vor fi desfășurate activități de promovare a videoclipului realizat în baza Campaniei, ce cuprinde elemente sugestive atât din perspectiva portului fără drept de obiecte periculoase, cât și a consumului de droguri.
Pentru identificarea și implementarea celor mai bune soluții, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi și cadrele didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, în scopul creșterii gradului de siguranță în mediul școlar, polițiștii vor continua derularea acțiunilor și activităților specifice pe tot parcursul anului școlar 2023 – 2024.
Citește și:
Panică la o școală! Elevii au fost evacuați. Ce s-a întâmplat în unitatea de învăţământ
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp