Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:18 15 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acțiuni și întrevederi ale ministrului Afacerilor Externe în prima zi de participare la Conferința internațională de securitate de la München (FOTO)

ro

15 Feb, 2025 09:23 250 Marime text
Sursă foto: MAE
 
  • Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu a participat vineri, 14 februarie 2025, la deschiderea Conferinței internaționale de securitate de la München, context care a prilejuit o serie de întrevederi bilaterale, precum și acțiuni de interes notabil pentru diplomația română.
     
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu a participat vineri, 14 februarie 2025, la deschiderea Conferinței internaționale de securitate de la München, context care a prilejuit o serie de întrevederi bilaterale, precum și acțiuni de interes notabil pentru diplomația română, transmite un comunicat din partea MAE.

Programul oficialului român a inclus participarea, în calitate de key speaker, la evenimentul cu tema „A Free and Open Black Sea: Evaluating Challenges on Connectivity, Global Food Security and Energy in the Region”, găzduit de centrele de reflecție New Strategy Center și Center for European Policy Analysis (CEPA). A evidențiat cu această ocazie importanța strategică a Mării Negre atât din perspectiva asigurării securității euro-atlantice, cât și din cea a facilitării conexiunilor dintre Europa și Asia. Totodată, a semnalat deteriorarea suplimentară a situației de securitate din regiunea Mării Negre, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Demnitarul român a prezentat proiectele și inițiativele regionale menite să contribuie atât la securitatea regiunii, cât și la valorificarea potențialului acesteia din perspectiva conectivității. A subliniat importanța cooperării la nivel european și euro-atlantic pentru atingerea acestor obiective, inclusiv prin continuarea unei prezențe NATO robuste la Marea Neagră, adoptarea unei Strategii UE privind Marea Neagră și implementarea deplină a Strategiei SUA privind Marea Neagră.

În ceea ce privește seria discuțiilor bilaterale, ministrul afacerilor externe a avut o întrevedere cu noul viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe, europene și al cooperării pentru dezvoltare al Belgiei, Maxime Prevot. Ambele părți au evidențiat cooperarea româno-belgiană în materie de securitate, oficialul român reiterând aprecierea părții române pentru aportul Regatului Belgiei la consolidarea securității Flancului Estic, prin contribuția cu trupe la Grupul de luptă NATO de la Cincu.
Ministrul Emil Hurezeanu a avut, totodată, o întrevedere cu noul ministrul al afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Georg Georgiev, în cadrul căreia a fost salutată relația bilaterală foarte bună, de Parteneriat Strategic. Au fost abordate aspecte de interes prioritar ale agendei bilaterale, precum proiectele de interconectare, eficientizarea traficului la frontieră și extinderea cooperării economice și sectoriale.

În dialogul cu ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Hakan Fidan, oficialul român a apreciat substanța dialogului politico-diplomatic și a subliniat relevanța dezvoltării cooperării economice, unul dintre pilonii de bază ai Parteneriatului Strategic bilateral. Întrevederea a oferit cadrul pentru un schimb de opinii asupra aspectelor de actualitate ale agendei internaționale şi regionale, cu accent asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre.

Ministrul român al afacerilor externe a avut o întrevedere și cu reprezentanți ai Congresului SUA, anume cu o delegație a Camerei Reprezentanților având în componență pe Mike Rogers, Brian Mast, Joe Wilson, Dan Crenshaw, Steny Hoyer, Chrissy Houlahan. Ministrul Hurezeanu a transmis evaluările României privind situația de securitate în regiunea Mării Negre și soluțiile avute în vedere de țara noastră pentru promovarea intereselor comune ale României și SUA. A adresat mulțumiri pentru sprijinul constant al Congresului SUA pentru dezvoltarea unei strategii SUA privind Marea Neagră. A prezentat avantajele Parteneriatului Strategic România-SUA pentru gestionarea provocărilor regionale și globale cu care ambele țări se confruntă și a subliniat importanța menținerii unității transatlantice.


Programul ministrului român a inclus și o întâlnire cu ministrul afacerilor externe, emigrației și expatriaților al R.A. Egipt, Badr Abdellatty. Dialogul a abordat paleta largă a cooperării bilaterale, cu accent pe relațiile politico-diplomatice, economice, comerciale și culturale. Totodată, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la situația de securitate din zona extinsă a Orientului Mijlociu.

De asemenea, oficialul român a avut o întrevedere cu liderul opoziției belaruse, Sviatlana Tsikhanouskaya. A exprimat îngrijorarea României față de intensificarea represiunilor, intimidărilor, arestărilor și condamnărilor politice care vizează mass-media, activiștii și întreaga societate civilă din Belarus. Ministrul român al afacerilor externe a evocat importanța unității opoziției belaruse în exil și necesitatea unei acțiuni coordonate pentru promovarea aspirațiilor democratice ale cetățenilor belaruși.
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut, totodată, o întrevedere cu președintele executiv al organizației American Jewish Committee, Ted Deutch. Oficialul român a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce privește asumarea trecutului, respingerea și sancționarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, precum şi condamnarea negării şi distorsionării Holocaustului.

Programul ministrului român a mai inclus o întâlnire cu un grup de veterani de pe frontul ucrainean. Cu acest prilej, demnitarul român a exprimat aprecierea pentru curajul și reziliența armatei ucrainene și a poporului ucrainean, a reafirmat solidaritatea României cu Ucraina și a reiterat angajamentul României de a continua sprijinul multidimensional pentru Ucraina.

În marja acțiunilor oficiale, ministrul român a avut o întâlnire cu membrii de familie a unor ostatici israelieni în Fâșia Gaza.





Citește și:
Ambasada Rusiei la Bucureşti- „România nu este ţinta niciunui atac din partea Federaţiei Ruse“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii